Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Αγαπητοί Αναγνώστες, Αναγνώστριες

Λόγο των πολλών ειδήσεων ΝΕΑ της ημέρας μπορεί να είναι και κάτω δεξιά που γράφουμε “παλαιότερες αναρτήσεις” κάνετε “κλικ” πάνω σε αυτές τις δύο λέξεις και θα δείτε και πολλά άλλα άρθρα.

Επίσης, λίγο αριστερά σε αυτή τη πρώτη σελίδα θα δείτε “Translate” και ακριβώς από κάτω “Επιλογή Γλώσσας”. Κάνοντας “κλικ” πάνω στο Επιλογής Γλώσσας μπορείτε να μεταφράσετε όλη την ιστοσελίδα στη γλώσσα της αρεσκείας σας. Εάν έχετε συγγενείς και φίλους που δεν μπορούν να διαβάσουν Ελληνικά πέστε τους για αυτή τη δυνατότητα.


Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Η αρχαιοελληνική μέθοδος που προτείνουν οι επιστήμονες για την ενίσχυση της μνήμης


Κυριακή, 19 Μαρτίου, 2017

MEMORY

Εκτύπωση

Μια μέθοδος ενδυνάμωσης της μνήμης που είχαν εφεύρει οι αρχαίοι Έλληνες προτείνεται από νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας. Σύμφωνα με έρευνες της ολλανδικής επιστημονικής ομάδας, η αποκαλούμενη «μέθοδος του Λόκι» μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την μνήμη κάποιου. Με 30λεπτη καθημερινή προπόνηση για 40 ημέρες, η ισχύς της μπορεί να διπλασιαστεί.
Η μέθοδος του Λόκι χρησιμοποιούνταν από αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους ρήτορες που καλούνταν να απομνημονεύσουν μεγάλα κείμενα. Σήμερα χρησιμοποιείται σε αγώνες μνήμης που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, με τους πρωταθλητές να αποδίδουν τις δυνατότητές τους σε αυτή την αρχαία μέθοδο.
«Πατέρας» της μεθόδου θεωρείται ο λυρικός ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος που έζησε την περίοδο 556 πΧ – 469 πΧ. Ο ίδιος δημιουργούσε εικόνες με οικεία σε αυτόν αντικείμενα μέσα στο μυαλό του, για να μπορεί να απομνημονεύει τα χορικά ποιήματα, τους επινίκιους ύμνους, τους διθυράμβους και τους παιάνες που συνέθετε.
Η μέθοδος του Λόκι είναι γνωστή και ως «ταξίδι της μνήμης» ή «παλάτι της μνήμης» και βασίζεται στην δημιουργία νοερών εικόνων που συνδέονται με τα αποσπάσματα των κειμένων που θέλουμε να αποστηθίσουμε. Η μέθοδος μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί και στην καθημερινότητά μας, για παράδειγμα, εάν δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς να επισκεφτεί το σούπερ μάρκετ μετά την δουλειά, μπορεί να φαντασιωθεί ότι επισκέπτεται το κατάστημα και να «κλειδώσει» την εικόνα στο μυαλό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου