Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Εκρηξη φτώχειας κατά 40% έφεραν τα Μνημόνια

Ένας φίλος από την Αθήνα μου είπε χθες: “Καταντήσαμε μαζοχιστές, μας "πηδούν" οι πολιτικοί και εμείς δεν ξεσηκωνόμαστε”!

Τι δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας – Ερχονται οι εργαζόμενοι - φτωχοί με αμοιβές 200-300 ευρώ

O καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, σχολιάζοντας στα «ΝΕΑ» τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας για την έκρηξη της φτώχειας στη χώρα μας, εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι, όπως είπε, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα. «Επομένως», κατέληξε ο Σάββας Ρομπόλης, «εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες, οι οποίες σήμερα αποτελούν την κατηγορία των φτωχών (άνεργοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, όσοι δεν λαμβάνουν σύνταξη κι όσοι λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας 200 έως 250 ευρώ), θα έρθει προοδευτικά με αυξανόμενη τάση να προστεθεί άλλη μια κατηγορία φτωχών που θα είναι οι εργαζόμενοι - φτωχοί. Δηλαδή θα εργάζεται κάποιος και ταυτόχρονα θα διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας». Σημειώνεται ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεια δείχνουν ότι τέσσερις στους δέκα Ελληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.


Οι συνταξιούχοι. Ωστόσο, στο κατώφλι της φτώχειας βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, αν καταργηθούν οριστικά οι προσωπικές διαφορές - όπως ζητούν οι πιστωτές και συμφωνήσει η κυβέρνηση -, οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης θα αγγίζει συνολικά το 65%, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένειας. Οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ από το 2010 με τις 13 περικοπές στις συντάξεις που έφθασαν και το 60%.
Ενδεικτικά της επιδείνωσης στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων είναι τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που επισημαίνει ακόμη πως ο κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών στις συντάξεις είναι σοβαρός αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου, έξι στους δέκα συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει μηνιαία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί - σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή - το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.

Η έρευνα. Στο μεταξύ, στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από τ,ο 2008 μέχρι το 2015 κατέληξαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW). Σύμφωνα με την έρευνα την οποία διεξήγαγαν, όμως, δεν αρκεί να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά - όπως προτείνουν - πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών, καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου