Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, 2017

  • Αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων εγγράφων της CIA, που καλύπτουν την περίοδο από τη δεκαετία του 1940 έως τις αρχές του 1990. Προκύπτει η ανησυχία των ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας έπειτα από την κρίση στο Αιγαίο με το «Σισμίκ».
  • Οι κατολισθήσεις προκάλεσαν διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Νέας ΕΟ Πατρών-Κορίνθου στο ύψος της Ροδινής. Η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά Εθνική Οδό.
  • Παρότι οι συζητήσεις στη Σύνοδο Μον Πελεράν για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Κύπρου δεν έχουν μπει στην ουσία τους (κάτι που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη), ωστόσο, οι πρώτες τοποθετήσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων δεν αφήνουν προοπτική για συμφωνία.
  • Αναβολή πήρε η κατάθεση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της πρότασης για τις αλλαγές στο Λύκειο. Η αναβολή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οφείλεται στις αντιδράσεις της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και στην απουσία συναίνεσης.
  • Στην Κύπρο μεταβαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προσκεκλημένος  του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β', προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Κόσμος

  • Τα πρώτα επτά άρθρα της συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα καταστήσει την Τουρκία καθαρά προεδρική υπερψήφισαν οι τούρκοι βουλευτές, επιστρέφοντας στα έδρανα για τη μεταρρύθμιση που είχε πάρει σε πρώτη ανάγνωση το πράσινο φως και θα καταλήξει σε κάλπη δημοψηφίσματος. Οι αντιδράσεις ωστόσο συνεχίζονται, με τον πρόεδρο του τουρκικού Δικηγορικού Συλλόγου να προστίθεται στους ηχηρούς επικριτές λέγοντας πως η Τουρκία «γίνεται σουλτανάτο».
  • Κλιμακώνεται η κρίση στην Γκάμπια, με τον πρόεδρο που έχασε στις εκλογές να αρνείται να αποχωρήσει: H Σενεγάλη, η Νιγηρία και η Γκάνα έχουν θέσει σε ετοιμότητα στρατιωτικές τους δυνάμεις για να επέμβουν αν ο Γιαγία Τζαμέχ δεν παραιτηθεί για να παραδώσει την εξουσία στον νικητή των εκλογών, Αντάμα Μπάροου. Παράλληλα, η Μαυριτανία έχει αναλάβει διπλωματική διαμεσολάβηση για επίλυση της κρίσης και αποχώρηση του Τζαμέχ, η κυβέρνηση του οποίου έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.
  • Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική ανέλαβε την ευθύνη για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε στρατόπεδο στο βόρειο Μαλί όπου σκοτώθηκαν μέχρι και 60 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100, μεταξύ των αντάρτες και μέλη φιλοκυβερνητικών ένοπλων ομάδων. Η οργάνωση υποστήριξε ότι σχεδίασε την επίθεση σε αντίποινα για τη συνεργασία ομάδων της περιοχής με τη Γαλλία.
  • Δικαστήριο στη Σεούλ αρνήθηκε να επικυρώσει την απόφαση του ειδικού εισαγγελέα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου του επιχειρηματικού ομίλου Samsung, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη χώρα.
  • Ένας άντρας σκοτώθηκε από τους σεισμούς που σημειώθηκαν στην κεντρική Ιταλία, μια περιοχή που είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου το 2016, ενώ έντονες χιονοπτώσεις έχουν εγείρει φόβους για τη ζωή άλλων ατόμων στην περιοχή.

Οικονομία

  • Τα ζητήματα της «εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις» και της «θεσμοθέτησης δράσεων για την εντατικοποίηση και αποτελεσματικότητα των ελέγχων της αγοράς» θα συζητηθούν την Παρασκευή στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ.
  • H Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα πριν από την κρίση, προέβλεψε ο επικεφαλής της Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Anders Aslund, στο στο Atlantic Council της Ουάσιγκτον.
  • Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την Τετάρτη, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικές απώλειες 3,41%.
  • Μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ, το ΔΝΤ πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ανισότητες, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ διαβεβαίωσε πως «οι οικονομολόγοι υπέστησαν μια ισχυρή ήττα, ιδιαίτερα αυτοί που έλεγαν πως δεν είναι δική τους δουλειά να σκεφτούν (για τις ανισότητες)».
  • Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Αντώνη Λεούση και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group, Ρενάτο Ματζοντσίνι. 

Αθλητισμός

  • Η λύση του Μανόλο Χιμένεθ προκρίθηκε από τη διοίκηση της ΑΕΚ για τη θέση του προπονητή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μετά την παραίτηση του Ζοζέ Μοράις που ακολούθησε την ήττα στο Αγρίνιο, την οποία και έκανε αποδεκτή η Ένωση.
  • Την πρόκριση της στον 4ο γύρο του FA Cup πανηγύρισε η Λίβερπουλ, η οποία χρειάστηκε επαναληπτικό αγώνα για να προσπεράσει το εμπόδιο της Πλίμουθ. Οι «κόκκινοι» που παρατάχθηκαν με αρκετές αλλαγές στη σύνθεση τους, επικράτησαν δύσκολα με 1-0 στο «Home Park». Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σκόραρε ο Λούκας Λέιβα στο 19ο λεπτό, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι με μια φοβερή ενέργεια του Τζέρβις.
  • Ποιος ποδοσφαιριστής της Bundesliga σε εντυπωσίασε περισσότερο το 2016; Κάποιος κορυφαίος επιθετικός ή μήπως ένας στυλοβάτης της άμυνας; Ψάχνουμε τον καλύτερο της χρονιάς και εσύ αποφασίζεις ποιος θα είναι αυτός!
  • Δεύτερη στη σειρά εκτός έδρας ισοπαλία για τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, καθώς μετά τα Χανιά έφυγε με έναν βαθμό και από την Τρίπολη. Σε ένα ματς μέσα στη βροχή, με πολλές φάσεις αλλά χωρίς γκολ, έμεινε στο 0-0 με τον Αστέρα, ο οποίος από το 60' αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μάσα με 2η κίτρινη κάρτα.
  • Σέντρα στον β' γύρο της Σούπερ Λιγκ την Τετάρτη με την 16η -εμβόλιμη- αγωνιστική. Νέα απώλεια για την ΑΕΚ, η οποία γνώρισε την ήττα από τον Παναιτωλικό στη… λίμνη του Αγρινίου (ΑΕΚ – Παναιτωλικός 3-2). Σε ένα γήπεδο που ήταν αδύνατο να παιχτεί ποδόσφαιρο, λόγω της βροχόπτωσης, ο Ολυμπιακός «πέταξε» δύο βαθμούς με τη «λευκή» ισοπαλία κόντρα στον Αστέρα (Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 0-0). Πολύ σημαντική νίκη πέτυχε η Ξάνθη, επικρατώντας του Ηρακλή (Ξάνθη – Ηρακλής 3-1). Ισόπαλες στη Βέροια έμειναν η τοπική ομάδα και η Λάρισα (Βέροια – ΑΕΛ 1-1). Νωρίτερα ο ΠΑΣ κέρδισε τον Πανιώνιο (ΠΑΣ Γιάννινα - Πανιώνιος 1-0) και η Κέρκυρα τον Ατρόμητο (Ατρόμητος - Κέρκυρα 1-4).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου