Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ισχυρή άρνηση του Πατριαρχείου στην ανασύσταση του ΣΑΕ

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, 2017


Του Θεοδώρου Καλμούκου.



Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι στις 18 Νοεμβρίου του 2015. Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Με το πρόσχημα παροχής δικαιώματος ψήφου στους Απόδημους Ελληνες, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να νεκραναστήσει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, γνωστό ως ΣΑΕ, έχουσα ισχυρή αντίδραση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πιστεύουν στο Φανάρι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εισχωρήσει, κομματικοποιήσει και ελέγξει τις εκκλησιαστικές κοινότητες-ενορίες, μαζί με τις ομοσπονδίες σωματείων και τα ίδια τα σωματεία και τους συλλόγους.
Είναι εναργές ότι το πιο σοβαρό κύτταρο συγκρότησης της Ομογένειας, τουλάχιστον στη δική μας περίπτωση της Αμερικής είναι οι ενορίες-κοινότητες, καθότι εν πολλοίς οι Ομοσπονδίες σωματείων και τα επί μέρους σωματεία και οι σύλλογοι βρίσκονται σε φθίνουσα κατάσταση.
Το πρώτο εγχείρημα συγκρότησης του ΣΑΕ έγινε το 1995, κόστισε ακριβά και απέτυχε παταγωδώς, ενώ περιβλήθηκε και με τον μανδύα Προεδρικού Διατάγματος.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο με άκρως απόρρητη επιστολή του προς την κυβέρνηση Τσίπρα στο τέλος του Νοεμβρίου του 2016, είχε εκφράσει την ολοκληρωτική του αντίθεση στην επανασύσταση του ΣΑΕ, εξηγώντας τους λόγους και τις πολύ σοβαρές επιφυλάξεις του.
Παράλληλα, είχε διαμηνύσει και προφορικά σε υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα ότι αντιτίθεται σφόδρα στην επανασύσταση του ΣΑΕ διότι επιθυμεί να διαφυλάξει την ενότητα της Ελληνορθόδοξης Διασποράς σε ηπείρους και χώρες της Εκκλησιαστικής του Δικαιοδοσίας και επιρροής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ευρώπης, της Αυστραλίας, κ.λπ.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» από υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια αναφέρουν ότι η κυβέρνηση το περασμένο Φθινόπωρο βολιδοσκόπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ανασύσταση του ΣΑΕ και ζήτησε τη γνώμη του.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το Πατριαρχείο έθεσε υπ’ όψη όλων των Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων στη Διασπορά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανασύσταση του ΣΑΕ, από τους οποίους υπήρξε μία ομοβροντία αρνήσεως, διότι όλη η εμπειρία που έχει αποκομισθεί από την προηγούμενη λειτουργία του ΣΑΕ ήταν πολύ άσχημη.
Κι έτσι το Πατριαρχείο με την απόρρητη επιστολή του στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι είναι αντίθετο προς την ανασύσταση αυτού του θεσμού. Είχε τονίσει μάλιστα, ότι το μεν Πατριαρχείο έχει τους εκασταχού Μητροπολίτες του, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν για το καλό της Ομογενείας και του Αποδήμου Ελληνισμού, η δε Ελλάδα έχει τις Διπλωματικές της Αρχές οι οποίες μπορεί δι’ αυτών να επιτελέσει το έργο της, δεν χρειάζεται ένα μόρφωμα όπως το ΣΑΕ.
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει τη διείσδυσή της στην Ελληνική Αποδημία, γι’ αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για τα θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Τέρενς Κουίκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε συνεχώς μνεία στην επανασύσταση του ΣΑΕ προσπαθώντας να ανιχνεύσει τις προθέσεις και αντιδράσεις της Ομογένειας.
Ο κ. Κουίκ ξεκίνησε με μία αναφορά αρχικά στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προς τους Απόδημους Έλληνες στο οποίο έλεγε πως, «τέλος, το 2017 θα είναι η χρονιά που πρέπει συνταγματικά να ανασυσταθεί το ΣΑΕ σε υγιείς βάσεις, όπως επίσης και να συστηματοποιηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ψήφο των ομογενών».
Ακόμα, όπως έγραψε ο ανταποκριτής του «Ε.Κ.» από την Φλόριδα, κ. Σταύρος Μαρμαρινός «σε όλες του τις ομιλίες στη Φλόριδα, ο κ. Κουίκ υποστήριξε την ανάγκη να γίνει μια επανεκκίνηση των τρόπων λειτουργίας για τα θέματα της Ομογένειας. Τι ακριβώς, εννοούσε; Στη συνέντευξη του στον «Ε.Κ.» ο κ. Κουίκ είπε πως «εννοώ, ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ξεκίνησε καλά, αλλά έτσι όπως μπλέξανε μετά, κόμματα και κυβερνήσεις, δεν άφησαν τους ομογενείς να αυτοδιαχειριστούν την υπόθεση και να αυτοοργανωθούν και φτάσαμε το 2013 να βάλουμε ταφόπλακα», τόνισε.
«Συνταγματικά, πρέπει να το ξανακάνουμε το ΣΑΕ και θα γίνει, αλλά με προϋποθέσεις τις οποίες έχω εκθέσει. Δηλαδή, πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, αυτοδιοργανόμενο, με θητείες στα Διοικητικά Συμβούλια που δεν θα είναι περισσότερες από δύο, για να έχουμε αλλαγή προσώπων και με τρεις πυλώνες, που είναι οι φιλέλληνες, ελληνικές προσωπικότητες και βεβαίως, ο κυρίαρχος πυλώνας, η ναυαρχίδα, που λέγεται Εκκλησία. Δεν πάει πια. Το 4% του ΣΑΕ δεν μπορούσε να εκφράζει όλη την Ομογένεια. Οι ίδιοι οι ομογενείς θα πρέπει να αποδείξουν ότι αυτό που παίρνουν στα χέρια τους συνταγματικά, μπορούν να το διαχειριστούν».
Υπενθυμίζεται για ιστορικούς λόγους ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε αντιταχθεί και την πρώτη φορά για την ίδρυση του ΣΑΕ, το 1995. Είχε στείλει τότε στη Θεσσαλονίκη τον μακαριστό, σήμερα, Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ, ο οποίος είχε διαβάσει επιστολή του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με την οποία εφιστούσε την προσοχή για διαίρεση της Αποδημίας.
Ηταν τότε που είχαν προηγηθεί δύο πολύ βασικά γεγονότα στη ζωή της Ομογένειας της Αμερικής και του Πατριαρχείου, με κεντρικό πρόσωπο στις εξελίξεις τον μακαριστό, σήμερα, Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, τα εξής: Πρώτον, ο Ιάκωβος είχε αποτύχει να εκλεγεί στον Οικουμενικό Θρόνο.
Επιδίωκε μέσω του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους του πρεσβυτέρου με τον οποίον είχε μακρόχρονη φιλία και γνωριμία, να επαναληφθεί το προηγούμενο του Αθηναγόρα Σπύρου, ο οποίος από Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης με την υπόδειξη της Ουάσιγκτον και στον οποίον οι Τούρκοι έδωσαν την τουρκική υπηκοότητα πάνω στο Προεδρικό αεροσκάφος του προέδρου Χάρι Τρούμαν που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Δεύτερον, η αποτυχημένη απόπειρα του Ιακώβου στο Λιγκονίερ της Πενσυλβάνιας δημιουργίας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αμερικής με πρώτον Προκαθήμενο τον ίδιο και διάδοχό του τον Μητροπολίτη των Αντιοχειανών Φίλιππο Σαλίμπα.
Το σχέδιό τους το αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ», με αποτέλεσμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο να τους ανατρέψει τα σχέδια. Το Πατριαρχείο με επιστολή του στον Ιάκωβο του έδωσε εντολή να σταματήσει τα πάντα, οι τότε Επίσκοποι να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους, πράγμα που έγινε, αλλιώς θα τους καθαιρούσε όλους συμπεριλαμβανομένου και του Ιακώβου.
Επειτα από αυτό ο Ιάκωβος κινήθηκε παρασκηνιακά για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο του απαγόρευσε να συμμετάσχει στις διοργανωτικές εργασίες του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, ο ίδιος πήγε στη Θεσσαλονίκη με το πρόσχημα του επισκέπτη και διέμενε σε άλλο ξενοδοχείο και μεθόδευσε την εκλογή του Αντριου Αθενς από το Σικάγο ως πρώτου προέδρου του ΣΑΕ. Η εκλογή του Αθενς έγινε στην πρώτη οργανωτική Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου του 1995. Ο Αθενς επανεκλεγόταν μέχρι το 2006. Στην 6η Τακτική Συνέλευση το Δεκέμβριο του 2006 στη θέση του Προέδρου εκλέχθηκε ο κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης από την Αίγυπτο.
Εγιναν αλλεπάλληλα συνέδρια, διατέθηκαν όχι ευκαταφρόνητα οικονομικά ποσά, εξαγγέλθηκαν μεγαλόπνοα σχέδια και οράματα. Η Θεσσαλονίκη καθιερώθηκε ως μόνιμη έδρα του ΣΑΕ και «πρωτεύουσα» του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά τελικά το ΣΑΕ δεν κατόρθωσε να ευδοκιμήσει και διαλύθηκε. 
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου