Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Κινδυνολογικά σενάρια περί Grexit από Economist και Wall Street Journal

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2017«ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΣΙΠΡΑ»

Επανέρχονται τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος σύμφωνα με τον Economist, ενώ η Wall Street Journal δημοσιεύει τρία σενάρια για τις «επιλογές Τσίπρα» προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές.


Κινδυνολογικά σενάρια περί Grexit από Economist και Wall Street Journal
Σε άρθρο του, ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του Economist εκφράζει την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο, που δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός της ευρωζώνης και χαρακτηρίζει το «Grexit» ως «τον μεγαλύτερο αδελφό του Brexit», παρότι η δεύτερη περίπτωση κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα τον τελευταίο χρόνο.  
«Πάνω από πέντε χρόνια μετά την πρώτη σοβαρή αναφορά περί προοπτικής εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ, το χρέος της Ελλάδας δεν βρίσκεται σε έναν δρόμο που θα της επέτρεπε να μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης. Και τώρα που το περισσότερο από το ελληνικό χρέος πρακτικά “ανήκει” σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα κρατείται όμηρος της βούλησης των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που εμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σχολιάζει ο Σάιμον Μπάπτιστ.
Καταρχάς, επισημαίνει ότι μία ελληνική χρεοκοπία, δεδομένου ότι οι κύριοι δανειστές της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκές χώρες, συνεπάγεται πλέον χαμηλότερο ρίσκο για άτακτη χρεοκοπία, κάτι που θα είχε μεγάλες επιδράσεις στο υπόλοιπο οικονομικό σύστημα.
Κατά δεύτερον, υποστηρίζει ότι η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν προκαλεί το ίδιο σοκ όπως πριν από μερικά χρόνια, καθώς τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα έχουν προβεί σε ανάλογες κινήσεις ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους σε κίνδυνο.
Και κατά τρίτον, αναφέρει ο Μπάπτιστ, έχει αλλάξει το κλίμα εντός της Ελλάδας, καθώς εκτιμά ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν πλέον -και μετά από έξι χρόνια ύφεσης- ότι ενδεχόμενη αλλαγή του εθνικού νομίσματος δεν θα έχει για τους ίδιους χειρότερες συνέπειες απ' αυτές που ήδη βιώνουν.
Πάντως, επισημαίνει ότι κομβικό σημείο των όποιων εξελίξεων είναι οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων μηνών, γεγονός που τονίζει ότι θα επιφέρει μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής του Αλέξη Τσίπρα στις κάλπες.
«Οι τρεις επιλογές Τσίπρα»
Από την πλευρά της, η Wall Street Journal απαριθμεί τρία σενάρια για ισάριθμες επιλογές που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί, καταρχάς, να επιλέξει να συμβιβαστεί με την πρόταση των δανειστών, αποδεχόμενος την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μία επιλογή που, όπως τονίζει, θα «υποχρέωνε» τη Γερμανία να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό το ενδεχόμενο θα βοηθούσε ώστε να υποχωρήσει η αβεβαιότητα και η ελληνική οικονομία να αποκτήσει δυναμική, ωστόσο θα επέφερε πλήγμα στη δημοτικότητα της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος.
Το δεύτερο σενάριο, λέει η Wall Street Journal, είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών και να ζητήσει τη βοήθεια της Κομισιόν ώστε να εφαρμοστούν στη χώρα ηπιότερες πολιτικές. Ωστόσο, επισημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές ενδέχεται να διαρκέσουν έως και το καλοκαίρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς πλέον οι ευρωπαίοι εταίροι θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να συμβιβαστούν, εξαιτίας των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.
Η τρίτη εκδοχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ο Αλέξης Τσίπρας να αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σενάριο όμως, που όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, είναι λιγότερο πιθανόν να συμβεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στη θέση της αντιπολίτευσης. Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνει, μία νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία θα είχε ενώπιον της τις ίδιες επιλογές και θα καλούνταν επίσης να προβεί άμεσα σε επίπονο συμβιβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου