Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Αρχισαν να ξηλώνουν τον νόμο Κατρούγκαλου

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ

Κυριακή, 5 Μαρτίου, 2017

Οπισθεν ολοταχώς ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση μετά τη μεγάλη γκάφα με τα μπλοκάκια και τις εφιαλτικές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, απειλώντας ευθέως πλέον και τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Το ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου ξεκίνησε ήδη χθες με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία αντικαθίσταται η πρόβλεψη υπολογισμού των νέων συντάξεων (από τον Μάιο του 2016) με βάση τον ανύπαρκτο δείκτη μισθών από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, μια εξέλιξη η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερες των αρχικά προβλεπόμενων μειώσεις των συντάξεων.
Το επόμενο βήμα, κατά τις πληροφορίες, θα αφορά το ξήλωμα των διατάξεων για τα μπλοκάκια.
Οι υπέρογκες αυξήσεις στις εισφορές (διπλές εισφορές στην περίπτωση παράλληλης απασχόλησης που αμείβεται με μπλοκάκι), καθώς και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες υπολογισμού τους που προβλέπει ο νόμος και μένουν πρακτικά ανεφάρμοστες, οδηγούν σε αναγκαστική αλλαγή πλεύσης.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί ειδοποιητήρια για περίπου 150.000 ασφαλισμένους με μπλοκάκια, κυρίως λόγω αδυναμίας προσδιορισμού των νέων εισφορών. Παράλληλα στην αγορά εργασίας επικρατεί χάος, με χιλιάδες αμειβομένους με μπλοκάκια να παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές του έτους, είτε λόγω αδυναμίας εκκαθάρισης από τα λογιστήρια είτε εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης του συνολικού κόστους απασχόλησης, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια. Στη δεύτερη κατηγορία εμπίπτουν χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) με μπλοκάκια, είτε πρόκειται για δράσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είτε ερευνητικών ιδρυμάτων.
  
ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Σε χρόνο παράλληλο, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν θορυβηθεί από το κύμα διακοπών εργασιών που έχει κατακλύσει τις εφορίες από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», οι διακοπές εργασιών στις ΔΟΥ προσέγγισαν τις 30.000 στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου. Ελεύθεροι επαγγελματίες κλείνουν μαζικά τα μπλοκάκια τους για να γλιτώσουν από τις εισφορές, αν και ο ρυθμός διακοπών φαίνεται να έχει μετριαστεί τις τελευταίες ημέρες.   
Η - μάλλον αναγκαστική - διέξοδος που έδωσε ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, απαλλάσσοντας από εισφορές όσους αμείβονται με απόδειξη δαπάνης, μπορεί να μετριάζει την απειλή διόγκωσης της παραοικονομίας με μαύρη εργασία, σίγουρα όμως δεν αυξάνει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν το ζητούμενο.

Η ΕΛΣΤΑΤ. Ωρες μετά την αιχμηρή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με την οποία η στατιστική υπηρεσία πετούσε το μπαλάκι των ευθυνών για την αδυναμία υπολογισμού των συντάξεων περίπου 50.000 ασφαλισμένων στο υπουργείο Εργασίας, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι από τις 13 Μαΐου 2016 και έως το 2020 ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα διενεργείται με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε αποπληθωρισμό και όπως αναφέρουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, ενδέχεται με την αλλαγή στη διάταξη να προκύψουν μεγαλύτερες μειώσεις στις νέες συντάξεις. Λύνεται όμως το πρόβλημα υπολογισμού των νέων συντάξεων.
Από το 2021 και μετά, με βάση την τροπολογία, η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών που θα υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ, εφόσον καθοριστούν οι όροι από τα συναρμόδια υπουργεία.
Νωρίτερα η ΕΛΣΤΑΤ είχε εκδώσει μια αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τόνιζε ότι εξαρχής είχε ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πως ένας τέτοιος δείκτης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των συντάξεων.
«Η ΕΛΣΤΑΤ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα (που υπεβλήθη τον Νοέμβριο του 2016) για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής» αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξηγώντας ότι «το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από τον Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ. Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμασης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010».
Καταλήγοντας η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι παρ' όλα αυτά, η αναφορά στην ετήσια μεταβολή μισθών περιελήφθη στον νόμο Κατρούγκαλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου