Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Μερικές σκέψεις. Που πάει η Ελλάδα;


Του Βασίλη Καυκά
Βρισκόμαστε σε μία στροφή, μία στροφή που θα φέρει την Ελλάδα πολύ κοντά στην ολοκληρωτική χρεωκοπία εκτός και εάν...
Ναι, όσο ρομαντικοί και να είμαστε τα μνημόνια και με την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια δεν ήταν δυνατόν να δει ο Ελληνικός λαός άσπρη μέρα. Φταίει και ο λαός; Ναι, μα περισσότερο φταίνε πολιτικοί και η πολιτική δεκαετιών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Όλα άρχισαν όταν μία ημέρα κάποιοι "είπαν" στους Έλληνες ότι είναι Ευρωπαίοι. Έτσι, ήρθαν στην Ελλάδα μεγάλα κεφάλαια για έργα υποδομής, από δρόμους μέχρι Νοσοκομεία, Γεωργία, Τουρισμό... Κάποια από αυτά απορροφήθηκαν κάποια άλλα όχι.
Εκλογές, εκλογές, εκλογές εις βάρος του προϋπολογισμού, εις βάρος της παραγωγικότητας, εις βάρος της αποδοτικότητας. Ψίχουλα από εδώ που λεγόντουσαν επιδοτήσεις, ψίχουλα από εκεί και όλοι περνούσαν ωραία και καλά.
Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέβαιναν και κατέβαιναν, τα υπουργεία είχαν γεμάτα ταμεία, οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, κατόπιν Περιφέρειες, έπαιρναν ενισχύσεις και όλα ήταν όμορφα και ωραία. Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ένωση!  Μία Ένωση που επέβαλε τους δικούς της νόμους τόσο στην Οικονομία όσο και στην Κοινωνία. Εκ των υστέρων βλέπουμε ότι τουλάχιστον για την Ελλάδα και τα δύο απέτυχαν. Και λίγο πολύ ξέρουμε για την οικονομία αυτά που δεν έχουν συζητηθεί είναι η κοινωνία.
Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που έχει ιστορία χιλιάδων ετών και βρίσκεται σε μέρος όπου συναντιούνται τρεις Ήπειροι, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Δεν είναι Αυστρία, Γερμανία... Από την άλλη μεριά και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι οι ίδιες στην Ελλάδα με χώρες τις Ευρώπης, εδώ παίζει ρόλο και η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.  Η Ελλάδα ήταν η μόνη Ορθόδοξη (θρησκευτικά) χώρα στην Ενωμένη Ευρώπη οπότε και εδώ υπήρξε πρόβλημα. Θυμάστε τις υπογραφές που συγκέντρωσε ο Μακαριστός Χριστόδουλος. Πολλοί είπαν ότι θέλει να γίνει πολιτικός... Δεν νομίζω. Η αλήθεια είναι ότι ο Χριστόδουλος απόδειξε στις Βρυξέλλες ότι η Ορθοδοξία στην Ελλάδα είναι δυνατή και αυτός είναι θρησκευτικός ηγέτης όταν οι Καθολικοί και Προτεστάντες, αλλά και άθεοι, προσπαθούσαν να επιβάλλουν τις δικές τους αντιλήψεις.
Με τις κοινωνικές αλλαγές που επέβαλε η Ευρώπη αποτέλεσμα ήταν περισσότερη ελευθερία, επιτρέψτε μου να πω, κατάχρηση ελευθερίας σε πολλές περιπτώσεις όπου “ράγισε” την Ελληνική κοινωνία η οποία ήταν βασισμένη στο ήθος, στην οικογένεια, στην ορθοδοξία.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιόκτητης κατοικίας σε όλη την Ευρώπη ήταν ένα άλλο θέμα γιατί άμα έχεις το δικό σου σπίτι ελέγχεις τη γειτονιά σου, ξέρεις το γείτονά σου γιατί μένεις εκεί χρόνια, ενώ όταν ζεις με ενοίκιο δεν σε πειράζει και πολύ τι γίνεται γύρο σου γιατί εάν δεν σου αρέσει φεύγεις. Αυτό κι εάν ήταν “έγκλημα” για τους Ευρωπαίους που όπως φαίνεται ήθελαν μία Ελλάδα όπου θα κατοικούν “νούμερα” παρά άνθρωποι με αξίες και ιδανικά!

Και φτάσαμε στο Σήμερα. Όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ισχνή πλειοψηφία και μετά από δύο μνημόνια δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και εάν δεν γίνει κάτι θα πέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ευχόμαστε να μη πέσει και η Ελλάδα.
Ποίες είναι οι επιλογές, εάν υπάρχουν επιλογές; Θαρρώ πως η μία είναι ένα άλλο μνημόνιο για το οποίο οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν. Ας μη ξεχνάμε ότι στην Pax Germania, έχουν εκλογές αλλά και στη Γαλλία, στην Ιταλία με αποτέλεσμα οι πολιτικοί που θα είναι υποψήφιοι να είναι κουμπωμένοι για νέα δάνεια προς την Ελλάδα.
Τότε, θα πέσει η κυβέρνηση. Ε, και; Τι θα κάνει η επόμενη όταν δεν υπάρχουν πόροι; Ας μη ξεχνάμε ότι τα πράγματα ήταν άσχημα όταν πήραν τα χρήματα, Μνημόνιο Ι και Μνημόνιο ΙΙ. Τώρα εκτός του ότι είναι στο ίδιο επίπεδο της προ Μνημονίων εποχής έχουν να πληρώσουν και για τα χρήματα που πήραν ενώ έχει δεσμευτεί και δημόσια περιουσία! Ενώ ψυχολογικά ο Έλληνας είναι σε άσχημη κατάσταση.

Υπάρχει διέξοδος;  Από ότι φαίνεται το βλέμμα της Αθήνας είναι προς τον Trump και αυτό μπορεί να είναι για “εκφοβισμό” προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να πάρουν ένα Τρίτο Μνημόνιο ή γιατί μόνο η Αμερική μπορεί να βοηθήσει.
Γεγονός είναι ότι εάν δεν ήταν ο Ομπάμα και η Αμερική με τις πιέσεις στη Μέρκελ και το Σόϊμπλε η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει πέρυσι ή πρόπερσι.
Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αναλαμβάνει “δημοκρατικά” υπέρ-εξουσίες και θέλει να γίνει παγκόσμιος παράγοντας δεν αρέσει στην Ουάσιγκτον και μία χείρα βοηθείας στην Ελλάδα σε οικονομικό αλλά και σε στρατιωτικό υλικό δεν θα ήταν “άσχημο” για τις ΗΠΑ. Κάτι που η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση για να διατηρηθεί στην εξουσία δεν θα έλεγε όχι ακόμα και εάν έφευγε από το ευρώ και πήγαινε στη δραχμή ή το δολάριο! Αλλά δεν είναι μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά ίσως και αυτή του κ. Μητσοτάκη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θέσεις κλειδιά στην Αμερικάνικη κυβέρνηση ανέλαβαν “γεράκια”, πρώην στρατηγοί. Όπως δεν θα είναι τυχαία να γίνει Πρέσβης της Ελλάδος ένας πρώην στρατιωτικός που πολύ πιθανόν να είναι και Ελληνικής καταγωγής όπως ο ναύρχος Σταυρίδης για παράδειγμα.
Εάν ο Ερντογάν κάνει το μεγάλο λάθος και κάνει μία στρατιωτική κίνηση εναντίον της Ελλάδας θα θέσει την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ και τότε είναι που θα ανάψει μεγάλη φωτιά!
Ας είμαστε λοιπόν τουλάχιστον ψυχολογικά προετοιμασμένοι για αλλαγές. Το 2017 από ότι φαίνεται θα είναι η χρονιά που θα γίνουν κοσμοϊστορικές αλλαγές. Νομίζω;

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη
Πτυχιούχος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου