Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

«Τα λαμόγια είναι σαν τη Λερναία Υδρα - Κόβεις ένα κεφάλι και πετάγονται δύο»


Της Μαρίνας Ζιώζιου Ο ΗΛΙΑΣ ΨΙΝΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ» ΓΙΑ ΟΛΑ!

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά τον «εμφύλιο» που ξέσπασε πριν από λίγες μέρες στο δημοτικό συμβούλιοΔευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2017 της πόλης του.


«Τα λαμόγια είναι σαν τη Λερναία Υδρα - Κόβεις ένα κεφάλι και πετάγονται δύο»
Ολα ξεκίνησαν όταν η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώμης, με αφορμή τη σύσταση της ΜΚΟ «Marathon Foundation» («Ιδρυμα Μαραθώνα»), η οποία, όπως υποστήριξαν, δεν έχει καμία σχέση με τον δήμο.
Μάλιστα του ζήτησαν να αφαιρέσει το όνομα «Μαραθώνας» και να δημοσιοποιήσει όλα τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος. Ο κ. Ψινάκης μιλάει στο «Εθνος της Κυριακής» δίνοντας την εκδοχή του για τη στόχευση των καταγγελιών και τα βαθύτερα αίτια που τις προκάλεσαν. Χειμαρρώδης, όπως πάντα, ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του για τα τεκταινόμενα του δήμου του και αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη μέχρι σήμερα θητεία του στον δημαρχιακό θώκο.
Κύριε δήμαρχε, πώς προέκυψε το αίτημα της αντιπολίτευσης και τι τελικά ψηφίστηκε, ομόφωνα, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Μαραθώνα;
Κατ' αρχάς μη με πείτε ξανά δήμαρχο, είναι βρισιά στα μέρη μας. Είναι εντυπωσιακό ότι κάθε φορά που προκύπτει μια καταδικαστική απόφαση, που αφορά την προηγούμενη δημοτική Αρχή, συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Είναι λογικό και εγώ το ίδιο θα έκανα στη θέση τους.
Είμαι συνηθισμένος. Εχω φάει πιστολιά, μου έχουν βάλει γκαζάκια, κλέβουν αυτοκίνητα του δήμου και έχουν γίνει διάφορες άλλες απόπειρες όταν σκάνε πειθαρχικές ή ποινικές ποινές. Παρόλο που είναι πολύ δυσάρεστο να κυκλοφορώ σαν τον Ομπάμα και να κοιμάμαι με το πιστόλι μου κάτω από το μαξιλάρι, δεν μασάω.
Τώρα ως προς το Ιδρυμα, είναι μια απόλυτα νόμιμη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και δεν είναι η μόνη που έχω και ποτέ δεν το έκρυψα. Υπάρχει άλλη μία, η «Αμφικτιονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων», που πέρυσι έγινε εθνική και φέτος θα αρχίσει να γίνεται διεθνής. Ο σκοπός του «Marathon Foundation» έχει στόχο να ανακουφίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς και την προβολή και αξιοποίηση του brand name του Μαραθώνα και του Μαραθωνίου σε όλο τον πλανήτη. Κάτι που ήδη έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.
Το Ιδρυμα τροφοδοτείται από είδη και χρήματα προσωπικών φίλων μου που δεν θα τα έδιναν ποτέ στο Δημόσιο για ευνόητους λόγους. Το ότι είναι πλούσιοι δεν σημαίνει ότι είναι και ηλίθιοι. Ξέρουν πού και σε ποιον δίνουν τα λεφτά τους για να φτάσουν στον σκοπό τους. Ζητούν λοιπόν τα λαμόγια να δίνω εγώ αναφορά στους καταδικασμένους. Ελεος! Οι δωρεές του Ιδρύματος δεν κόβουν τις δωρεές που γίνονται από άλλους απευθείας στον δήμο. Επί της δικής μου δημαρχίας έχουν δοθεί στον δήμο 112 δωρεές, ενώ στους προηγούμενους και στον αντίστοιχο χρόνο ήταν μόλις 11 και βεβαίως σημειώστε ότι το Ιδρυμα δεν διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Προσωπικά ζήτησα από την παράταξή μου να υπερψηφίσουν αυτή την εισήγηση, που είναι απλώς μια μπούρδα, γιατί όταν κριθεί η νομιμότητά της, τότε θα γελάσουμε. Και λέω μπούρδα, γιατί όποιος πραγματικά θέλει να ελέγξει τη νομιμότητα του Ιδρύματος, δεν κάνει δυσφημιστικές εισηγήσεις, πάει κατευθείαν στον εισαγγελέα και το κάνει φύλλο και φτερό.
Δεν είχα πρόθεση να φτιάξω κάτι προσωποκεντρικό, γι’ αυτό και δεν το ονόμασα «Psinakis Foundation». Πολύ ψωνίστικο. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες foundations και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν το όνομα «Marathon». Μόνο το δικό μου τους πειράζει; Μου ζητάνε οι καταδικασμένοι να τους δίνω αναφορά σε ποιους δίνω βοήθεια; Αρνούμαι να διαφημίζομαι από τον ανθρώπινο πόνο. Είναι αναξιοπρεπές και απαράδεκτο.
Κάποιοι από τους ανθρώπους που εξελέγησαν μαζί σας μετά ανεξαρτητοποιήθηκαν. Γιατί;
Συνολικά τρεις είναι αυτοί που ανεξαρτητοποιήθηκαν και έχω ακόμη έναν να σουτάρω. Από τους τρεις οι δύο ανεξαρτητοποιήθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες, με τη δικαιολογία ότι δεν γίνεται έργο, για να καλύψουν τους πραγματικούς λόγους. Στον δήμο γνωρίζουν όλοι τους πραγματικούς λόγους, αλλά είναι τόσο ευτελείς που δεν θα ήθελα να το σχολιάσω.
Εναν μήνα μετά έφυγε και ο τρίτος. Εδώ θέλω να πω ότι το να εκλέγεσαι από τον κόσμο με μια παράταξη είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Μπαίνεις για να βοηθήσεις τους άλλους, όχι την τσέπη σου. Οσο είμαι δήμαρχος όποιος προσπαθήσει να βγάλει χρήματα εις βάρος του δήμου και των δημοτών θα πάρει τον πούλο.
Υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις κατά της προηγούμενης δημοτικής Αρχής για οικονομικά σκάνδαλα και κακοδιαχείριση. Να αναμένουμε περαιτέρω εξελίξεις;
Οταν παραλάβαμε τον δήμο, εκτός του ότι ήταν σε τραγική κατάσταση, όπως ξέρετε, μου είχαν αφήσει και πολλές... βόμβες να σκάσουν στα χέρια μου. Τους τις έβαλα εκεί που πρέπει και σκάνε τώρα σιγά σιγά, γι' αυτό τραβάω αυτά που τραβάω.
Ευτυχώς για μένα η Δικαιοσύνη είναι από τους λίγους θεσμούς στην Ελλάδα που λειτουργεί άρτια. Οταν ανέλαβα βρήκα έναν χρεοκοπημένο δήμο, με σβησμένα αρχεία των οικονομικών, χωρίς Νομική και Οικονομική Υπηρεσία, και με έσωσαν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, οι εισαγγελείς, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Τμήμα των Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χωρίς τη δική τους βοήθεια θα με είχαν βρει σε χαντάκι.
Θα ακούσετε πολλά ακόμη για μένα. Τα λαμόγια είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και πετάγονται δύο. Δεν είμαι ο Ηρακλής. Ενα γεροντάκι είμαι που πάω να βάλω τάξη στον δήμο μου και να βοηθήσω όσο μπορώ τη χώρα μου.
Γιατί θεωρείτε ότι προσπαθούν να σας πλήξουν;
Δεν πάνε να πλήξουν εμένα, πάνε να ρίξουν λάσπη στο Ιδρυμα. Εκτός του ότι με αυτό τον τρόπο ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα, τους χαλάει τα ψηφοθηρικά «μαγαζάκια», γιατί βοηθάει χωρίς αντάλλαγμα.
Επίτηδες ζήτησα από την παράταξή μου να ψηφίσει ομόφωνα την εισήγηση του «μπούφου», γιατί η επίθεση της αντιπολίτευσης γίνεται προσωπικά σε εμένα και στο Ιδρυμα και μόνος μου θα τους αντιμετωπίσω. Η νομιμότητα της εισήγησης θα κριθεί σύντομα από τις Αρχές. Αν είναι παράνομη η εισήγηση, με τη λάσπη που έχω φάει θα τους χορέψω στο ταψί. Οχι για μένα, αλλά για τους εθελοντές που τόσο πολύ έχουν βοηθήσει.
Τι νομίζετε ότι δεν θα μπορούσα εξαρχής το Ιδρυμα να το βγάλω «Psinakis Foundation», να ταΐζω τον κόσμο με τα χέρια μου και να ηρωοποιηθώ; Χαζή ήταν η Εβίτα Περόν;
Προσπαθείτε να προσελκύσετε επενδυτές από την Κίνα. Μιλήστε μας γι' αυτή την πρωτοβουλία.
«Με τον Μπουτάρη συνεννοούμαστε με τα μάτια. Ολοι λένε ότι είμαστε οι δύο τρελοδήμαρχοι της Ελλάδας».
«Με τον Μπουτάρη συνεννοούμαστε με τα μάτια. Ολοι λένε ότι είμαστε οι δύο τρελοδήμαρχοι της Ελλάδας».
Η «Αμφικτιονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων», σε συνεργασία με την κινεζική πρεσβεία και τον αντίστοιχο Οργανισμό της Κίνας διοργανώσαμε πρόσφατα το Ιδρυτικό Ελληνοκινεζικό Φόρουμ στο Ζάππειο, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών. Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη. Αφού και η κινεζική κυβέρνηση σε ένδειξη αναγνώρισης μου έστειλε δώρο αρχηγού κράτους. Θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τα μέλη -τους 160 καλλικρατικούς δήμους- με Κινέζους δημάρχους και επενδυτές, προκειμένου να φέρουμε επενδύσεις στον τόπο μας.
Σύντομα όλοι οι δήμαρχοι θα πάμε στην Κίνα γι' αυτό τον σκοπό και η οργάνωση του 2ου Φόρουμ της Αμφικτιονίας στο Πεκίνο θα καλυφθεί πάλι από το «Marathon Foundation» και όχι από δημόσιο χρήμα. Οι δήμοι δεν έχουν λεφτά. Δεν μπορώ να πάρω από τον δήμο ούτε έναν καφέ, πόσω μάλλον να καλύψω τα ταξίδια στην Κίνα με όλους μου τους συνεργάτες.
Η φιλοσοφία του
«Οποιος υπολογίζει την υστεροφημία είναι νούμερο. Οσο ζεις είναι το θέμα»
Ακούγεται ότι θα... πάτε προς Αθήνα ως υποψήφιος δήμαρχος. Αληθεύει;
Οι εκλογές είναι σε δυόμισι χρόνια. Στην τρίτη ηλικία είναι επιπόλαιο να κάνεις μακρόπνοα σχέδια.
Η δημαρχία μπορεί να ανοίξει την όρεξη και για άλλα δημόσια αξιώματα;
Στους κανονικούς ανθρώπους ναι, σε εμένα όχι. Κατά τη γνώμη μου τα μόνα αξιώματα στα οποία υπάρχει το χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσεις ένα έργο, το οποίο να έχει αρχή, μέση και τέλος, είναι του δημάρχου, του περιφερειάρχη και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εκτός από τα μεγαλόπνοα σχέδιά σας για τον Δήμο Μαραθώνα τι έχετε κάνει για την καθημερινότητα των δημοτών σας;
Κατ' αρχάς ξεχρεώσαμε και ξελασπώσαμε στην κρίση. Συστήσαμε Οικονομική και Νομική Υπηρεσία και υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά του δήμου. Να φανταστείτε ότι με ευγνωμονούν για τα αυτονόητα. Για παράδειγμα, οι επιχειρηματίες της παραλίας μού φιλάνε τα χέρια γιατί δεν τους ζητάμε μαύρα χρήματα για να τους αφήνουμε να λειτουργούν. Καταλαβαίνετε τι γινόταν... Οταν ανέλαβα δήμαρχος, το καλοκαίρι η περιοχή δεχόταν περίπου 75.000 επισκέπτες. Τώρα οι επισκέπτες έφτασαν τους 355.000 και παράλληλα προχωρούν όλα τα έργα που έχουμε σχεδιάσει να γίνουν στον δήμο.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για τον δήμο;
Δεν λέω «θα». Οταν θέλεις να κάνεις έργο, το κάνεις χωρίς τυμπανοκρουσίες, και όταν ολοκληρωθεί το βλέπουν όλοι. Αυτή την αρχή είχα προεκλογικά και δεν την αλλάζω ούτε τώρα.
Η υστεροφημία σάς ώθησε να ανακατευτείτε με τον δήμο ή η ελπίδα ότι μπορείτε να αλλάξετε την καθημερινότητα των συμπολιτών σας; Τελικά άξιζε τον κόπο;
Οποιος υπολογίζει την υστεροφημία είναι ανόητος και νούμερο. Οταν πεθάνεις πας αλλού, δεν σε νοιάζει τι λένε? Οσο ζεις είναι το θέμα. Αν είναι να σε κάνουν «πλατεία», καλύτερα να είναι εν ζωή να το δεις και να το χαρείς. Οταν ήμουν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, έβγαλα το «πανεπιστήμιο προβλημάτων» και τώρα ήρθα ως δήμαρχος να κάνω το... αγροτικό μου. Το μέλλον θα δείξει.
Θα συζητούσατε την επιστροφή σας στην τηλεόραση;
Οταν τα χρήματα είναι πολλά και τα δίνουν στον κόσμο που τα έχει ανάγκη, κάνω τα πάντα σε καλή τιμή και δεν σιχαίνομαι.
Στα περίπου δυόμισι χρόνια της δημαρχίας σας έχετε αποκτήσει καλές σχέσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Τι σας ενώνει με αυτούς τους δύο ανθρώπους;
Δεν είναι μόνο ο Μπουτάρης και η Δούρου. Είναι πολλοί. Ο Μπουτάρης είναι φίλος μου. Ολοι λένε ότι είμαστε οι δύο τρελοδήμαρχοι της Ελλάδας και δεν έχουν άδικο. Είναι «ροκ» και ό,τι λέει το εννοεί. Συνεννοούμαστε με τα μάτια. Τη Δούρου δεν την ήξερα. Ηξερα τον αδελφό της από το 2004, ένα τρομερά μορφωμένο και αξιόλογο παιδί, που με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο πολιτιστικό κομμάτι της Αμφικτιονίας. Τον εκτιμούν τρομερά οι Κινέζοι. Η Ρένα είναι επίσης μορφωμένη και αντράκι. Εκτιμώ πάρα πολύ το χιούμορ της και την ουσιαστική και διακριτική στάση της στην πολιτική. Οσες φορές της έχω ζητήσει κάτι για τον Μαραθώνα το έχει κάνει.
Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι όλα έγιναν για την προσωπική σας προβολή και τη φιγούρα;
Δεν απαντώ σε ηλιθιότητες. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπήκα σε αυτό το τριπάκι για να γίνω διάσημος ή πλούσιος.
Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Σας περιμένω στις 11 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη που θα γιορτάσουμε την κινεζική Πρωτοχρονιά με τον Κινέζο πρέσβη, τον Μπουτάρη, τα δημαρχόπουλα και τους περιφερειάρχες της Βορείου Ελλάδος. Θα έχει πολλή πλάκα.
Οι αποφάσεις του ΔΣ
Την Τρίτη, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα, ομόφωνα αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφη ενημέρωση προς όλες τις πρεσβείες, ΜΜΕ, δημόσιους φορείς και ιδρύματα, με την οποία θα γίνεται γνωστό ότι το Ιδρυμα του κ. Ψινάκη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Δήμο Μαραθώνα και ότι ο ίδιος ο δήμαρχος αρνείται να παρουσιάσει οποιοδήποτε επίσημο οικονομικό στοιχείο για τη λειτουργία του. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσαν επίσης τον κ. Ψινάκη να αφαιρέσει το όνομα «Μαραθώνας» από την επωνυμία της ΜΚΟ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου