Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Τραμπ: Η Γερμανία μας χρωστάει τεράστια ποσά για ΝΑΤΟ – Τι απαντά η Γερμανίδα υπ. Αμυνας


Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2017



AP Photo/Andrew Harnik.
OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Αμεση ήταν η αντίδραση του Βερολίνου στον ισχυρισμό που διατύπωσε μέσω του Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ πως η Γερμανία χρωστάει «τεράστια ποσά» στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για την άμυνα που της προσφέρεται.
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε σε δήλωσή της πως «δεν υπάρχει λογαριασμός χρέους στο ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε πως είναι λάθος να συνδέεται ο στόχος της Συμμαχίας οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024, μόνο με το ΝΑΤΟ. «Αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν επίσης σε ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ, στις ευρωπαϊκές αποστολές και στη συμβολή μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Η ίδια επεσήμανε πως ο καθένας θα ήθελε να μοιραστεί δίκαια το βάρος και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε μια «σύγχρονη ιδέα για την ασφάλεια», που θα περιλαμβάνει ένα σύγχρονο NATO, αλλά και μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση και επένδυση στα Ηνωμένα Εθνη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καλέσει τη Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να επισπεύσουν τις προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στον στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,4 δισ. ευρώ στα 38,5 δισεκ. ευρώ το 2018 – ή ποσοστό 1,26% του ΑΕΠ, έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το 2016 το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας ήταν στο 1,18%. Στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσιγκτον, η Μέρκελ επανέλαβε τη δέσμευση της Γερμανίας να φθάσει τον στόχο του 2%.
Τι έγραψε ο Τραμπ
«Αφιερωμένα» στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ ήταν τα πρώτα «tweets» του Σαββάτου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για «σπουδαία συνάντηση», αλλά και χρωστούμενα της Γερμανίας προς το ΝΑΤΟ που πρέπει να πληρωθούν οι ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο κ. Τραμπ, έγραψε: «Παρά τα όσα ακούσατε από τις ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, είχα μία ΣΠΟΥΔΑΙΑ συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ. Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία χρωστάει τεράστια ποσά στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να πληρωθούν για την ισχυρή και πολύ ακριβή άμυνα που παρέχουν στη Γερμανία!»

Despite what you have heard from the FAKE NEWS, I had a GREAT meeting with German Chancellor Angela Merkel. Nevertheless, Germany owes.....


...vast sums of money to NATO & the United States must be paid more for the powerful, and very expensive, defense it provides to Germany!

Η συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ 
Παρότι παρουσίασαν αρκετές αντιθέσεις, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, επιχείρησαν να παραμερίσουν τις διαφορές μετά την πρώτη τους συνάντηση που έλαβε χώρα στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή.
Εγιναν συνομιλίες για την οικονομία, για την ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν και την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όλα ζητήματα που απαιτούν στενή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, επεσήμανε το «ΑΡ», χωρίς πάντως να κάνει αναφορά στην κρίση της Ελλάδας.
Δεν έλειψαν και οι…περίεργες στιγμές που προκάλεσαν αμηχανία, με κύρια τη μη χειραψία του κ. Τραμπ προς την κ. Μέρκελ, όταν μετά την επίσημη υποδοχή το ζήτησαν οι φωτογράφοι και ρώτησε σχετικά η καγκελάριος. Η ίδια πάντως στην αρχή της κοινής συνέντευξης Τύπου, επιχείρησε να «σπάσει τον πάγο» σημειώνοντας ότι ήταν «πολύ καλύτερα να μιλάμε ο ένας στον άλλο, από το ο ένας για τον άλλο».
Ακόμη, όσον αφορά στις περίεργες στιγμές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με χαμόγελο όχι μόνο δεν πήρε πίσω τις κατηγορίες για παρακολούθηση, αλλά απευθυνόμενος προς την κ. Μέρκελ, είπε πως έχουν τουλάχιστον ένα κοινό: Να τους έχει «παγιδεύσει» τα τηλέφωνα η κυβέρνηση Ομπάμα.
Επιχείρησε να αστειευτεί με την «εκρηκτική κατηγορία» ανέφερε το «ΑΡ», όταν ερωτήθηκε σχετικά με ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση για τις αναφορές από το Λευκό Οίκο πως ήταν η μυστική υπηρεσία της Βρετανίας που τον κατασκόπευσε.
«Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό, ίσως», απάντησε ο κ. Τραμπ απλά, μιλώντας για τις αναφορές του 2014 ότι οι ΗΠΑ είχαν παρακολουθήσει τις συζητήσεις που είχε η κ. Μέρκελ στο κινητό της. Οσο δε για την πιο πρόσφατη αναφορά, ο κ. Τραμπ είπε πως δεν μπορεί να κατηγορείται που επικαλείται έναν αναλυτή του «Fox News», ο οποίος κατηγόρησε τη βρετανική μυστική υπηρεσία ότι βοήθησε τον Ομπάμα να τον κατασκοπεύσει.
Η καγκελάριος διατήρησε τη ψυχραιμία της κατά τη διάρκεια αυτής της αμήχανης για τη διπλωματία σκηνής.
Οταν δε ένας Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Τραμπ για οποιοδήποτε σχόλιό του στο Twitter, ο πρόεδρος ήταν σαφής. «Πολύ σπάνια», είπε.
Μιλώντας για το τι σημαίνει η δήλωσή του «Η Αμερική Πρώτη», είπε: «Δεν πιστεύω σε μία πολιτική απομονωτισμού». Φάνηκε να αντιδρά στη σχετική υπόνοια από Γερμανό δημοσιογράφο, προσθέτοντας: «Δεν ξέρω ποια εφημερίδα διαβάζεις, αλλά υποθέτω ότι αυτό θα ήταν ακόμη ένα παράδειγμα, όπως λέτε, ‘ψευδών ειδήσεων’ (fake news)».
Η κ. Μέρκελ, συχνά επιχείρησε να παρουσιάσει μία πιο διαλλακτική προσέγγιση, λέγοντας ότι με τον κ. Τραμπ είχαν αρκετό χρόνο να συζητήσουν για οικονομικά ζητήματα. «Η επιτυχία των Γερμανών ήταν πάντα, η επιτυχία της Γερμανίας από τη μία πλευρά του νομίσματος και η ευρωπαϊκή ενότητα και η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση από την άλλη πλευρά του νομίσματος. Είναι κάτι για το οποίο είμαι βαθιά πεπεισμένη» είπε.
Τα σχόλιά της αυτά φέρονται ως επιχείρημα προς τον κ. Τραμπ για τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποστήριξε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και εξέφρασε σκεπτικισμό για τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες.
Κομψά η κ. Μέρκελ είπε πως ενώ η ίδια εκπροσωπεί τα γερμανικά συμφέροντα ο κ. Τραμπ «υπερασπίζεται, όπως είναι σωστό, τα αμερικανικά συμφέροντα. Αυτή είναι η αποστολή μας, αντίστοιχα». Υπογράμμισε πως «προσπάθησαν να διευθετήσουν τα θέματα όπου διαφωνούν, αλλά προσπαθούν να φέρουν τους ανθρώπους κοντά».
«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι ο ένας προς τον άλλο», δήλωσε η καγκελάριος, συμπληρώνοντας πως οι δύο χώρες αναμένουν «ότι κάτι καλό θα προκύψει για τους δικούς τους ανθρώπους».
«Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου, αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα» όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα, υποστήριξε. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε «εξαιρετικά καλά» στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.
Θετικές χαρακτήρισε τις πρώτες συνομιλίες επί σειράς θεμάτων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ η καγκελάριος της Γερμανίας. «Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά… είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων» υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.
Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ «ια τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών» ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.
Εκανε λόγο γα «εποικοδομητικές συνομιλίες» κατά τις οποίες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στην καγκελάριο την «ισχυρή υποστήριξή του» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, είναι «αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί» για την άμυνα της Συμμαχίας.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ένα θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα» και επισήμανε ότι πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια «ειρηνική» λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.
Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκείνη που πρέπει καταρχάς να επιλυθεί, υπογράμμισε η Άγγελα Μέρκελ. Είπε επίσης ότι επιβεβαίωσε στον Ντόναλντ Τραμπ πως η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τους στόχους δαπανών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Πηγή: ΑΡ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου