Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Εξοπλιστικός πυρετός και στην Κίνα, αύξηση αμυντικών δαπανών 7%


Ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί «κατά περίπου 7%» το 2017, δήλωσε η εκπρόσωπος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Φου Γινγκ, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδιώκει μια αύξηση περίπου 10% των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών.
Η αύξηση των κινεζικών αμυντικών δαπανών ήταν σε αντίστοιχο ποσοστό (7,6%) και το 2016 στα 954 δισεκατομμύρια γουάν (132 δισ. ευρώ). Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι πραγματικές δαπάνες των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ μεγαλύτερες.
Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του Πεκίνου μελετάται προσεκτικά από τις χώρες της περιοχής, ειδικά λόγω των κινεζικών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο η Κίνα να θεωρηθεί ότι εγείρει μια «στρατιωτική απειλή» για άλλες χώρες, η Φου απέκρουσε οποιαδήποτε κριτική.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν ξεσπάσει τόσες συγκρούσεις και τόσοι πόλεμοι στον κόσμο, προξενώντας αναρίθμητους νεκρούς και τραυματίες (…) Για ποιους από αυτούς τους πολέμους ευθύνεται η Κίνα;», είπε και συμπλήρωσε «η Κίνα δεν έχει βλάψει ποτέ μια άλλη χώρα».
Παρότι η Κίνα έχει δεκαπλασιάσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό μέσα σε 15 χρόνια, βρίσκεται πολύ μακριά από εκείνον των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός στρατός έχει έναν προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 604,5 δισεκατομμύρια δολάρια (575 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου.
Οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες είναι πάντως υψηλότερες από αυτές της Ρωσίας (στην τρίτη θέση παγκοσμίως, με 56 δισεκ. ευρώ), της Σαουδικής Αραβίας (54,1), του Ηνωμένου Βασιλείου (49,9), ή της Γαλλίας (44,9), κατά την ίδια πηγή.
Ο κινεζικός στρατός, οι στρατιώτες του οποίου έχουν υποδιπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’80, παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο σε αριθμό στελεχών (2 εκατομμύρια), χωρίς να υπολογίζεται το NATO.
ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου