Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Βρετανικός βαλλιστικός πύραυλος θα χτυπούσε κατά λάθος την Φλόριντα!

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται ότι αποσιώπησε αποτυχημένη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου το 2016, η οποία σημειώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για το μέλλον του πυραυλικού προγράμματος της χώρας.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αρνήθηκε να διευκρινίσει την Κυριακή, μιλώντας στο BBC, αν γνώριζε αυτό το επεισόδιο όταν, στις 19 Ιουλίου 2016, ζήτησε από τους βουλευτές να ανανεώσουν το πρόγραμμα των πυρηνικών υποβρυχίων Trident της Βρετανίας.
Επικαλούμενη ανώνυμο, υψηλόβαθμο στέλεχος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε ότι βαλλιστικός πύραυλος τύπου Trident II D5, που δεν έφερε πυρηνική κεφαλή, παρουσίασε «σοβαρό πρόβλημα» σε δοκιμή που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στα ανοιχτά της Φλόριντα.
«Το θέμα παραμένει άκρως απόρρητο (...) αλλά ο πύραυλος παρέκκλινε από την πορεία του και κατευθύνθηκε προς τις ΗΠΑ μετά την εκτόξευσή του από το HMS Vengeance, το ένα από τα τέσσερα βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια», γράφει η εφημερίδα.
«Η καταστροφική αποτυχία της πρώτης πυρηνικής δοκιμής μας μετά από τέσσερα χρόνια σκόρπισε τον πανικό στα υψηλότερα κυβερνητικά και στρατιωτικά κλιμάκια», υπογραμμίζει η πηγή που μίλησε στην εφημερίδα.
Τελικά, «η Ντάουνινγκ Στριτ αποφάσισε να αποκρύψει» την υπόθεση επειδή η κυβέρνηση γνώριζε ότι η αποκάλυψή της θα ήταν καταστροφική «για την αξιοπιστία των δυνατοτήτων πυρηνικής αποτροπής» της Βρετανίας.

Κόστος τουλάχιστον 41 δισ. λιρών
«Είναι καταστροφικό λάθος όταν πύραυλος πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση» σχολίασε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, που επί χρόνια αγωνιζόταν κατά των πυρηνικών όπλων.
Μολονότι ρωτήθηκε τέσσερις φορές από το BBC, η Τερέζα Μέι απέφυγε να απαντήσει αν ήταν σε γνώση της αυτό το επεισόδιο όταν οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης του προγράμματος Trident, που θα στοιχίσει τουλάχιστον 41 δισεκατομμύρια λίρες. «Εχω εμπιστοσύνη στους πυραύλους Trident» είπε μόνο η πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι γίνονταν «τακτικά» δοκιμές.
Σύμφωνα με τους Times, από τις αρχές του αιώνα έχουν γίνει μόνο πέντε δοκιμές πυραύλων Trident από βρετανικά υποβρύχια επειδή η κάθε εκτόξευση στοιχίζει 17 εκατομμύρια λίρες.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε ότι τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε «δοκιμή ρουτίνας» πυραύλου Trident. Το υποβρύχιο «Vengeance και το πλήρωμά του δοκιμάστηκαν με επιτυχία» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι το υπουργείο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα πυρηνικής αποτροπής.
Μετά από πεντάωρη συζήτηση, το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε πέρσι το καλοκαίρι υπέρ της αντικατάστασης του συστήματος αποτροπής και της κατασκευής τεσσάρων υποβρυχίων.
Ωστόσο περισσότεροι από 100 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση. Μάλιστα, ορισμένοι, του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος και των Εργατικών υποστήριζαν ότι αυτού του είδους τα όπλα δεν είναι πλέον απαραίτητα καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή της τρομοκρατίας και τα ποσά που θα δαπανηθούν θα μπορούσαν να επενδυθούν κάπου αλλού.

Η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι οι τρεις χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου