Η πόλη Γκάγκεναου στη νοτιοδυτική Γερμανία ανακάλεσε την Πέμπτη την άδεια για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να εκφωνήσει λόγο και ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, με την αιτιολογία πως ο χώρος που είχε προβλεφθεί για την εκδήλωση ήταν πολύ μικρός για το πλήθος που αναμενόταν να συγκεντρωθεί.
Τον γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα κάλεσε η τουρκική κυβέρνηση για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση.
«Η αμηχανία μας και η αντίδρασή μας για αυτές τις εξελίξεις έγιναν γνωστές προσωπικά στον γερμανό πρεσβευτή, ο οποίος εκλήθη το βράδυ στο υπουργείο Εξωτερικών» σημείωσε ανώτερος τούρκος διπλωμάτης μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Τα σχέδια του υπουργού Δικαιοσύνης να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του «ναι» στο δημοψήφισμα για την επέκταση των εξουσιών της τουρκικής προεδρίας έχουν προκαλέσει επικρίσεις στη Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί έχουν εξοργιστεί από τη σύλληψη στην Άγκυρα ενός τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου που εργάζεται για την εφημερίδα Die Welt.
Σε δήλωση που έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της, η πόλη Γκάγκεναου αναφέρει πως δεν γνωρίζει αν το παράρτημα της Ένωσης Ευρωπαιο-Τούρκων Δημοκρατών (UETD) θα μεταφέρει την εκδήλωση σε άλλον χώρο.
Αξιωματούχος της οργάνωσης δήλωσε ότι εξεπλάγη από την είδηση και ότι αναζητεί άλλον χώρο.
Παράλληλα, η πόλη της Κολωνίας, στο δυτικό τμήμα, γνωστοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση του UETD που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή παρουσία του υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί, σε μια δημοτική αίθουσα.
Ο Μποζντάγ ακύρωσε τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας δήλωσε ότι ακύρωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Χάικο Μάας στη Γερμανία κι επιστρέφει στην πατρίδα του μετά την άρνηση των γερμανικών αρχών να του επιτρέψουν να εκφωνήσει την ομιλία σε υποστηρικτές του Ερντογάν
«Αντιδημοκρατικές προσεγγίσεις όπως η ματαίωση της ομιλίας μου με τη δικαιολογία του (ελλιπούς) χώρου στάθμευσης είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο Μποζντάγ σε δημοσιογράφους από το Στρασβούργο.
«Ακύρωσα τη συνάντησή μου με τον γερμανό υπουργό Δικαιοσύνης έπειτα από αυτήν την εξέλιξη κι επιστρέφω στην Τουρκία» συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι ο τρόπος που η Άγκυρα μεταχειρίστηκε τον Γερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στις διμερείς σχέσεις.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είπε επιπλέον ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μίλησε εκ νέου σήμερα με τον τούρκο πρεσβευτή στη Γερμανία, επισημαίνοντας την ανάγκη για διάλογο.
«Το καταστήσαμε σαφές στον πρεσβευτή εκ νέου σήμερα ότι όταν επισκέπτες έρχονται από την Τουρκία στη Γερμανία, αναμένουμε από εκείνους όχι μόνο να παρίστανται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, αλλά και να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο με τον υπουργό Δικαιοσύνης ή τον υπουργό Οικονομίας ή τον υπουργό Εξωτερικών ή οποιονδήποτε άλλο» τόνισε ο Γκάμπριελ, στον απόηχο της απόφασης των γερμανικών αρχών να ακυρώσουν δύο συγκεντρώσεις στην χώρα παρουσία Τούρκων υπουργών.
«Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα όσο το δυνατόν συντομότερα. Το πλήγμα που έχει προκληθεί αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά μεγάλο».
Newsroom ΔΟΛ