Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ υπάρχει μονάχα Grexit

Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ υπάρχει μονάχα GrexitΣάββατο, 21 Ιανουαρίου, 2017

Eυθεία απειλή ότι αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, επειδή η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί και ο ίδιος δεν θα υποστηρίξει ένα νέο εξαπέλυσε χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για απειλή που παραπέμπει στην προσφιλή άποψη του γερμανού υπουργού υπέρ του Grexit, αφού αν η Ελλάδα μείνει χωρίς πρόγραμμα και άρα χωρίς χρηματοδότηση θα υποχρεωθεί σε έξοδο από το κοινό νόμισμα. 


Οι χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε διέψευσαν πλήρως τις ερμηνείες που είχε δώσει η κυβέρνηση σε σχετικές δηλώσεις του γερμανού υπουργού  Οικονομικών σε άλλες δύο συνεντεύξεις του την προηγούμενη εβδομάδα - ότι δήθεν ανοίγει ο δρόμος για να φύγει το ΔΝΤ και ότι το μόνο που θα σημαίνει αυτό θα είναι να βγει το όνομα του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και κατά τα άλλα θα συνεχιστεί κανονικά.
Τότε ο Σόιμπλε είχε περιοριστεί να μιλήσει για ένα νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αναλαμβάνει αυξημένο ρόλο. Ωστόσο είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα συνιστούσε κάτι τέτοιο. Χθες προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθιστώντας σαφές ότι ο ίδιος δεν θέλει νέο πρόγραμμα, ούτως ή άλλως.
  
ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Σε πρώτο στάδιο, οι χθεσινές δηλώσεις του Σόιμπλε λειτουργούν σαν ισχυρότατος μοχλός πίεσης, προκειμένου να κάνει η Αθήνα τις απαραίτητες υποχωρήσεις ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα που θα ικανοποιούν το Ταμείο για να παραμείνει στο πρόγραμμα. Δευτερευόντως ασκείται ίσως κάποια πίεση και στο ΔΝΤ να εγκαταλείψει τις αξιώσεις του για σοβαρή ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μην τιναχθούν όλα στον αέρα.
Μάλιστα χθες η πίεση ήταν συντονισμένη, αφού και από τις Βρυξέλλες ευρωπαίος αξιωματούχος διαμήνυσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Επιπλέον προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη μη συμμετοχή του Ταμείου θα απαιτούσε νέο πρόγραμμα, κάτι που θα έπαιρνε χρόνο, ενδεχομένως έως το τέλος του 2017.
Αυτό όμως θα οδηγούσε την Αθήνα σε αδιέξοδο, αφού δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές, ιδίως τον Ιούλιο.
«Το ελληνικό πρόγραμμα» είπε ο Σόιμπλε από το Νταβός, όπου βρισκόταν για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «βασίζεται από την αρχή του, το 2010, στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει αυτά που συμφώνησε - και αυτός είναι ο λόγος που το ΔΝΤ διστάζει να συμμετάσχει - δεν είναι πρόβλημα του ΔΝΤ, είναι πρόβλημα της Ελλάδας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο το πρόγραμμα θα τερματιστεί γιατί η προϋπόθεση του προγράμματος, η βάση, θα έχει καταστραφεί»».
Συνεχίζοντας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ίδιος δεν θα έδινε γραμμή στους γερμανούς βουλευτές να ψηφίσουν το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα απαιτείτο σε αυτή την περίπτωση. «Δεν θα συμβούλευα να προσπαθήσουμε να πάρουμε την άδεια της γερμανικής Βουλής» είπε. Κι αυτό γιατί κατά την εκτίμησή του, οι βουλευτές θα έλεγαν ότι αν οι ελληνικές Αρχές «δεν είναι ικανές, με όλη την ευελιξία που τους δίνεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να τηρήσουν αυτά που ενέκριναν, η προϋπόθεση του προγράμματος δεν υπάρχει πλέον».
  
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΡΩΜΑ. Οι δηλώσεις Σόιμπλε εντάσσονται προφανώς και στο προεκλογικό σκηνικό της Γερμανίας, στο πλαίσιο του οποίου οποιαδήποτε ιδέα νέων παραχωρήσεων στην Ελλάδα λειτουργεί αρνητικά. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, όμως, τον Σεπτέμβριο, τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα για την Ελλάδα αν δεν κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση.
Πηγές της ευρωζώνης σημείωναν χθες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η άποψη ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με μια τροποποίηση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι ρεαλιστική.
Την άποψη υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ συμμερίζεται και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε: «Ο ΕSM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτός των άλλων και γιατί αναμένει το Ταμείο να ασκήσει πίεση για ελάφρυνση του χρέους.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, πάντως, σε μια ενθαρρυντική για την Ελλάδα νότα είπε χθες ότι «δεν υπάρχει χώρα στην ευρωζώνη για την οποία η Τράπεζα να θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της δεν είναι βιώσιμο». Οσον αφορά την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις γι' αυτό είναι σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ, όταν οι διαπραγματεύσεις για μια χώρα σε πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη δεν επιτρέπεται να ληφθεί απόφαση ένταξής της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου