Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

"Ένεση" από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

 Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, 2017

Spiegel: Συμμετοχή του ΔΝΤ με ποσό έως 5 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά με λιγότερα χρήματα που δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ -την ώρα που οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν για συμμετοχή του με 16 δισ. ευρώ- σύμφωνα με πηγές των δανειστών που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, με το ΔΝΤ να κάνει λόγο για «υποθετικά σενάρια».


Spiegel: Συμμετοχή του ΔΝΤ με ποσό έως 5 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ συντάσσεται πλέον με την θέση των Ευρωπαίων εταίρων ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει το Spiegel, «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μέχρι σήμερα αβέβαιη» και προσθέτει ότι οι δανειστές ελπίζουν πώς η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει το ταχύτερο, δεδομένων των επικείμενων εκλογών στην Ολλανδία και στη Γαλλία.
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έκανε λόγο για «υποθετικά σενάρια», τα οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει. «Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο ίδιος.
Τις πληροφορίες για μειωμένη συμμετοχή του ΔΝΤ επιβεβαιώνει και δημοσίευμα της Deutsche Welle. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων επιβεβαίωσε εμμέσως τη συνομιλία Μέρκελ-Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα, δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας WELT ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές.
Συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ την Τετάρτη
Κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Βερολίνο, οι δύο γυναίκες θα συζητήσουν τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με τη γερμανική προεδρία στους G20 και δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το αν το ελληνικό ζήτημα θα συμπεριληφθεί στην «ατζέντα» των συζητήσεων.
Όπως αναφέρει πάντως σε σημερινό άρθρο της η Süddeutsche Zeitung, «είτε η Μέρκελ και o Σόιμπλε θα εντείνουν τις ηθικές πιέσεις προς την ευρωπαΐστρια Λαγκάρντ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, είτε, σε διαφορετική περίπτωση, δεν τους απομένει άλλη λύση από το να υιοθετήσουν την πρόταση Βέμπερ. Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα καλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τι εμποδίζει αυτό το status quo να γίνει ρεαλιστική εκδοχή για το μέλλον;».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και αντιπροέδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), είχε αποστασιοποιηθεί -σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα- από τη μέχρι πρότινος γερμανική θέση, δηλαδή ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου