Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Bloomberg: Ο Τσίπρας ρισκάρει να αναβιώσει το... σχεδόν Grexit του 2015

 Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, 2017

Bloomberg: Ο Τσίπρας ρισκάρει να αναβιώσει το... σχεδόν Grexit του 2015
Με την Ελλάδα να φαίνεται ότι θα χάσει το deadline αυτού του μήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει να αναβιώσει την ανταγωνιστική σχέση με τους πιστωτές της χώρας του, κάτι που σχεδόν ώθησε την Ελλάδα εκτός του κοινού νομίσματος το 2015, αναφέρει σε ανάλυση του το Bloomberg.
Το Σάββατο ο Έλληνας πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στο ΔΝΤ, ενός από τους θεσμούς που επιτηρούν την ελληνική διάσωση, καθώς επιμένει στη ψήφιση νόμων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες περικοπές αν χαθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και αυτό όταν η Αθήνα έχει στη διάθεση της μόλις μια εβδομάδα για να γεφυρώσει τις διαφορές με τους πιστωτές της.
Παρότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν διαφωνήσει με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και έχουν δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιπρόσθετα μέτρα, συντάχτηκαν με το Ταμείο για να το διατηρήσουν στο πρόγραμμα, ανέφερε στο Bloomberg πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες. Πάντως το να κατηγορείται το ΔΝΤ για το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων είναι πλέον μια στρατηγική που δεν δουλεύει πια για τον Τσίπρα, καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τους πιστωτές "ευθυγραμμισμένους".   
"Υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να παρερμηνεύει "πιστωτές- κλειδιά" όπως είναι η Γερμανία και το ΔΝΤ, οι οποίοι δεν πρόκειται να κάνουν συμβιβασμούς στο ζήτημα των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων", ανέφερε στο Bloomberg, o Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής σπουδών στο European Policy Centre στις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή και αναβίωση των σεναρίων για Grexit.
Το deadline του Φεβρουαρίου
Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν απειλήσει να τερματίσουν το ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν προκύψει συμφωνία που θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει την παρουσία του Ταμείου, γεγονός που έχει δώσει στο ΔΝΤ το πλεονέκτημα να πιέζει για τις απαιτήσεις του, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στην διαπραγμάτευση.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν θέσει ως deadline για την Ελλάδα την 20ηΦεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς μετά ξεκινούν εκλογές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που καθιστά τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις δύσκολες από πολιτικής άποψης.
Σε μια εκτός προγράμματος συνάντηση την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί- η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ο ESM- ζήτησαν από την κυβέρνηση Τσίπρα να νομοθετήσει πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές, ίσες με το 2% του ΑΕΠ για να πιάσει συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους, ανέφερε στο Bloomberg πρόσωπο με γνώση της διαπραγμάτευσης. Η λήψη αυτών των έκτακτων μέτρων αποτελεί τη βάση για την συνέχιση των συζητήσεων, υπογράμμισε η πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Από τη πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του το Σάββατο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του, ότι φοβάται να πει την αλήθεια στους Ευρωπαίους και παίζει ένα αέναο παιχνίδι πόκερ. Επίσης ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετική κατάληξη, αλλά δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν το ΔΝΤ θα έχει πλέον κεντρικό ρόλο.
Σύγκρουση για το πλεόνασμα
Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και επιδιορθώσεις στο κανονιστικό της πλαίσιο για να ρυθμίσει την οικονομία της η οποία επί επτά- οκτώ χρόνια συρρικνώνεται, έτσι ώστε να βγει από την "εντατική" το 2018.
Οι προτάσεις των πιστωτών προς την Ελλάδα, που δόθηκαν την Παρασκευή, παρά τις διαφορετικές δημοσιονομικές εκτιμήσεις τους, υποδηλώνουν ότι πλέον βρίσκονται σε κοινό έδαφος.
Όπως εκτιμά το Bloomberg, αυτό φέρνει τον Αλέξη Τσίπρα σε μια δύσκολη θέση: Ή θα αναγκαστεί να συμφωνήσει με τα επώδυνα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής στις συντάξεις, τη ώρα που η δημοτικότητα του έχει βυθιστεί, ή θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, διεξάγοντας μια εκστρατεία κατά των απαιτήσεων των πιστωτών. Μόνο που αν ακολουθήσει αυτή την τακτική θα αναζωπυρώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίων των όρων που κρατάνε την Ελλάδα στο ευρώ.
Ακόμα και αν ο Τσίπρας λάβει την απόφαση να νομοθετήσει τα μέτρα που του ζητούν οι πιστωτές, ίσως να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ακόμα πιο "πικρό ποτήρι": Ένα ακόμη δάνειο.
Όπως αναφέρει ο Zsolt Darvas του ινστιτούτου Bruegel, "δεν βλέπω να υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2018 με βιώσιμα επιτόκια". Μάλιστα θεωρεί "αναπόφευκτο το τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, εκτός και αν οι πιστωτές της Ελλάδας της χαρίσουν τα μισά από τα δάνεια, κάτι όμως το οποίο από πολιτικής άποψης δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό".

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου