Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, 2017

  • Επιδείνωση του καιρού από τη νύχτα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως σε θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές, τα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά και από τη Δευτέρα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, προβλέπει η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε την Κυριακή.
  • Η τύχη δύο ιστορικών εφημερίδων, όπως το «Το Βήμα» και «Τα Νέα», του sansimera.gr και των υπόλοιπων ιστοσελίδων, των περιοδικών, του ΒHMA 99,5 κινητοποίησε τους επί χρόνια συνεργάτες-πανεπιστημιακούς του ΔΟΛ σε μια πρωτοβουλία-κάλεσμα προς τους ανθρώπους της Επιστήμης, των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού και τους Κοινωνικούς Φορείς. Ενα κείμενο στήριξης των εργαζομένων αλλά και της πολυφωνίας, του πλουραλισμού στην ενημέρωση· για περισσότερη δημοκρατία, εν τέλει, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί.
  • Εκτεταμένη πυρκαγιά, που συνοδεύτηκε από εκρήξεις, ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε υπαίθρια αποθήκη ελαστικών, στην οδό Θέμιδος 25 στον Ταύρο. Αργά το βράδυ, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.
  • Στον χαρακτήρα και τους στόχους της νέας πρωτοβουλίας τους για τη δημιουργία ενός ενωμένου, μεγάλου προοδευτικού κινήματος αναφέρθηκαν ο Γιάννης Ραγκούσης, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, στην πρώτη κοινή εκδήλωση που οργάνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης" της ΔΕΘ. Στο πλευρό τους φαίνεται να τάσσεται ο Σταύρος Θεοδωράκης.
  • Διατεθειμένος να συμβάλλει στην προοπτική συγκρότησης μιας νέας, ενιαίας παράταξης της Κεντροαριστεράς δηλώνει ο βουλευτής του Ποταμιού και επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών Σπύρος Λυκούδης. Ο ίδιος καλεί και το Ποτάμι να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο κάλεσμα.

Κόσμος

  • O εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ, αν και είπε πως «παραμένει πολύ σημαντικό» για τον ίδιο -και επανέλαβε πως τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές. Ο Τραμπ επέκρινε επίσης την Μέρκελ για την στάση της στο προσφυγικό, λέγοντας πως ήταν «καταστροφικό λάθος» η αποδοχή προσφύγων, και -εξυμνώντας το Brexit- υποστήριξε πως η ΕΕ είναι «όχημα επιβολής της Γερμανίας».
  • Τους τουλάχιστον 32 φτάνουν οι νεκροί από δυστύχημα με αεροσκάφους μεταφοράς εμπορευμάτων της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας Turkish Airlines, το οποίο συνετρίβη στο Κιργιστάν. Το αεροσκάφος έπεσε σε κατοικημένη περιοχή έξω από το Μπισκέκ, και οι περισσότεροι από τα θύματα είναι κάτοικοι.
  • Ένας στους δύο Αυστριακούς είναι «ανοιχτός» σε συμμετοχή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στην κυβέρνηση, ενώ ένας στους τέσσερις θέλει «οπωσδήποτε» το κόμμα να βρεθεί στην μελλοντική αυστριακή κυβέρνηση, βάσει δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτεί στο τεύχος του εβδομαδιαίου πολιτικού-οικονομικού περιοδικού Profil που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.
  • Για τη σύλληψη εννέα Τούρκων συνταγματαρχών στην κατεχόμενη Κύπρο, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων κατά του δικτύου του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι, κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
  • Με προειδοποίηση προς αμφότερους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες που θα προκαταβάλουν τις διαπραγματεύσεις και στήριξη της λύσης των δύο κρατών ως μόνη βάση διευθέτησης ολοκληρώθηκε η διεθνής διάσκεψη 70 και πλέον χωρών για το Μεσανατολικό στο Παρίσι. Στο κοινό ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνεται αναφορά στην εμπρηστική πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, με τον Τζον Κέρι να επισημαίνει πως σε αυτή τη φάση θα ήταν ανάρμοστο.

Οικονομία

  • Ξεκινά μετά τα μέσα Ιανουαρίου η εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το οποίο θα καλύψει πανελλαδικά περίπου 700.000 δικαιούχους που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αναλυτικά, τα κριτήρια σε εισόδημα και περιουσία.
  • Εντός της εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ στη Σερβία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος, προσθέτοντας ότι ως ελάχιστο τίμημα έχει οριστεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.
  • Ανοικτά θα είναι σήμερα, στο πλαίσιο των εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα από τις 11 το πρωί έως και τις 18:00 ενώ τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων θα λειτουργήσουν ως τις 20:00. Την ίδια ώρα, για την Κυριακή η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο.
  • Αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ακόμα και στις 26 Ιανουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε πως η δήλωση Σόιμπλε δίνει μια μεγάλη πιθανότητα ότι το ΔΝΤ ίσως να μην είναι πλέον ένας από τους θεσμούς.
  • Την άποψη ότι η Ελλάδα κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα L' Echo. To μεγάλο ερώτημα για τον ίδιο είναι κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα.

Αθλητισμός

  • Σοκ για τη Ρεάλ η οποία όχι μόνο κρατούσε τη νίκη μέσα στο Σάντσες Πιθχουάν μέχρι το 85ο λεπτό, αλλά γνώρισε την ήττα από Σεβίλη. Συγκεκριμένα το σκορ άνοιξε ο Ρονάλντο με πέναλτι στο 67', όμως ο Ράμος με αυτογκόλ έφερε τον αγώνα στα ίσα και ο Γιόβετιτς χάρισε τη νίκη στους γηπεδούχους δευτερόλεπτα πριν το τελικό σφύριγμα.
  • Επεισόδια εκτός γηπέδου σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, μετά τη λήξη του αγώνα Παναθηναϊκός - ΑΕΚ στη Λεωφόρο, στα πλαίσια της εξ αναβολής 11 αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ.
  • Σε ένα ντέρμπι που θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έμειναν στο 0-0 στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης», στο πλαίσιο της -εξ αναβολής- 11ης αγωνιστικής της Super League. Οι «πράσινοι» ολοκληρώνουν τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος στην 4η θέση, μένοντας πίσω από Πανιώνιο και Ξάνθη, ενώ η Ένωση ισοβαθμεί στην 5η θέση με τον ΠΑΣ Γιάννινα.
  • Σε ένα ντέρμπι που θα ξεχαστεί εύκολα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις με τη μεταξύ τους «λευκή» ισοπαλία στη Λεωφόρο (Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 0-0) στα πλαίσια της εξ αναβολής 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Όσον αφορά τις υπόλοιπες αναμετρήσεις της ημέρας, η Ξάνθη επέστρεψε στις νίκες επικρατώντας του ΠΑΣ Γιάννινα στον πρώτο χρονικά αγώνα της ημέρας (Ξάνθη - ΠΑΣ Γιάννινα 2-0). Εντυπωσιακή νίκη πανηγύρισε ο Αστέρας, ο οποίος συνέτριψε τον Παναιτωλικό στην Τρίπολη (Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός 4-1), ενώ ένα πολύ σημαντικό «διπλό» πανηγύρισε στην έδρα του Ατρομήτου ο Πανιώνιος που τον ανέβασε στη δεύτερη θέση μαζί με την Ξάνθη (Ατρόμητος - Πανιώνιος 1-2).
  • Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αλί Σισοκό, ο οποίος εκτός σοβαρού απροόπτου θα αποτελέσει τη νέα μεταγραφή του Ολυμπιακού, μετά από αυτή του Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ο 29χρονος Γάλλος αμυντικός έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τις 8 το βράδυ, εκεί που τον υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της πειραϊκής ομάδας, Κώστας Καραπαππάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου