Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Πιθανή η κατάργηση της συμφωνίας για το προσφυγικό

ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ, ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Σε νέες… απειλές εναντίον της Ε.Ε. προχώρησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο «διαμήνυσε» ότι η κατάργηση της συμφωνίας για το προσφυγικό είναι πλέον πιθανή. 

Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης η ακύρωση της συμφωνίας είναι πιθανή. 
Ισχυρίστηκε δε, ότι η Ένωση έχει θέσει την Άγκυρα «σε καθεστώς αναμονής». «Η υπομονή μας δεν είναι δίχως όρια» φέρεται να είπε ο κ. Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες τότε θα πραγματοποιηθούν «βήματα» για τη συμφωνία της μετανάστευσης. 
«Η συμφωνία προέβλεπε τα εξής: Μετανάστευση, επανεισδοχή και κατάργηση θεώρησης... Εμείς εφαρμόσαμε τις ρήτρες της συμφωνίας για την μετανάστευση. Τηρήσαμε τις πρόνοιες της. Η Ευρώπη να μην μας κρατά σε αναμονή στο ζήτημα των θεωρήσεων. Διαφορετικά θα πράξουμε ό,τι πρέπει να γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας μια θέση που έχει εκφράσει στο παρελθόν τόσο ο «σουλτάνος» Ερντογάν όσο και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ. 
Πόσο εύκολο είναι να ακυρωθεί η συμφωνία; 
Μόλις χτες, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες δηλώσεις και είχε απειλήσει με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό.  
Όπως επισημαίνει η Tageszeitung, όμως, «δεν είναι τόσο απλό» αυτές οι απειλές να λάβουν σάρκα και οστά, δεδομένου ότι «οι συνθήκες που επικρατούσαν το 2015 (σ.σ. έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης) δεν μπορούν απλά να αποκατασταθούν».
Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που ήθελαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το έπραξαν και τονίζει ότι «δεν ήρθαν στην Ευρώπη επειδή τα σύνορα ήταν ανοιχτά -αυτά δεν ήταν ανοιχτά- αλλά επειδή κατέρρευσαν οι δομές τροφοδοσίας στην Τουρκία» λόγω οικονομικής ένδειας των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μη κυβερνητικές οργανώσεις τροφοδοτούν πλέον τους πρόσφυγες. «Είναι δύσκολο να παρεμποδίσει κανείς τη δράση τους. Κατά κύριο λόγο είναι η Ερυθρά Ημισέληνος αυτή που οργανώνει την τροφοδοσία. Αυτήν δεν μπορεί ο Ερντογάν απλά να την μπλοκάρει σαν ευρωπαϊκό υποβρύχιο, ακόμη κι αν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό».
Πηγές: Yeni Safak, DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου