Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Αποχώρησε ο Ακιντζί από τις συνομιλίες με τον Αναστασιάδη - Προσπάθειες εκτόνωσης

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη σημερινή αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιαδη, επιδιώκοντας χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.


Στις 4.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Άιντε.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο κ. Αναστασιάδης θέτει ως προϋπόθεση για μια τέτοια συνάντηση, να τοποθετηθούν τα Ηνωμένα Έθνη με γραπτή δήλωση για το ποιος είχε αποχωρήσει από τη σημερινή συνάντηση.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη μετέφεραν στους δημοσιογράφους την πληροφορία ότι καθορίστηκε συνάντηση Άιντε-Αναστασιάδη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Άιντε, κατά την οποία διαμαρτυρήθηκε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για τα όσα μεταφέρθηκαν στους δημοσιογράφους από πλευράς των επισήμων του διεθνούς οργανισμού.

Τι προηγήθηκε 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιαδης και ο Μουσταφά Ακινζί συναντήθηκαν την Πέμπτη, για πρώτη φορά μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με πρόσχημα την νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Σε συνέντευξή του ο Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες, ούτε είχε πρόθεση να αποχωρήσει.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. «Είπα ξεκάθαρα στον κ. Αναστασιάδη ότι ενώ εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον, αυτή η απόφαση πρέπει να διορθωθεί», τόνισε. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν σε εορτασμούς που γίνονται στα Κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Ακόμη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκλήθηκε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την απόφαση της Βουλής, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναφορά του κ. Άιντε προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ανέφερε στον κ. Άιντε ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή, πως δεν είχε νόημα η συνέχιση της συνάντησης και έφυγε.

«Από εκεί και πέρα, η πόρτα είναι ανοικτή και εξαρτάται από αυτούς το πώς θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Ακιντζί.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου