Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας, ο ιεράρχης της φιλανθρωπίας και της ανθρωπιάς Εθνικός Κήρυξ 7 Φεβρουαρίο

ΤΕΤΑΡΤΗ, 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ, 2017


Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ομιλεί στη Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων στη Βοστώνη. Διακρίνεται ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος. Φωτογραφία: «Ε.Κ.», Θεόδωρος Καλμούκος.
Του Θεοδώρου Καλμούκου.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Μεγάλο και ιερό έργο αγάπης, φιλανθρωπίας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς επιτελεί ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας στη Θεσσαλονίκη. Παιδί κι ο ίδιος προσφυγικής οικογένειας καταλαβαίνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τον πόνο και τον καημό της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, της φτώχειας και της ανέχειας, γι’ αυτό και δίνει την ψυχή του στη διακονία των ανθρώπων.
Πρωτοστατεί και παρέχει η Μητρόπολη καθημερινώς οκτώ χιλιάδες μερίδες φαγητού σε ανθρώπους οι οποίοι στερούνται ακόμα και του επιούσιου. Διάσπαρτα τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα ανά τη Μητρόπολη είναι τα κοσμήματά της.
Για λόγους πληροφοριακούς και μόνο παραθέτουμε εδώ μέρος από αυτά:
Κοινωνικό Παντοπωλείο «Η Αγάπη», 18 ενοριακά Συσσίτια και 14 Τράπεζες Τροφίμων. Παρέχει πρόγευμα καθημερινώς σε 346 μαθητές και μαθήτριες για να μην πηγαίνουν νηστικά τα παιδιά στο σχολείο.


Δεκάδες εμπερίστατα παιδιά βρίσκουν, αγάπη, στοργή και φροντίδα στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων «ο Φάρος του Κόσμου». Φωτογραφία: Μητρόπολη Νεαπόλεως.

Κοινωνικό Ιατρείο «Υγεία» και Κοινωνικό Φαρμακείο: 26 ιατροί και 19 ειδικότητες. Περίθαλψη και φαρμακευτική κάλυψη -αποθήκη με 10.927 φάρμακα σε 575 εγγεγραμμένους και 296 ενήλικες και 279 παιδιά και 2.110 εμβολιασμοί. Συμβουλευτικός Σταθμός Κοινωνικού Ιατρείου.
Πρόγραμμα ενισχυτικής Διδασκαλίας «Σπουδή» με 925 μαθητές. Τράπεζα ρουχισμού «Ο Χιτών», 1.150 εξυπηρετούμενοι. Κατασκηνώσεις με 1.860 κατασκηνωτές. Ενοριακές τράπεζες Αίματος με 810 φιάλες.
Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων «Ο Φάρος του Κόσμου». Γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου». Ξενώνες Φοιτητών.


Εμβολιασμός παιδιού στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων «Ο Φάρος του Κόσμου». Φωτογραφία: Μητρόπολη Νεαπόλεως.

Ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας βρέθηκε πρόσφατα στη Βοστώνη για μερικές ημέρες, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ», επισκεπτόμενος τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο με τον οποίον συνδέεται παλαιόθεν με στενή φιλία και γνωριμία. Ηλθε για να συλλυπηθεί, όπως είπε, από κοντά τον π. Θεόδωρο Μπάρμπα πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Βοστώνης για την εκδημία της μητέρας του για την οποία είχε γράψει σχετικά ο «Ε.Κ.».
Είπε ότι «τον π. Θεόδωρο τον ξέρω από φοιτητή στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού, η μητέρα του οποίου ήταν μία πολύτεκνη και καλλίτεκνη μητέρα». Πρόσθεσε ακόμα, πως «ένα άλλο θέμα που είχα ήταν ο υιός του π. Ελευθερίου που είναι κληρικός στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ενδιαφερόταν για μεταπτυχιακές σπουδές στον Τίμιο Σταυρό. Επίσης ήλθα να δω μία οικογένεια από τη Μητρόπολή μου που φιλοξενείται εδώ στον Οίκο Φιλοξενίας της Μητρόπολης Βοστώνης επί δύο χρόνια της οποίας το παιδάκι είναι άρρωστο» και συμπλήρωσε «κι έτσι τα συγκέντρωσα όλα και ήλθα για μερικές μέρες».
Ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας αγαπά και σέβεται πολύ την Ομογένεια της Αμερικής, της οποίας έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας πως «η Ομογένεια όπως εγώ την έζησα από εκείνα τα χρόνια επί Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου. Εεπισκεπτόμουν τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού ως υπεύθυνος από τη Μητρόπολή μας για το πρόγραμμα επισκέψεως των φοιτητών της Σχολής στην Ελλάδα, γνώρισα τον Ελληνισμό στη μεγάλη χώρα της Αμερικής.
Είδα λοιπόν ένα κομμάτι της Ρωμιοσύνης που άνοιξε τα φτερά του και σε περίοδο πάλι κρίσης εγκατέλειψε την Ελλάδα και ξεκίνησε να φτάσει σ’ αυτή τη μεγάλη χώρα κουβαλώντας την αγάπη του για την Εκκλησία και την Πίστη του για την Πατρίδα. Εχτισε εκκλησιές, των Ελλήνων τις κοινότητες». Οταν τον ρωτήσαμε τι είναι για εκείνον ο Ελληνισμός της Αμερικής, απάντησε «ένα κομμάτι της Ελλάδας, είναι πλούτος, είναι ομορφιά που μας γεμίζει υπερηφάνεια».
Στην ερώτηση «πώς τα βγάζετε πέρα οικονομικώς για όλο αυτό το φιλανθρωπικό έργο;», τόνισε πως «είναι ένα ερώτημα το οποίο δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Στην περίοδο της μεγαλύτερης κρίσης που ζούμε, ταυτόχρονα ζούμε και το μεγαλύτερο θαύμα που συντελείται σιωπηλά και αθόρυβα. Πριν από λίγο καιρό μία ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων με φοιτητές από τη Θεολογική Σχολή του Τίκινγκεν προσπαθούσαν να κατανοήσουν πώς χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να αναπαύονται με αυτό το δίκτυο της αγάπης.
Πίναμε ένα καφέ στον ‘Σταθμό της Αγάπης’ στο ναό των Αγίων Πάντων που είναι δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό και προσφέρει κάθε ημέρα 520 μερίδες φαγητού, άνοιξε η πόρτα και μπήκε ένας άγνωστος άνθρωπος.
Μας διέκοψε και είπε, ‘Δέσποτα καλημέρα, ξέρω τι γίνεται εδώ και σταμάτησα’, κι άρχισε ένα ξεφορτώνει λάδια, κι αφού τελείωσε είπε ‘Δέσποτα καλή ημέρα να έχεις’ κι έφυγε. Δεν τον γνωρίζω, τον ξέρει όμως ο Θεός, τον ξέρει η αγάπη, τον ξέρει ο ουρανός. Γύρισα και είπα στους Γερμανούς δημοσιογράφους ‘στο ερώτημά σας που μου υποβάλλατε πώς λειτουργεί αυτό το δίκτυο φιλανθρωπίας, ποιος είναι προϋπολογισμός’, αυτός είναι ο προϋπολογισμός». Τόνισε πως «οι φτωχοί ταΐζουν τους φτωχότερους».
Ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας δεν κάνει καμία διάκριση και για κανέναν. «Οταν κάποιος χτυπήσει την πόρτα της εκκλησιάς, την πόρτα της καρδιάς μας δεν του ζητούμε ούτε άδεια παραμονής, ούτε αν μπήκε στη χώρα παράνομα και λαθραία, αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Η δική μας η ευθύνη είναι να τους φροντίσουμε όλους αδιακρίτως».
Οταν τον ρωτήσαμε ποιες είναι οι αγωνίες που σας εμπιστεύονται οι νέοι, τόνισε: «το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η ανεργία». Και συμπλήρωσε: «Ζούμε ένα παιδομάζωμα, χιλιάδες νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ελλάδα αναζητώντας εργασία και μάλιστα αυτή τη φορά είναι άνθρωποι μορφωμένοι, επιστήμονες».  Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου