Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2017

Ο χασάπης των Βαλκανίων ‘αναστήθηκε’ και απειλεί

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗ

Κυριακή, 1η Ιανουαρίου, 2017

O διαβόητος τζιχαντιστής Αμπού Αμπντουλάχ ή αλλιώς ο Κοσοβάρος «χασάπης του Κάτσανικ» Λαβντρίμ Μουχατζέρι (ή Μουτζαχέρι), τον οποίο από τον Αύγουστο του 2014 κουρδικές πηγές έφεραν να έχει σκοτωθεί κοντά στην ιρακινή περιοχή Τελ Αφάρ, 50 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, «αναστήθηκε».


Ο Κοσοβάρος «χασάπης του Κάτσανικ» Λαβντρίμ Μουχατζέρι ή Αμπού Αμπντουλάχ ενώ προπαγανδίζει τη στράτευση στο τζιχάντ.
Ο Κοσοβάρος «χασάπης του Κάτσανικ» Λαβντρίμ Μουχατζέρι ή Αμπού Αμπντουλάχ ενώ προπαγανδίζει τη στράτευση στο τζιχάντ.
Πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε το ιταλικό «L'Εspresso» πριν από λίγες μέρες και αποδίδονταν στις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες (τη γνωστή AISI), φέρουν τον αιμοσταγή διοικητή της Βαλκανικής Ταξιαρχίας του ISIS στη Συρία, να έχει επιστρέψει το τελευταίο διάστημα μέσω της ΠΓΔΜ στο Κόσοβο, κάτι που σήμανε συναγερμό όχι μόνο στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στις μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών. Αυτές πάντως έρχονται ύστερα από μερικά γεγονότα τους τελευταίους μήνες τα οποία συνδέονται με αυτόν και δείχνουν ότι ο αιμοσταγής τζιχαντιστής είναι ζωντανός και πολύ πιθανόν να αναλάβει δράση από την περιοχή των Βαλκανίων μετά τις σημαντικές ήττες του Χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ.
Τον περασμένο Αύγουστο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μια καινούργια φωτογραφία του, στην οποία ο Αμπού Αμπντουλάχ ή Λαβντρίμ Μουχατζέρι απαθανατιζόταν με ένα καλάσνικοφ στα χέρια. Ακολούθησαν δύο σημαντικά γεγονότα με την εξάρθρωση δύο πολυπληθών πυρήνων Αλβανών τζιχαντιστών στον άξονα Κοσόβου-Αλβανίας-ΠΓΔΜ, που τους έφεραν, σύμφωνα με τις εισαγγελικές-αστυνομικές αρχές, να δρουν κάτω από τις οδηγίες-εντολές του ίδιου του Λ. Μουχατζέρι. Ενα από τα χτυπήματα αυτά φέρεται να αφορούσε τον ποδοσφαιρικό αγώνα της 12ης Νοεμβρίου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας και Ισραήλ, η οποία ήταν και ο στόχος.
Συλλήψεις
Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να γίνει στην πόλη Σκόδρα. Ομως μετά τη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων για τρομοκρατία στην Αλβανία, τις παραμονές -που ακολούθησε την προηγούμενη σύλληψη επτά ύποπτων για τρομοκρατική δράση στο Κόσοβο, στις 2 Νοεμβρίου- αποφασίσθηκε να γίνει αλλαγή του γηπέδου και ο αγώνας να πραγματοποιηθεί τελικά στο Ελμπασάν, το οποίο βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Κοσόβου, ανάμεσα στους επτά συλληφθέντες σε τρεις διαφορετικές πόλεις υπήρχε και ένας άνδρας που είχε πολεμήσει στη Συρία στις τάξεις του Χαλιφάτου, ενώ τα μέλη της ομάδας είχαν επαφές και με άλλους ομοϊδεάτες τους στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Τότε ήταν που ακούστηκε και το όνομα του αιμοσταγούς Λ. Μουχατζέρι και πως ετοίμαζε επιθέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Κοσόβου οι επτά συλληφθέντες μαζί με όσους διέφευγαν τη σύλληψη επιδίωκαν να ιδρύσουν ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους και προετοίμαζαν επιθέσεις σε στόχους στα Βαλκάνια, ενώ τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είχαν έρθει σε επαφή με τον Λ. Μουχατζέρι από τον οποίο έπαιρναν οδηγίες για τις επιθέσεις που σχεδίαζαν.
Η φωτογραφία που αναρτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Διαδίκτυο στην οποία απαθανατιζόταν με ένα καλάσνικοφ στα χέρια.
Η φωτογραφία που αναρτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Διαδίκτυο στην οποία απαθανατιζόταν με ένα καλάσνικοφ στα χέρια.
Μετά την εξάρθρωση της ομάδας ακολούθησε στα μέσα Νοεμβρίου η σύλληψη 24 συνολικά ατόμων ως υπόπτων για τρομοκρατία και διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, 18 από αυτούς στο Κόσοβο και 6 στην Αλβανία. Στα σπίτια τους, σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου, εντοπίστηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί, όπλα και ηλεκτρονικές συσκευές. Και εδώ φέρονται οι δύο Αλβανοί που τους οργάνωσαν να έχουν επαφές με τον Λ. Μουχατζέρι, ενώ τα χτυπήματα που σχεδίαζαν περιελάμβαναν στόχους στο Κόσοβο, στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
Ετσι, στο παζλ της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών στα δυτικά Βαλκάνια μπήκε για πρώτη φορά από το 2012, όταν αναχώρησε από την πατρίδα του, το Κάτσανικ, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, το όνομα του διαβόητου «χασάπη» Λ. Μουχατζέρι.
Στις 30-12-2015 το «Εθνος της Κυριακής» είχε δημοσιεύσει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το Κάτσανικ, άντρο και τόπο στρατολόγησης τζιχαντιστών, σε μια απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων από την Ελλάδα, που μετρούσε ήδη από τότε 24 καταγραμμένα άτομα, τα οποία είχαν φύγει για να ενταχτούν και να πολεμήσουν μέσα από τις τάξεις του Χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ ανάμεσά τους ήταν ο Λ. Μουχατζέρι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τελευταίος σε νεαρή ηλικία εργάστηκε για ένα μικρό διάστημα στο στρατόπεδο Bondsteel των ΗΠΑ που βρισκόταν στην περιοχή μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κάτσανικ και στη συνέχεια μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας προσλήφθηκε και βρέθηκε να δουλεύει για τις συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Οταν επέστρεψε στο Κόσοβο υποστήριζε ανοιχτά τις ιδέες του ριζοσπαστικού Ισλάμ και ήρθε σε σύγκρουση με τον ιμάμη του κεντρικού τζαμιού του Κάτσανικ, ενώ απείλησε ότι θα σκοτώσει κληρικούς και δημόσια πρόσωπα, προπαγανδίζοντας τη στράτευση στο Τζιχάντ. Κάτι που έκανε και ο ίδιος το 2012 και ήταν ένας από τους πρώτους που βρέθηκαν στις τάξεις του ISIS στο Ιράκ και στη συνέχεια στη Συρία, για να αναδειχτεί σύντομα με το όνομα Αμπού Αμπντουλάχ, «ο Κοσοβάρος» σε διοικητή των Αλβανών απo τα Βαλκάνια που είχαν συγκροτήσει τη δική τους μονάδα. Από τις πρώτες δημόσιες ενέργειές του ήταν να εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες καίγοντας το διαβατήριό του, προκειμένου να δείξει και να στείλει το μήνυμα ότι πλέον δεν έχει πατρίδα, παρά μόνο το Χαλιφάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου