Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Eλληνικά Θεοφάνεια στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας


Του Σταύρου Μαρμαρινού

ΤΑΜΠΑ. Χιλιάδες ομογενείς και ξένοι, γέμισαν για την εορτή των Θεοφανείων, τον ιστορικό Καθεδρικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, του Τάρπον Σπρινγκς, τους καταπράσινους από γρασίδι και ψηλά δένδρα χώρους γύρω από τον γειτονικό κολπίσκο Σπρινγκ Μπάγιου, τη μεγάλη κοινοτική αίθουσα και τους δρόμους του «Ελληνικού Χωριού», που είναι γνωστό και ως «Πόλη των Επιφανείων».
Το Τάρπον Σπρινγκς, είχε ανημέρα των Θεοφανείων, για 111η χρονιά, τη γιορτή που περίμεναν όλοι κάθε χρόνο. Η οποία άρχισε με πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, για να καταλήξει στην Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Σπρινγκ Μπάγιου, που συμβολίζει τη Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Ο καλός καιρός, με θερμοκρασίες 75-77 βαθμούς, επέτρεψαν στον κόσμο να επισκεφτεί το Τάρπον Σπρινγκς.
Σύμφωνα με τα καθιερωμένα, μετά την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού και του Αγιασμού των Υδάτων, σχηματίζεται πομπή και γίνεται λιτανεία γύρω από το ναό, που καταλήγει στο Σπρινγκ Μπάγιου, προκειμένου ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο ανασύρουν από το βυθό νέοι της Ομογένειας που έχουν προετοιμαστεί για το σκοπό αυτό τις προηγούμενες εβδομάδες.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, έγινε στην παραλία του Τάρπον Σπρινγκς, στη λεγόμενη Λεωφόρο Δωδεκανήσου, ο καθιερωμένος αγιασμός των πλοίων, αλλά και των γειτονικών ελληνικών στην πλειοψηφία τους καταστημάτων.
Τον Αγιασμό έκανε ο επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός, βοηθούμενος από τον ιερέα της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, π. Σαμψών Κασαπάκη. Παρών ήταν εκεί, ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος, καθώς και οι δήμαρχοι της Καλύμνου και της Χάλκης, Ιωάννης Γαλουζής και Μιχάλης Πατρός, αντίστοιχα, που συνοδευόμενοι από συνεργάτες τους, ήλθαν από την Ελλάδα.

Από αριστερά, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, η γενική πρόξενος στην Τάμπα, Αδαμαντία Κλώτσα, ο αντιπλοίαρχος, Ιωάννης Τζίφας και ο μητροπολίτης Ατλάντας, Αλέξιος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ.

Λίγο αργότερα, έφθασε αεροπορικώς από τη Ν. Υόρκη στο αεροδρόμιο της Τάμπα, ειδικά για τους εορτασμούς, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο οποίος πήγε στη συνέχεια στην κοινότητα Αγ. Τριάδος, Κλίαργουότερ, όπου τον υποδέχτηκαν διάφοροι παράγοντες και μαθητές του Ελληνικού Σχολείου του Αγ. Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς με επικεφαλής τον διευθυντή, Χρήστο Παλαϊδη. Λουλούδια πρόσφερε στον Σεβασμιότατο, καλωσορίζοντάς τον, η μαθήτρια Κατερίνα Λυκουρέζου.
Μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες, ο Αρχιεπίσκοπος κατευθύνθηκε στο μεγάλο γυμναστήριο της κοινότητας που χρησιμοποιείται προσωρινά ως εκκλησία, μετά τις ζημιές από φωτιά που υπέστη η εκκλησία, άναψε κερί, ασπάστηκε τις ιερές εικόνες και ενημερώθηκε για το έργο της ανοικοδόμησης του νέου ναού. Σχετικά, τον ενημέρωσε ο επιχειρηματίας Βασίλης (Μπιλ) Μάζας, ιδιοκτήτης της εταιρείας αρχιτεκτονικών μελετών που έχει αναλάβει το έργο.
Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα με τους ιερείς των γειτονικών εκκλησιών και διάφορους παράγοντες, στην κοινοτική αίθουσα, όπου σε ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προ μηνών πανορθόδοξη Σύνοδο που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο στην Κρήτη.

Φιλική συζήτηση του υφυπουργού Τέρενς Κουίκ με τον δήμαρχο Κρις Αλαχούζο. Ορθιος δίπλα τους, ο γεν. διευθυντής των σχολείων τσάρτερ της Ακαδημίας Πλάτων, Στηβ Χριστόπουλος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Με επαινετικά λόγια μίλησε, εξάλλου, για τον παρακαθήμενο στην εκδήλωση, μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο, τονίζοντας ότι εργαζόμενος για την ιερή αποστολή του, ταξιδεύει συνεχώς παντού. Παρών ήταν και ο επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος. Μίλησε, επίσης, ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Ατλάντας για την κεντροδυτική Φλόριδα, π. Τζέιμς Ρουσάκης. Την παρουσίαση και το καλωσόρισμα έκανε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγ. Τριάδος, π. Τζέιμς Πάρις. Κατά την εκδήλωση, ερμήνευσε έργα του κλασσικού ρεπερτορίου, η ομογενής σοπράνο, Στέλλα Ζαμπάλη.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στα Θεοφάνεια έχουμε μια μοναδική φανέρωση της Αγίας Τριάδος. Ο Υιός βαπτίζεται, η φωνή του Θεού Πατρός ‘Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός’ και το Αγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς. Επομένως, είναι η παρουσία του Θεού, προσιτή στις ανθρώπινες αισθήσεις».

Ο Σεβασμιότατος πρόσθεσε ότι τα Θεοφάνεια αποκτούν ιδιαίτερη σημασία γιατί «έχει σχέση με ευλογία δια των υδάτων, του φυσικού κόσμου. Και επειδή υπάρχει σήμερα μια ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος, τα Θεοφάνεια είναι μια γιορτή η οποία τονίζει και ενισχύει την ιδέα της φροντίδας και ιερότητος του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Και ειδικά του νερού, των υδάτων, που είναι θεμελιώδες στοιχείο ζωής».
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε επίσης, ότι το Τάρπον Σπρινγκς γιορτάζει τα Θεοφάνεια με μοναδικό τρόπο, από πλευράς συμμετοχής, όχι μόνο Ορθοδόξου, αλλά και μη Ορθοδόξου πληθυσμού.
Τόνισε, ακόμα, ότι «το μήνυμα είναι πάντοτε η σωτηρία του ανθρώπου, δι’ ενός Θεού, που έγινε άνθρωπος. Και το ανθρώπινο στοιχείο του Θεού, ο τέλειος άνθρωπος και ο τέλειος Θεός, το έχουμε με τρόπο πάρα πολύ έντονο και σαφή, στα Θεοφάνεια».

Οι δήμαρχοι Χάλκης, Μιχάλης Πατρός (αριστερά) και Καλύμνου, Ιωάννης Γαλουζής, κρατώντας τα χρυσά κλειδιά της πόλης που τους επέδωσε ο δήμαρχος Κρις Αλαχούζος (δεξιά) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Ατλάντας, Αλέξιος, δήλωσε ότι πράγματι, η τελετή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς, είναι η μεγαλύτερη εκτός Ελλάδος. Αναφέρθηκε, επίσης, στη χαρά και τιμή που προκαλεί η συμμετοχή κάθε χρόνο του Αρχιεπισκόπου στους εορτασμούς των Θεοφανείων. «Με την παρουσία του τιμά την περιοχή, τιμά τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ και, συγχρόνως, δίνει την ευλογία του», είπε.
«Στα Θεοφάνεια έχουμε αγιασμό της δημιουργίας του Θεού. Γιατί δεν υπάρχει πουθενά ζωή, χωρίς νερό. Αγιάζοντας το νερό, αγιάζεις όλη τη φύση. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο Κύριός μας βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό για να αγιάσει τη φύση, να την απελευθερώσει από τα δεσμά του διαβόλου». Ο Μητροπολίτης Αλέξιος ευχήθηκε να έχει πάντα η Ομογένεια ενότητα και ειρήνη.
Στα πλαίσια των εορτασμών για τα Θεοφάνεια, το βράδυ της Πέμπτης η AHEPA του Τάρπον Σπρινγκς, οργάνωσε επίσημο δείπνο στο Γιότ Κλαμπ της πόλης. Για τους εορτασμούς ήλθε στο Τάρπον Σπρινγκς και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, στον οποίο ο δήμαρχος κ. Αλαχούζος επέδωσε «το κλειδί της πόλης» κατά τη διάρκεια τελετής το βράδυ της Πέμπτης στο Δημαρχείο, παρουσία διαφόρων παραγόντων, μεταξύ των οποίων η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Αδαμαντία Κλώτσα και ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τζίφας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ παραλαμβάνει το χρυσό κλειδί που του επιδίδει ο Κρις Αλαχούζος, δίπλα στον οποίο είναι οι κομίσιονερς, Σούζαν Σλάτερι και Ρία Σιέμπερ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο κ. Αλαχούζος ενημέρωσε τον κ. Κουίκ για το έργο του οργανισμού Sister Cities ο οποίος πραγματοποίηση αδελφοποίηση της πόλης του Τάρπον Σπρινγκς, με την Κάλυμνο, τη Χάλκη και τη Σύμη, καθώς και τη Λάρνακα της Κύπρου. Σε σχετική παρατήρηση του κ. Κουίκ, ο ομογενής δήμαρχος είπε ότι ένας από τους στόχους που υπάρχουν είναι να εισάγονται στην Αμερική προϊόντα διατροφής από την Ελλάδα.
«Στόχος των αδελφοποιήσεων είναι, να γίνονται ανταλλαγές σε θέματα Παιδείας και πολιτισμού και να αναπτυχθούν οικονομικές σχέσεις», τόνισε. «Είναι κάτι που το προσπαθούμε. Μάλιστα αρχίσαμε να κάνουμε πρόοδο σ’ αυτό τον τομέα. Αρχισε μια επιχείρηση που φέρνει πέτρες από την Κάλυμνο που θα χρησιμοποιούνται σε οικοδομές. Στους τομείς, επίσης, της Παιδείας και τα πολιτιστικά, πάμε πολύ καλά».
Ο κ. Αλαχούζος παρουσίασε τον παριστάμενο στην εκδήλωση, νέο πρόβοστ του παραρτήματος Τάρπον Σπρινγκς, του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ, Δρ. Μάρβιν Μπράιτ, λέγοντας ότι υπάρχουν προγράμματα ανταλλαγών φοιτητών από το Τάρπον Σπρινγκς και την Ελλάδα. Παρουσίασε, επίσης, τον γενικό διευθυντή των οκτώ σχολείων τσάρτερ της Ακαδημίας Πλάτωνα, Στηβ Χριστόπουλο, ο οποίος επίσης ήταν παρών στην εκδήλωση. «Στα σχολεία αυτά, διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, ως δεύτερη γλώσσα και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό», είπε.
Μιλώντας ο κ. Κουίκ τόνισε ότι το θέμα της γλώσσας βάζει ο ίδιος σε θέση προτεραιότητας. «Γιατί, εάν χαθεί οριστικά η ελληνική γλώσσα από την Ομογένεια, χάνουμε και την Ομογένεια», υποστήριξε. Πρόσθεσε δε ότι χαίρεται όταν βλέπει ανθρώπους να δίνουν προτεραιότητα στο θέμα της γλώσσας. Με την ευκαιρία αυτή, είπε ότι πρόκειται να συναντηθεί με καθηγητές στην Τάμπα, αλλά και στη Βοστώνη.
«Θέλω, επίσης, να σας πω ότι ένα πράγμα που έχω εκτιμήσει σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, αλλά και σε επίπεδο εκείνων που ασχολούνται με την πολιτική εδώ στην Αμερική, όπως είναι ο Γκας Μπιλιράκης, ο Μανάτος, είναι ότι ασχολούνται με την Ελλάδα και δεν έχουν κόμματα στο μυαλό τους», τόνισε. «Το κόμμα είναι ένα. Είναι η Ελλάδα. Και σημαία του κόμματος είναι η γαλανόλευκη με το Σταυρό επάνω. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή θα είναι και η πολιτική μου».
Ο κ. Κουίκ εξήγησε ότι χρειάζεται νέα αρχή. «Το ΣΑΕ απέτυχε και πρέπει να το ξαναχτίσουμε από την αρχή, παρόλο που πολλοί δεν το θέλουν», τόνισε. «Αλλά, όμως, συνταγματικά επιβάλλεται και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, θα έχει δύο θητείες, ώστε να μπαίνουν και νέοι άνθρωποι».
Ο κ. Κουίκ μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του υπουργού Εθνικής Αμύνης και προέδρου του κόμματος ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου.
Το «κλειδί της πόλης» του Τάρπον Σπρινγκς, επέδωσε ο δήμαρχος κ. Αλαχούζος και στους δημάρχους Καλύμνου, Ιωάννη Γαλουζή και Χάλκης, Μιχάλη Πατρό, που ήλθαν από την Ελλάδα για τα Θεοφάνεια και οι οποίοι με τη σειρά τους πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα.
Μιλώντας ο κ. Αλαχούζος αναφέρθηκε στην ιστορία της σπογγαλιείας που βοήθησε οικονομικά την πόλη, επίσης στο πρόγραμμα αδελφοποιήσεων και ακόμα την πρόοδο του Δήμου. O κομίσιονερ Ντέιβιντ Μπάνθερ υποστήριξε τη σπουδαιότητα του προγράμματος αδελφοποιήσεων. Ο κ. Γαλουζής επαίνεσε την πρόοδο των αποδήμων Καλυμνίων, αλλά και του Δήμου σε τεχνικά έργα, ενώ χαρακτήρισε «άξιο» τον δήμαρχο κ. Αλαχούζο, τον οποίο και προσκάλεσε στην Κάλυμνο για να γίνει μια παρόμοια τελετή.
Με τη σειρά του, ο κ. Πατρός αναφέρθηκε στους πρωτοπόρους Χαλκίτες που εγκαταστάθηκαν και πρόσφεραν στο Τάρπον Σπρινγκς. «Η μνήμη τους ακόμα ζει, γιατί υπάρχουν δρόμοι, κτίρια που γράφουν ότι είναι δωρεά των Χαλκιτών του Τάρπον Σπρινγκς», τόνισε.
Τους δύο δημάρχους καλωσόρισε, ενώ αναφέρθηκε και στο επιτυχές έργο του κ. Αλαχούζου, η γενική πρόξενος κ. Κλώτσα.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου