Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Χιονιάς έως την Τετάρτη - Τρεις νεκροί, πολλά προβλήματα

Ο χιονιάς που πλήττει την Ελλάδα - πλην Λεκανοπέδιου Αττικής όπου το κρύο είναι μεν τσουχτερό όμως δεν χιόνισε - θα μπορούσε πράγματι να χαρακτηριστεί και ως «ιστορικός».
Η πρόγνωση της ΕΜΥ δείχνει ότι ο χιονιάς, οι πολικές θερμοκρασίες και οι άσχημες καιρικές συνθήκες θα επιμείνουν μέχρι την Τρίτη ή την Τετάρτη.
Μάλιστα ειδικά για αύριο, Δευτέρα, οι χιονοπτώσεις σε Σποράδες, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια και Κρήτη θα είναι πυκνές.
Έπεσε πυκνό χιόνι ακόμα και σε περιοχές που δύσκολα ντύνονται στα λευκά. Στο Άργος το έστρωσε μέσα στην πόλη, φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από τους κατοίκους ως πρωτοφανές, ενώ την ίδια στιγμή στα άσπρα ντύθηκαν ακόμα και οι βάρκες στην παραλία της Νέας Κίου.
Ισχυρή χιονόπτωση έπληξε τη Ρόδο, όπως και τα άλλα Δωδεκάνησα, ενώ άσπρισαν ακόμα και χωριά στα πεδινά των Χανίων της Κρήτης. Στη Βόρεια Ελλάδα δε, οι θερμοκρασίες είναι πολικές και στην πόλη της Θεσσαλονίκης το θερμόμετρο δεν πρόκειται σήμερα να δείξει πάνω από τους -5 βαθμούς Κελσίου.
Δεν έλειψαν βέβαια και τα προβλήματα. Στην - υπό κατασκευή ακόμα - εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, ο δρόμος έκλεισε εχθές το βράδυ για περισσότερο από 10 ώρες από το Αίγιο ως τα Καλάβρυτα προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες.
«Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συμπολίτες μας, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από κοινού με την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων και την Πυροσβεστική», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ολυμπία Οδός», αναφορικά με τους εγκλωβισμούς οδηγών και οχημάτων στην Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών και συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ των κόμβων Καλαβρύτων και Αιγίου.
«Η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου, σύγχρονου αυτοκινητόδρομου θα λύσει οριστικά τα προβλήματα έλλειψης προσβασιμότητας και στενότητας χώρου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του δρόμου», αναφέρει στο τέλος της ανακοίνωσης η «Ολυμπία Οδός».
Ο χιονιάς στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα.

Οι νεκροί
.
Ένας 77χρονος στην Ναύπακτο που είχε βγει στην εξοχή και μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Κομοτηνή που είχε ανάψει μαγκάλι για να ζεσταθεί, έχασαν τη ζωή τους. Επίσης, ένας 58χρονος δημοτικός υπάλληλος πέθανε ενώ καθάριζε τον δρόμο από το χιόνι.

Πολικές θερμοκρασίες στη Βόρειο Ελλάδα
Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν και σήμερα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με το θερμόμετρο στη Φλώρινα να δείχνει τους -19 βαθμούς Κελσίου και στο Νευροκόπι της Δράμας τους -16.
Στην Καστοριά ο υδράργυρος έπεσε στους -13, στην Κοζάνη στους -12, στις Σέρρες στους -11 και στην Αλεξανδρούπολη στους -10. Στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία νωρίς το πρωί ήταν στους -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία επικρατεί ολικός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και τα επόμενα 24ωρα θα διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Μια ελάχιστη βελτίωση και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη.

Πάγωσε η λιμνη των Ιωαννίνων 
Πεντακόσιους τόνους αλάτι, έχει ρίξει το τελευταίο τριήμερο η Πολιτική Προστασία Ηπείρου, σε όλο το οδικό δίκτυο προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοικτοί, καθώς στην περιοχή επικρατεί παγετός και πολικές θερμοκρασίας.
Στην λίμνη των Ιωαννίνων, έχουν παγώσει τμήματα κοντά στις όχθες, ενώ χείμαρροι και μικρά ποτάμια στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου μετατράπηκαν σε «γλυπτά της φύσης».
Στο Μέτσοβο το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -15, στην Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων-12 βαθμούς. Υπό του μηδενός είναι και οι θερμοκρασίες στις παραθαλάσσιες περιοχές, στην Πάργα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα.
Ωστόσο τα χιονισμένα χωριά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές προσφέρουν ένα όμορφο χειμωνιάτικο σκηνικό στους επισκέπτες της Ηπείρου.
Από τη Τροχαία Ηπείρου απαγορεύτηκε εξαιτίας του παγετού, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό Αρχάγγελου-Νεράιδας, από το 19ο έως 24ο χλμ., και η κίνηση γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Κλειστά τα σχολεία σε όλο τον Εβρο
Κλειστές θα παραμείνουν αύριο οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών (κακοκαιρία, παγετός και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες) που επικρατούν από το απόγευμα της Πέμπτης σε όλο το Νομό, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα μαθήματα.
Στη σχετική απόφαση αναφέρεται πως από την Τρίτη, τη μέριμνα επί του θέματος, έχει ο κατά περίπτωση αρμόδιος Δήμος, σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010.
Σημειώνεται πως παρά την έντονη χιονόπτωση και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας εξακολουθούν να διατηρούν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, επαρχιακό και εθνικό, σε όλο το μήκος του Νομού στον οποίο ωστόσο οι μετακινήσεις συνίσταται να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και με τους οδηγούς να φέρουν στα οχήματά τους τον απαραίτητο για την ασφάλειά τους εξοπλισμό.

Λάρισα:Κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία στο νομό λόγω παγετού
Κλειστά θα παραμένουν τα σχολεία σε όλες τις περιοχές του νομού Λάρισας, λόγω παγετού σύμφωνα με αποφάσεις των δημάρχων.
Στο δήμο της Λάρισας, κλειστά θα παραμένουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για Δευτέρα λόγω παγετού, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί της πόλης.
Αντίστοιχα, σε όλες τις υπόλοιπές περιοχές του νομού δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία σε Ελασσόνα, Κιλελέρ, Αγιά, Φάρσαλα (για Δευτέρα και Τρίτη) και στο Δήμο Τεμπών.


«Στα λευκά» η Κρήτη
«Ντυμένες» στα λευκά βρήκε το πρώτο φως της ημέρας περιοχές των Χανίων με το χιόνι να σκεπάζει ακόμα και σημεία με πολύ χαμηλό υψόμετρο, όπως το δημοτικό διαμέρισμα Περβολίων του δήμου Χανίων, όπου οι κάτοικοι ξύπνησαν βλέποντας χιόνια στις αυλές των σπιτιών τους.

Χιόνια έπεσαν και στις πεδινές περιοχές των Μουρνιών και Νεροκούρου ενώ αποκλεισμένο είναι στα περισσότερα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας το ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο.

Χιόνισε στη Ρόδο
Αρκετό χιόνι, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια στο νησί, έπεσε από χθες το βράδυ στις ορεινές περιοχές της Ρόδου και στα γύρω χωριά με αποτέλεσμα από χθες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού να σπεύσουν να απολαύσουν το θέαμα.
Πιο συγκεκριμένα από χθες το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει σε αρκετές περιοχές του νησιού, όπως ο Ατάβυρος, ο Προφήτης Ηλίας, ο Έμπωνας, η Σάλακος κ.α., κάτι που σπάνια συμβαίνει στη Ρόδο. Χιόνια επίσης έπεσαν στα χωριά 'Αγιος Ισίδωρος, Κρητηνία, Μονόλιθος και Απόλλωνα.
Ήδη τα χωριά αυτά έχουν γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών ενώ δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Χιονοθύελλα στη Λέσβο
Ο παγετός σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα μετά τη χιονοθύελλα που έπληξε χθες Σαββάτο τα ξημερώματα και για αρκετές ώρες τη Λέσβο.
Οι κεντρικοί οδικοί άξονες του νησιού είναι ανοικτοί μετά από ολονύκτια μάχη των συνεργείων του Δήμου Λέσβου και της περιφέρειας βορείου Αιγαίου με τον πάγο.
Όμως συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και όχι άσκοπες μετακινήσεις, αφού ο κίνδυνος καιροφυλακτεί σε σημεία που τρέχουν νερά που παγώνουν όπως στο κεντρικό μεγάλο δάσος του νησιού, μετά το χωριό Λάμπου Μύλοι.
Από το πρωί έχουν συμβεί μικροατυχήματα στο σύνολο τους όταν αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες βγήκαν γλίστρησαν και βγήκαν από το δρόμο. Ανάμεσα τους και δυο κλούβες της Αστυνομίας αλλά και μια νταλίκα που δίπλωσε και προσωρινά διέκοψε την κυκλοφορία στην περιοχή της Καράβας στο δρόμο Μυτιλήνης – Μανταμάδου.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, «οι αλατιέρες συνεχίζουν να επιχειρούν ώστε οι δρόμοι δεδομένων των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν να παραμείνουν ανοικτοί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι κινούνται στο ευρύτερο περιφερειακό και αγροτικό δίκτυο όπως οι κτηνοτρόφοι που θα κινηθούν προς τις στάνες τους δεδομένου ότι εκεί δεν έχουν επιχειρήσει συνεργεία».

Ομαλοποιείται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Χίου 
Την ίδια ώρα σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Χίου.
Οι ρίψεις αλατιού αλλά και οι παρεμβάσεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων φαίνεται ότι απέδωσαν και το βασικό οδικό δίκτυο της Χίου είναι καθαρό και προσπελάσιμο από ανθρώπους και οχήματα.
Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιοχή των Αυγωνύμων και των Καρυών, προς τα Καρδάμυλα και την Βολισσό, όπου είχαν παρουσιασθεί τα σημαντικότερα προβλήματα. Καθαρό είναι, επίσης, όλο το οδικό δίκτυο περιμετρικά της Αμανής.

Η πρόγνωση
Τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017 αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες που θα συνοδεύονται από τοπικές χιονοπτώσεις ή βροχοπτώσεις.
Πιο συγκεκριμένα: έως το μεσημέρι αναμένονται χιονοπτώσεις με τοπικές, ασθενείς χιονοπτώσεις στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και τα ορεινά της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου, ενώ τοπικές βροχοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται στις ημιορεινές και πεδινές περιοχές των νησιών του Αιγαίου.
Στη συνέχεια οι ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά.
Τέλος, αργά το βράδυ αναμένεται ενίσχυση των φαινομένων στην Κρήτη, όπου και θα σημειωθούν όμβροι.
Ολικός παγετός θα σημειωθεί στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά, στα ορεινά και ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, και στα νησιωτικά ορεινά, ενώ μερικός παγετός θα σημειωθεί στα πεδινά της Ηπείρου, της υπόλοιπης Στερεάς, της Πελοποννήσου, και των νησιωτικών περιοχών, με εξαίρεση τα πεδινά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου, όπου η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από 0 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από -13 έως -2 βαθμούς, στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά από -7 έως -1, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από -6 έως 4, στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο από -4 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 6, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από -2 έως 4, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 1 έως 10 βαθμούς.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, σταδιακά όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, σταδιακά όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς ίδιας έντασης.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση μετά το μεσημέρι. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά και ημιορεινά του νομού, καθώς και στις βόρειες πεδινές περιοχές. Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές η θερμοκρασία αναμένεται να είναι οριακά πάνω από το μηδέν κατά τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από -3 έως 1 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με μικρή πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση κυρίως στα ανατολικά του νομού. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στο σύνολο του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -8 έως -4 βαθμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου