Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Χανς Βέρνερ Ζιν: Ο Σόιμπλε ήθελε Grexit το καλοκαίρι του 2015. Τον σταμάτησαν Ολάντ και Μέρκελ


Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, 2017

DRACHMAΣχόλ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης- αλλά αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, «Μαύρος Ιούνιος».
Ο Ζιν χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση που ελήφθη. «Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ, επειδή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξεκινήσει την οικονομική της ανάκαμψη».
Ο Γερμανός οικονομολόγος παρουσιάζει στο τέλος του βιβλίου του ένα σχέδιο 15 σημείων για την «επανίδρυση» της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων προτείνει μέτρα εξυγίανσης του ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά «μια ελαστικοποίηση της συμμετοχής (σ.σ. στην ευρωζώνη). Αυτό το ονομάζω ‘ευρώ που αναπνέει', που σημαίνει ότι χώρες που δεν τα καταφέρνουν εντός του ευρώ επειδή έχει γίνει πολύ ακριβό για αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους». Όπως διευκρινίζει, μετά από μερικά χρόνια και εφόσον πληρούν τα κριτήρια εισόδου θα μπορούν να επανεντάσσονται στην ευρωζώνη. Μία τέτοια περίπτωση χώρας είναι κατά τον κ. Ζιν και η Ελλάδα. 
Υπενθυμίζεται πως ο Ζιν είχε γίνει γνωστός στην Ελλάδα επειδή υποστήριζε σθεναρά ότι η χώρα δεν έχει μέλλον στο ευρώ, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψή της είναι εφικτή μόνο με αποχώρηση από τη ζώνη του κοινού νομίσματος και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.
Στη συνέντευξη τάσσεται υπέρ του περιορισμού των «δημοσιονομικών και αναδιανεμητικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αποτραπεί η δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε αυτό το εύρος που το κάνει αυτή την ώρα. Αυτό είναι νομισματικοποίηση του κρατικού χρέους», κάτι που, όπως υπογραμμίζει, απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου