Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Εδωσε απαντήσεις για τα οικονομικά στοιχεία ο Ολυμπιακός


Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έδωσε στην δημοσιότητα όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν την επταετία της προεδρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην επταετία που βρίσκεται στο τιμόνι της ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσαν στην δημοσιότητα τα στελέχη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος, αλλά και να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυθαίρετες προσεγγίσεις που γίνονται από πολλούς το τελευταίο διάστημα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Η ενημέρωση έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Βρέντζο που ανέλυσε τα επίσημα στοιχεία όπως προκύπτουν από τους ισολογισμούς, οι οποίοι είναι ελεγμένοι από την Deloitte και την PwC.
Από τον ισολογισμό της ΠΑΕ για τη σεζόν 2015-16 προκύπτει ότι τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Παρουσιάστηκε ζημιά 8,5 εκατ. ευρώ, παρότι η ΠΑΕ εισέπραξε άνω των 30 εκατ. ευρώ από το Τσάμπιονς Λιγκ. Χωρίς τα μπόνους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αν δεν υπήρχαν οι πωλήσεις η ζημιά των «ερυθρόλευκων» θα ήταν τεράστια, άνω των 30-35 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα οδηγούσαν αντίστοιχα τον σύλλογο σε καθεστώς επιτήρησης στα πλαίσια του Financial Fair Play της ΟΥΕΦΑ, μέχρι και σε ενδεχόμενη τιμωρία του. Αλλωστε, δεν μπορεί μια ομάδα που συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να παρουσιάζει ζημιές πέρα από κάποιο όριο ακόμα και αν αυτές καλύπτονται από αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου.
Το «πάρε-δώσε» της 7ετίας Μαρινάκη
H ΠΑΕ Ολυμπιακός στα 7 χρόνια Μαρινάκη, επισημαίνει ότι εξακολουθεί να έχει ζημιές τις οποίες έχει καλύψει προσωπικά ο πρόεδρος της ομάδας, όπως έκανε και με τα χρέη όταν ανέλαβε την ομάδα το καλοκαίρι του 2010. Αναφορικά με τα έσοδα από τις πωλήσεις την τελευταία διετία, ο Γ. Βρέντζος τόνισε πως δεν έχει βάση το ποσό των 60 εκατ. ευρώ που έχει γραφτεί στον Τύπο.
Συγκεκριμένα, για τις περιόδους 2015-16, 2016-17 η ΠΑΕ τονίζει ότι έχει κάνει πωλήσεις παικτών ύψους 50 εκατ. ευρώ και την ίδια περίοδο προέβη σε αγορές και δανεισμούς παικτών ύψους 34 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστούν και τα τα έξοδα μεταγραφών όπως τα ποσοστά της ΕΠΟ (άνω των 2 εκατ. ευρώ) και τα ποσοστά των μάνατζερ, ο τελικός απολογισμός είναι ένα καθαρό κέρδος που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια. Επιπλέον, ο Γ. Βρέντζος σημείωσε πως και αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της εταιρείας.
Ολα τα παραπάνω νούμερα είναι αυτά που προκύπτουν από τους ισολογισμούς και τα συμβόλαια, επίσημα στοιχεία που είναι κατατεθειμένα στην ΕΠΟ και την ΟΥΕΦΑ στα πλαίσια της αδειοδότησης.
Παρά τις σημαντικές πωλήσεις που έγιναν το αποτέλεσμα για φέτος θα είναι ζημιά άνω των 10 εκατ. ευρώ, που πάλι θα καλύψει ο Μαρινάκης.
Μείωση στα υπόλοιπα έσοδα
Σημαντική υποχώρηση στα έσοδά της παρουσιάζει η ΠΑΕ Ολυμπιακός την τελευταία πενταετία και όσον αφορά στο οργανικό κομμάτι, δηλαδή τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά και τις εμπορικές χορηγίες. Επίσης υπάρχουν τα έσοδα από την Ευρώπη που για τη φετινή σεζόν λόγω Γιουρόπα Λιγκ υπολογίζονται λίγο πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ με τα τωρινά δεδομένα (αντί για 34 εκατ. ευρώ πέρσι στο Τσάμπιονς Λιγκ) και τα έσοδα από τις πωλήσεις παικτών. Επιπλέον, τα οργανικά έσοδα της ΠΑΕ έχουν μειωθεί από τις αυξήσεις του ΦΠΑ που απορροφήθηκε από τις ΠΑΕ, τις μειώσεις στις τιμές εισιτηρίων και τη μείωση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ο Ολυμπιακός εισέπραττε 20 εκατ. ευρώ το 2010 από τις πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας και πλέον εισπράττει περίπου 6 εκατ. ευρώ.
Το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος των εξόδων του Ολυμπιακού φαίνεται και από το γεγονός ότι μόνο 1,5 εκατ. ευρώ κοστίζουν ετησίως οι μετακινήσεις, καθώς η ομάδα ταξιδεύει αποκλειστικά με πτήσεις τσάρτερ.
Εξοδα 70 εκατομμυρίων ευρώ
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός τονίζει επίσης ότι τα συνολικά έξοδα είναι παραπάνω από τα έσοδα και η εταιρεία έχει ζημιές. Εξοδα που ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ και που κατανέμονται ως εξής:
-45 εκατ. ευρώ είναι το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος, δηλαδή ότι έχει έχει να κάνει με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.
-9 εκατ. ευρώ είναι το κόστος μισθοδοσίας του προπονητικού τιμ και των 150 υπαλλήλων της ΠΑΕ
-2,5 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα για τη χρήση του Καραϊσκάκη
-3 εκατ. ευρώ το χρόνο είναι τα έξοδα των προπονητικών εγκαταστάσεων του Ρέντη
-2,5 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα της Ακαδημίας
-1,5 εκατ. ευρώ είναι το κόστος της ενίσχυσης στον Ερασιτέχνη
-2,5 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα των φιλανθρωπικών δράσεων της ΠΑΕ
Επιπροσθέτως, υπάρχουν τα λοιπά γενικά έξοδα λειτουργίας της πρώτης ομάδας και τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (ταξίδια, ασφάλεια, έξοδα αγώνων κ.λ.π.), ενώ ένα πολύ σημαντικό έξοδο είναι φυσικά οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές της 7ετίας, που ανέρχονται σε ένα ποσό μεγαλύτερο των 110 εκατ. ευρώ.
Στα 70 εκατ. αυτά που έβαλε ο Μαρινάκης
Πάνω από 60 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό ποσό που έχει βάλει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Ολυμπιακό από την προσωπική του περιουσία από το 2010 που απέκτησε το πλειοψηφικό ποσοστό της ΠΑΕ. Ποσό στο οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΕ, δεν υπολογίζονται τα χρήματα που έχει επενδύσει στο Καραϊσκάκη και το Ρέντη. Μαζί με αυτά, το ποσό ξεπερνά τα 70 εκατ. σύμφωνα με τους «ερυθρόλευκους».
«Σε τραγική κατάσταση ο Ολυμπιακός το 2010»
Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Βρέντζος μίλησε και για την οικονομική κατάσταση των «ερυθρόλευκων» το 2010 όταν ανέλαβε ο Βαγγέλης Μαρινάκης διαδεχόμενος τον Σωκράτη Κόκκαλη. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κατάσταση στην ΠΑΕ ήταν τραγική, με χρέη πάνω από 40 εκατ. ευρώ και επιπλέον ένα έλλειμμα άνω των 40 εκατ. ευρώ (χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς Ευρώπη) εκείνη την χρονιά. Από οικονομικής πλευράς, η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη από την αντίστοιχη της ΑΕΚ το 2013 που την οδήγησαν σε πτώχευση, αλλά και από την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού το 2012 που τον ανέλαβε ο Γ. Αλαφούζος, ο οποίος πέντε χρόνια μετά, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, μειώνει πάλι το μπάτζετ των «πρασίνων» κάτω από τα 10 εκατ. ετησίως.
Τι λέει η ΠΑΕ για τις πωλήσεις Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε
Οπως τονίστηκε από τον Γ. Βρέντζο, ο Ολυμπιακός είχε αρνηθεί προτάσεις για τους Ιντέγε και Μιλιβόγεβιτς σε προηγούμενες περιόδους. Πέρσι υπήρξε πρόταση 15 εκατ. ευρώ από την Κίνα για τον Ιντέγε στην οποία απάντησαν αρνητικά ενώ για τον Μιλιβόγεβιτς οι Πειραιώτες είπαν «όχι» στα 8 εκατ. ευρώ της Φενέρμπαχτσε το καλοκαίρι του 2015 και στα 10 εκατ. ευρώ της Μάλαγα πέρσι. Οπως επεσήμανε ο Γιάννης Βρέντζος, ποτέ ο Ολυμπιακός δεν πίεσε παίκτη για να δεχθεί πρόταση και οι δυο τους ήθελαν να συνεχίσουν στον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.
Με βάση όλα τα παραπάνω στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι αποτελεί υπέρβαση ή… τρέλα του Μαρινάκη το να έχει διατηρηθεί το μπάτζετ σε τόσα υψηλά -και ουσιαστικά μη βιώσιμα- επίπεδα για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον δεύτερο (ΠΑΟΚ) να έχει τουλάχιστον τρεις φορές χαμηλότερο και να έχει πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία με 2 και 3 εκατομμύρια, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με τον Παναθηναϊκό (Καρέλης).
Για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, η ευθύνη της διοίκησης, όπως οι ίδιοι οι άνθρωποί της παραδέχονται, εντοπίζεται στο ότι το ύψος του μπάτζετ δεν αντικατοπτρίζεται στην αγωνιστική επίδοση της ομάδας. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι «χάσαμε από τον Πανιώνιο που το ετήσιο μπάτζετ του μπορεί να μην ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια». Παραδέχονται, επίσης, ότι υπήρξαν λάθη και στον σχεδιασμό του καλοκαιριού, αλλά και στη διαχείριση. Υπήρξαν παιχνίδια που λόγω των επιλογών, παίκτες οι οποίοι κοστίζουν στην ΠΑΕ πάνω από 10 εκατομμύρια, βάσει συμβολαίων, έβλεπαν τα ματς από την εξέδρα ή το σπίτι τους. Γι’ αυτό και ο στόχος ενόψει καλοκαιριού είναι η καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ποσού ώστε να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο ισχυρή ομάδα με ελληνικό κορμό και ξένους ικανούς να κάνουν τη διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου