Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Σε «λευκό κλοιό» η Ελλάδα

Στα «λευκά» ντύθηκε από το βράδυ της Δευτέρας η πρωτεύουσα αλλά και οι περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα, προβλέπει χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικά θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα και βελτίωση από το βράδυ.

Η χιονόπτωση και ο παγετός έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής., ενώ κλειστά έμειναν τα περισσότερα σχολεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

-Στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.
-Στην περιφερειακή οδό Λυκαβηττού, από την οδό Γλύκωνος.
-Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου της περιοχής έως την περιοχή Ανατολή.
-Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.
-Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης 414.
-Στην Αγίου Παντελεήμονος από Ξενίας μέχρι την Πεντέλη

-Στην Αγίου Μερκουρίου στην Βαρυμπόμπη, από το ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας».
Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, από το 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα προς τη Θήβα, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Παράλληλα, με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται και η κίνηση των οχημάτων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται σε πολλές λεωφορειακές γραμμές, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Σύμφωνα με πρωινή ανακοίνωση του ΟΑΣΑ δεν εκτελούνται δρομολόγια στις εξής γραμμές: 501 503 522 523 524 526 530 543 560 727 818 819 824 825 871 036 ενώ υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις στα δρομολογια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Για πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται καλώντας το 11185 ή να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oasa.gr

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ).

Στην Εύβοια 

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, τα προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται αξεπέραστα για την Εύβοια, αφού πλέον και το νέο κύμα κακοκαιρίας χτυπά τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ήδη, από σήμερα το πρωί υπάρχουν ενισχύσεις σε εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να έχει αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κύμης και ορισμένα ορεινά χωριά να αποκτήσουν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο υπάρχει στην κυκλοφορία εσωτερικά στα χωριά, αφού το χιόνι, μαζί με τη νέα χιονόπτωση, έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κύμης, αλλά και τις Λίμνης Ευβοίας, ενώ στο δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού, από το 68ο έως το 87ο χλμ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία για φορτηγά αυτοκίνητα.

Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους Σταυρού-Αγ. Σοφίας, Στενής-Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας και Ροβιών-Δρυμώνα. Ακόμα, σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι αναγκαίες οι αλυσίδες.
Εξάλλου, από χθες το βράδυ, με απόφασή του, ο περιφερειάρχης Στερεάς,  Κώστας Μπακογιάννης, έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την δημοτική ενότητα Διρφύων του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονόπτωση.

Ήδη, από σήμερα το πρωί, ένα ειδικό όχημα της πυροσβεστικής παρεμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο. Χθες τη νύχτα αποκαταστάθηκε η βλάβη στην παραλία Κύμης και στους Καλημεριάνους, ενώ σήμερα τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται στον Μισόκαμπο, Πετισούνα και στο Κάτω Κουρούνι. Περιμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση για να φτάσουν στην Χηλή και στην γύρω περιοχή,  ενώ χωρίς ρεύμα παραμένουν ακόμη οι περιοχές Μετόχι, Κούτουρλα και η Παραλία Χιλιαδούς, αναμένοντας την αποκατάσταση της πρόσβασης.


Παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσπάθησαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο της Κύμης, αλλά και στον ορεινό όγκο της Λίμνης, κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ούτε με ειδικά πέδιλα που περπατούν πάνω στο χιόνι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν, κυρίως λόγω του ύψους του χιονιού, αφού άλλωστε σε περιοχές που είχε 1 μέτρο χιόνι, προστέθηκε και νέο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν μέχρι τους στάβλους.

Ήδη, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιοχής επεξεργάζεται σενάρια και δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να ζητηθούν ελικόπτερα με τα οποία να μπορέσουν να πετάξουν για να ρίξουν ζωοτροφές σε αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια στον ορεινό όγκο.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, όλα τα σχολεία της περιοχής, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων.

Στην υπόλοιπη Στερεά, από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν νέες χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δομοκού και στο κέντρο του νομού. Οι χιονοπτώσεις ήταν μικρής κλίμακας, ωστόσο δημιούργησαν προβλήματα λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν, καθώς μέσα στην πόλη της Λαμίας η θερμοκρασία διατηρείται στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Η αστυνομία προληπτικά σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς στο Δομοκό. Από τις 10 το πρωί επέτρεπε την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων, μόνο στην περίπτωση που είχαν τοποθετήσει αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς υπήρχε ένα κρίσιμο σημείο,  από το 14ο χιλιόμετρο του δρόμου από Δομοκό προς Καρδίτσα και Τρίκαλα έως το 22ο χλμ, όπου το οδόστρωμα ήταν ιδιαίτερα ολισθηρό, λόγω παγετού.
Τα σχολεία στην περιοχή του Δομοκού δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο,  ενώ αναμένονται αποφάσεις και για τους υπόλοιπους δήμους.

Εξάλλου, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία και στον δήμο Λιβαδειάς.


Στη Λάρισα

Η θερμοκρασία τα ξημερώματα έφτασε στη Λάρισα τους -8 βαθμούς Κελσίου.

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι χιόνι, η κίνηση πραγματοποιείται με δυσκολία, με την κατάσταση να είναι σαφώς επιδεινωμένη σε σχέση με το προηγούμενο κύμα χιονιά.

Ο δήμος Λάρισας έριχνε αλάτι όλο το βράδυ, ωστόσο η συνεχής χιονόπτωση δυσχεραίνει την κατάσταση.
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα, Τρίτη, σε όλο το νομό. Κλειστοί παραμένουν αυτή την ώρα οι επαρχιακοί δρόμοι Ελάφου - Σκλήθρου Αγιάς Λάρισας, αλλά και Καλλιπεύκης, στα όρια με το νομό Πιερίας, του Δήμου Τεμπών.
Αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που κινούνται στους δρόμους Aγιόκαμπου - Σκλήθρου, Καλαμακίου - Ελάφου, Δήμητρας - Ανατολής, Ολυμπιάδας - Καρυάς, Συκουρίου - Σπηλιάς.

Στην Πάτρα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, στην νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περιπολικά της Αστυνομίας βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αιγιάλειας, όπου επικρατεί χιονόπτωση, προκειμένου αν κριθεί σκόπιμο, να ληφθούν μέτρα.

Όσον αφορά στα οχήματα άνω των 3,5 τόνων όπου από τις 8:00 το πρωί έχει αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην εθνική οδό, θα επανεξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή, αν κριθεί αναγκαίο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Ολυμπία οδό», όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή για να παρέμβει όπου χρειαστεί, ενώ είναι συνεχείς οι ρίψεις αλατιού, για να μην προκληθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία από τον παγετό.

Στη Θεσσαλονίκη
Έντονη είναι η χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τις 11 το πρωί, με το οδόστρωμα ακόμη και κεντρικών οδών, όπως η παραθαλάσσια Λεωφόρος Νίκης, να έχει καλυφθεί το μεσημέρι από χιόνι, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με σχεδόν μηδενικές ταχύτητες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα και στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Κατσιμίδη και στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Πρόβλημα παρουσιάζεται στην ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπου τα ΙΧ αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης από τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική ήταν το μεσημέρι "μπλοκαρισμένα" στο ύψος των "Πράσινων Φαναριών" επί περίπου μιάμιση ώρα. Στην Εγνατία Οδό, από το ύψος των διοδίων του Προφήτη  μέχρι και το Δερβένι, τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς η αριστερή λωρίδα δεν χρησιμοποιείται και λειτουργούν κανονικά μόνο η μεσαία και η δεξιά.

Προβλήματα υπάρχουν και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς άλλους αερολιμένες. Καθυστερήσεις παρουσιάζονται στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, εξαιτίας του αποδυναμωμένου στόλου του, καθώς δεκάδες λεωφορεία παραμένουν κατ' ανάγκη στα αμαξοστάσια, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο παγετός στο σύστημα χειρισμού των θυρών τους.

Κλειστά από το πρωί είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) στην περιοχή της Θέρμης, ενώ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) τα μαθήματα διακόπηκαν μετά τη μία το μεσημέρι λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Κλειστά παραμένουν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κάποιοι Θεσσαλονικείς, κυρίως στ' ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, συλλέγουν αλάτι από τους δρόμους, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για τον αποχιονισμό των εξωτερικών χώρων των κατοικιών τους.

Αναλυτικότερα, καθυστερήσεις παρατηρούνται στα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, καθώς περίπου 60 λεωφορεία είναι παροπλισμένα στα αμαξοστάσια. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα χειρισμού θυρών των οχημάτων "παγώνει" σε θερμοκρασίες κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό το άνοιγμα και κλείσιμο των πορτών για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών. Από το πρόβλημα επηρεάζονται όλες οι γραμμές, εκτός αυτών του κέντρου, ενώ προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα λεωφορεία, γίνονται συχνότερες επισκέψεις στα αμαξοστάσια, ώστε να ανακτούν θερμοκρασία.

Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", η χαμηλή ορατότητα και οι άνεμοι είχαν προκαλέσει μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι την εκτροπή του δρομολογίου τεσσάρων πτήσεων, που επρόκειτο να προσγειωθούν στη Θεσσαλονίκη, αλλά χρειάστηκε να κατευθυνθούν προς την Αθήνα. Πρόκειται για τρεις επιβατικές πτήσεις, από Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Άμστερνταμ και μία εμπορευματική από Αθήνα. Οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης είναι πάντως πλήρως λειτουργικοί, αφού πραγματοποιήθηκε απο-παγοποίησή τους με ειδικά υγρά.

Ο ολικός παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Στον νομό Θεσσαλονίκης επιχειρούν αυτή τη στιγμή 30 εκχιονιστικά μηχανήματα-"αλατιέρες"._



Στα Ιωάννινα

Με χιόνι στις παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται η κακοκαιρία στην  Ήπειρο.
Από τα ξημερώματα πυκνό χιόνι πέφτει σε όλο το Νομό Θεσπρωτίας, καθώς  και στην Πάργα, όπου το χιόνι έχει καλύψει ακόμη και τις βάρκες.

Προβλήματα στην κυκλοφορία δημιουργήθηκαν σε παράκαμψη της Εγνατίας για Καρτέρι, όπου στις 7:30 το πρωί, δίπλωσε λεωφορείο χωρίς επιβάτες και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκαν φορτηγά και αυτοκίνητα. Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία, αλλά χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, με απόφαση του δημάρχου Ηγουμενίτσας, διακόπτεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς και των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ στις δημοτικές ενότητες Μαργαριτίου, Συβότων και Πέρδικας, για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη.

Το θερμόμετρο το πρωί, έδειχνε -12 στο Μέτσοβο και στα ορεινά χωριά, ενώ στους -4 βαθμούς έφθασε στη πόλη των Ιωαννίνων.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις τις  επόμενες ώρες.


Στα Χανιά

Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο εστιάζονται τα προβλήματα της κακοκαιρίας στα Χανιά, καθώς, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και του παγετού, πολλοί δρόμοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κλειστό παραμένει το ορεινό οδικό δίκτυο από Φουρνέ προς Ομαλό, από Περιβόλια έως και Θέρισο, από το οροπέδιο Κράπη έως Ίμπρο και από Ίμπρο έως Καλλικράτη, από Κεραμειά προς Μαλάξα και από Παναγιά, από Κακόπετρο προς Κάντανο και από Στροβλές προς Ομαλό και από Ανατολικό Σέλινο προς Ομαλό.
Στον επαρχιακό δρόμο Πλάτανος - Σφηνάρι έπεσαν βράχια και στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ωστόσο συνιστάται η προσοχή των οδηγών.

Ζάκυνθος και Κεφαλονιά 

Σφοδρή χιονοθύελλα έπληξε τις πρωινές ώρες σήμερα τα νησιά του Ιονίου,  με αποτέλεσμα να αποκλειστούν δρόμοι και χωριά, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο. Η πυκνή χιονόπτωση συνοδεύτηκε με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ σημειώθηκαν και πολλά τροχαία ατυχήματα, δίχως όμως σοβαρούς τραυματισμούς και μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Τα σχολεία στα ορεινά της Κεφαλονιάς και της Zακύνθου παραμένουν κλειστά, ενώ πριν λίγη ώρα ο δήμαρχος Κεφαλονιάς εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή σε όσους μετακινούνται, διότι υπάρχει χιόνι και πάγος στους δρόμους.

Επίσης, ενημερώνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από Βαθύ προς Σταυρό και συνεχίζεται ο καθαρισμός στο οδικό δίκτυο Περαχωρίου-Σταυρού, καθώς  και από το Βαθύ προς Μαραθιά και για Αγωγή και Εξωγή.
Στην Ζάκυνθο, όλα τα σχολεία του νησιού θα είναι κλειστά αύριο, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Ζακύνθου πριν από λίγη ώρα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου