Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

«Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στη ΝΑ Μεσόγειο»

Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, 2017ΤΣΑΡΛΣ ΓΟΥΟΛΝΤ, ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Εμπειρος όσο λίγοι στα πεδία των μαχών, με μακρά θητεία και χιλιάδες «ώρες πτήσης» στο τιμόνι ενόπλων δυνάμεων, ο Αμερικανός πτέραρχος ε.α. Τσαρλς Γουόλντ βλέπει το στρατηγικό «εκτόπισμα» της Νοτιοανατολικής Μεσογείου να διευρύνεται.


Ο Αμερικανός πτέραρχος εν αποστρατεία Τσαρλς Γουόλντ θα είναι ομιλητής στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 2-5 Μαρτίου
Ο Αμερικανός πτέραρχος εν αποστρατεία Τσαρλς Γουόλντ θα είναι ομιλητής στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 2-5 Μαρτίου
Καλεί, μάλιστα, την Ελλάδα να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Αποδοκιμάζει τον Ερντογάν, αλλά επιδοκιμάζει τους Κούρδους. Βλέπει, επιπλέον, τουρκικούς «εκβιασμούς» τους οποίους καταγγέλλει, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα-απάντηση ότι οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν και «χωρίς την Τουρκία».
Ο κ. Γουόλντ, πρώην διοικητής των Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (EUCOM), μίλησε στο «Εθνος» εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου.
«Νομίζω ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος θα έπρεπε να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες για τις ΗΠΑ. Την βλέπω ως περιοχή να αποκτάει μεγαλύτερη σημασία. Οι περιπλοκότητες στη Μέση Ανατολή είχαν να κάνουν είτε με το Ισραήλ είτε με το πετρέλαιο. Σήμερα, τα θέματα είναι περισσότερα. Θα πρότεινα ως ΗΠΑ να αναπτύξουμε ισχυρότερη και πιο ορατή παρουσία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θα πρότεινα και την ενδυνάμωση των δεσμών μας με την Ελλάδα. Η Κρήτη είναι ένα σημαντικό μέρος», δηλώνει στο «Εθνος» ο κ. Γουόλντ λίγες ημέρες προτού πάρει μέρος ως ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ισχυρή σχέση
«Είναι ανάγκη, ως ΗΠΑ, να συνεχίσουμε να δίνουμε προσοχή στην ισχυρή σχέση που έχουμε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα από τη μεριά της πρέπει να συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης της οικονομίας της, αλλά και προς τη διεκδίκηση ενός πιο ισχυρού ηγετικού ρόλου στη Μεσόγειο. Αυτό θα ήταν καλό για όλους και προς το συμφέρον των ΗΠΑ», σημειώνει ο Αμερικανός μιλώντας πλέον με την ιδιότητα συμβούλου στην «Deloitte».
«Ανησυχώ για όσα κάνει ο Ερντογάν. Ανησυχώ για την πολιτική κατεύθυνση που έχει πάρει η Τουρκία», συνεχίζει στρέφοντας το βλέμμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Ο καθένας έχει την άποψή του για το εάν οι ΗΠΑ έπρεπε ή δεν έπρεπε να εισβάλουν στο Ιράκ το 2003. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν έπρεπε να το είχαμε κάνει, αλλά συνέβη. Η Τουρκία τότε δεν μας στήριξε. Κι αυτό ήταν αμέσως μετά την εκλογή Ερντογάν στην εξουσία. Τα τελευταία δέκα με 15 χρόνια, έγιναν και άλλα. Ο Ερντογάν έστειλε στη φυλακή στρατιωτικούς, μεταξύ αυτών και τον προσωπικό μου φίλο πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ, στη βάση υποψιών ότι προετοίμαζαν πραξικόπημα. Και τώρα, μετά το πραξικόπημα, αλλάζει τη δυναμική της Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ίδιος σχεδόν να γίνεται μονάρχης. Δεν πιστεύουμε σε αυτό στη Δύση. Δεν πιστεύουμε σε μεμονωμένους ανθρώπους και μεμονωμένες δυνάμεις που στερούν τις ελευθερίες του λαού».
Ο Ερντογάν, ωστόσο, επιμένει να εκβιάζει... γιατί μπορεί. «Η Τουρκία κατέχει μια γεωγραφικά πολύ στρατηγική θέση. Ως ΗΠΑ και ως ΝΑΤΟ, ωστόσο, σχεδόν γινόμαστε όμηροι της Τουρκίας ακριβώς λόγω αυτής της θέσης. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην κάνουμε τα στραβά μάτια μπροστά στους τουρκικούς εκβιασμούς», εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Γουόλντ.
«Νομίζω ότι πρακτικά ναι, θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς την Τουρκία», συνεχίζει. «Δεν θα ήταν εύκολο. Εχω περάσει μέρος της στρατιωτικής μου καριέρας στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Πρόκειται για μια στρατηγικά βολική τοποθεσία. Από την άλλη ωστόσο, έχουμε εναλλακτικές επιλογές και η Τουρκία πρέπει να το γνωρίζει αυτό».
Αξιοπρεπείς άνθρωποι
Μεταξύ των αμερικανικών επιλογών στην περιοχή ξεχωρίζουν φυσικά και οι Κούρδοι. «Oι Κούρδοι στην πλειονότητά τους δεν είναι τρομοκράτες. Είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι. Εχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο Βόρειο Ιράκ, δημιουργώντας υποθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης. Το κομμάτι εκείνο των Κούρδων της Συρίας που δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία το στηρίζουμε. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τους Κούρδους. Εχουμε ανάγκη να τους στηρίξουμε. Εχουν κάνει καλή δουλειά».
«Η σημερινή εποχή είναι η πιο ασταθής, ταραχώδης και δυνητικά επικίνδυνη που έχω ζήσει. Νομίζω ότι το επίπεδο της έντασης προσεγγίζει εκείνο της πυραυλικής κρίσης στην Κούβα, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα η κλίμακα της ένταση είναι πιο ευρεία», σημειώνει ο 69χρονος με την εμπειρία ενός ανθρώπου που έχει πολεμήσει σε Βιετνάμ, Βαλκάνια και Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου