Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Χωρίς συμφωνία σε εργασιακά και ασφαλιστικό αναχωρούν από την Αθήνα οι θεσμοί

Παρασκευή 10 Μαρτίου, 2017«ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ» ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Έκλεισε ο γύρος συνομιλιών μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου, με κυβερνητικό παράγοντα να αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν από την Αθήνα χωρίς να έχουν κλείσει ορισμένα «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης. 


Χωρίς συμφωνία σε εργασιακά και ασφαλιστικό αναχωρούν από την Αθήνα οι θεσμοί
Ανοιχτά παραμένουν, όπως δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, τα εργασιακά και το μέγεθος του πακέτου από το 2019. 
Διαφωνίες εντοπίζονται και στην ισορροπία των αντίμετρων, με την ίδια κυβερνητική πηγή να αναφέρει ως παράδειγμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ. 
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν  την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό είτε σε υπουργικό επίπεδο. 
«Διάφορα ζητήματα θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση» τόνισε ο εν λόγω αξιωματούχος. 
Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε «ασήμαντο» το δημοσιονομικό κενό για το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν». Υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί.

Σημειώνεται ότι, άλλος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων που ρωτήθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι το συνολικό πακέτο θα κλείσει τον Μάιο, δήλωσε «δεν το βλέπω. Εγώ άλλα ακούω από τον Μοσκοβισί...».
Οι επικεφαλής των θεσμών θα αρχίσουν να αναχωρούν σταδιακά από την Αθήνα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μετά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που είναι προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ. 
Επιμένει το ΔΝΤ
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας τόνιζε μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους θεσμούς ότι οι διαφωνίες με το ΔΝΤ στα εργασιακά παραμένουν. 
Όπως ανέφερε το εν λόγω στέλεχος, στη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η οποία θα καταγραφεί και από τους θεσμούς. Η ελληνική ωστόσο πλευρά, αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Τόνισε δε, ότι το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.
Σε ερώτηση για τη στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, αυτό συζητιέται στο πλαίσιο του «συνολικού ισορροπημένο πακέτου των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών μέτρων» που θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος. «Η διαφωνία εστιάζεται στο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά: Το μεν ΔΝΤ ζητάει οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό να γίνουν μέσα σε μία χρονιά, ενώ η θέση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει αποτυπωθεί και στο Eurogroup και εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες, είναι να πραγματοποιηθούν σε βάθος ετών και όχι σε έναν χρόνο. «Όποια παρέμβαση γίνει στο συνταξιοδοτικό πρέπει να γίνει σε βάθος ετών» επέμεινε.
Τζ. Ράις: «Παραμένουν διαφωνίες σε σημαντικά πεδία, παρά την πρόοδο»
Παρόλο που έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές παραμένουν σοβαρές διαφορές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέφρι Ράις, μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.
Ο κ. Ράις αρκέστηκε μόνο σε μία δήλωση για την Ελλάδα αποφεύγοντας ν΄ απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.
Στη δήλωση του επισημαίνει ότι «έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές και την καλωσορίζουμε. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικές περιοχές. Δεν θα σχολιάσω σε ποιες. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχτεί συμφωνία. Ακόμη απαιτείται πολύ δουλεία να γίνει».
Ερωτηθείς για το εάν αναφέρεται στο staff level agreement ή στο συνολικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως αναφέρεται στις εν εξελίξει συζητήσεις.
Αναφορικά με το χρέος και για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί τόσο σε όρους εξυπηρέτησης του όσο και συνολικά ως μέγεθος, ο Τζ. Ράις είπε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επέλθει ελάφρυνση του χρέους και πως το ΔΝΤ δεν ζητά «κούρεμα».
Τι λέει το κοινό ανακοινωθέν των θεσμών 
Για σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική πλευρά κάνει λόγο το κοινό ανακοινωθέν των θεσμών, που εκδόθηκε μετά από την ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Αθήνα. 
«Τα κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας διεξήγαν πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού». 
Πηγή; ΕΘΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου