Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Αμαλιάδα: Το "τέλος" της βιομηχανικής τομάτας


Κυριακή, 15 ιανουαρίου, 2017


ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ‘UNILEVER
Σε μία κλωστή κρέμεται πλέον η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νομού, μετά την πρόθεση- που τείνει να γίνει απόφαση- πολλών παραγωγών να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, αφού δεν αντέχουν άλλο το δυσβάσταχτο κόστος και τη χαμηλή τιμή του προϊόντος.
Η απόφαση του εργοστασίου επεξεργασίας τοματοπολτού ‘Unilever, που ανακοινώθηκε επίσημα προχθές, για μείωση των τιμών το έτος 2017, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τοματοπαραγωγών και πλέον πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να απομακρυνθούν από την καλλιέργεια.
Αυτή η θέση μπορεί να είχε διατυπωθεί ως πρόθεση στη Γενική Συνέλευση της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, όταν ακόμη δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από το εργοστάσιο, από χθες όμως για πολλούς έγινε απόφαση…

Μειωμένες τιμές- Τέλος της καλλιέργειας
Και αυτό γιατί προχθές έγινε συνάντηση στο εργοστάσιο και δόθηκαν οι τιμές για το έτος 2017 στις Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες με τη σειρά τους τις παρουσίασαν στη χθεσινή συγκέντρωση τοματοπαραγωγών, που είχε συγκληθεί στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.
Η τιμή που προτείνει το εργοστάσιο παρουσιάζει αισθητή μείωση όσο ανεβαίνουν τα brix, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς να μιλούν για ‘τιμωρία’ στο ποιοτικό προϊόν, αντί για επιβράβευση από την πλευρά του εργοστασίου.
«Στο εργοστάσιο μας είπαν ότι η απόφαση για τις τιμές είναι τελεσίδικη. Γι’ αυτό και οι αγρότες πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τις Ομάδας Παραγωγών, ώστε ενωμένοι να δούμε τι θα κάνουμε, ειδικά τώρα που οι αγρότες θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ και οι αυξήσεις στις εισφορές στον ΕΛΓΑ έχουν πάρει την ανιούσα» ανέφερε κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος.
Οι τοματοπαραγωγοί όταν είδαν τις τιμές που προτείνει το εργοστάσιο, αντέδρασαν έντονα και η πρώτη απάντηση ήρθε από τον τοματοπαραγωγό  κ. Παναγιώτη Νάνο από το Καλλίκωμο, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν καλλιεργώ με αυτές τις τιμές…».
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών τομάτας της Γαστούνης κ. Σάββας Μαράτος, ζήτησε από τους τοματοπαραγωγούς να αποφασίσουν συλλογικά πώς θα κινηθούν και τι θα πράξουν αναφορικά με τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να διασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους, όπως οι παραγωγοί δηλαδή το ίδιο προσπαθεί να κάνει και το εργοστάσιο.

‘Δεν συμφωνούμε με τελεσίδικα’
Την αντίθεσή του διατύπωσε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ‘Ο Κήπος’ που εδρεύει στον Πύργο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, ο οποίος είπε ότι με τους όρους που θέτει το εργοστάσιο και τα ‘τελεσίδικα’, δεν μπορεί αν γίνει τίποτα, ενώ τόνισε ότι η πρόταση του εργοστασίου ουσιαστικά δεν επιβραβεύει το καλό προϊόν αλλά το υποβαθμισμένο. Γι’ αυτό και ζήτησε από όλους τους παραγωγούς να υπάρξει ενότητα, τονίζοντας ότι οι τρεις Ομάδες Παραγωγών του νομού δεν έχουν καμία αντιπαλότητα.
Τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί, περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Σωτήρης Κακαλέτρης, ο οποίος τα έξοδα της καλλιέργειας είναι πάρα πολλά και πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας που είναι οι καιρικές συνθήκες. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι εμείς θα δουλεύουμε για να βγάζουν όλοι οι άλλοι μεροκάματο. Με αυτή την κατάσταση δεν θα καλλιεργήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης εκφράστηκε προβληματισμός από όλους τους τοματοπαραγωγούς και πολλοί δηλώνουν ότι με αυτές τις τιμές δεν πρόκειται  να καλλιεργήσουν, γι’ αυτό και καλούν τη Unilever να αναθεωρήσει τις τιμές.
«Υπάρχει προβληματισμός και με αυτές τις τιμές που έδωσε η ‘Unilever’ δεν θα καλλιεργήσει κανείς. Τα έξοδα είναι υπέρογκα και από τον άλλο μήνα οι αγρότες θα πληρώνουν κάθε μήνα ΟΓΑ και έχουν αυξηθεί και οι εισφορές στον ΕΛΓΑ. Καλούμε λοιπόν τη Unilever να αναθεωρήσει τις τιμές για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας στο νομό Ηλείας» υπογράμμισε ο κ. Βαλιανάτος.
Κατά συνέπεια, θα επιδιωχθεί νέα συνάντηση με το εργοστάσιο, ενώ να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο ‘Κύκνος’ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου