Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κυριακή, 15 ιανουαρίου, 2017

  • Εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ με βάση την απόδοση των υποψηφίων σε δύο ή τρία μαθήματα «ειδικότητας» και σε ένα ή δύο ακόμη κοινά μαθήματα για όλους τους μαθητές προβλέπεται στις αλλαγές για το Λύκειο, τις οποίες αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής.
  • Την εκτίμηση ότι χρησιμοποιείται το προσφυγικό ζήτημα «για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ», εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι «για να γίνει αυτό, πρέπει να χτυπηθεί με έναν τρόπο που θυμίζει δολοφονία χαρακτήρων ο υπουργός, που έτυχε να είμαι εγώ». Προανήγγειλε ότι τον Μάρτιο θα προκηρυχθούν 8.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα που θα διαχειριστούν οι δήμοι σε όλη τη χώρα, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν δομές χωρητικότητας 500 ατόμων.
  • Η τύχη δύο ιστορικών εφημερίδων, όπως το «Το Βήμα» και «Τα Νέα», των περιοδικών, του sansimera.gr, των υπόλοιπων ιστοσελίδων και του ΒHMA 99,5 κινητοποίησε τους επί χρόνια συνεργάτες-πανεπιστημιακούς του ΔΟΛ σε μια πρωτοβουλία-κάλεσμα προς τους ανθρώπους της Επιστήμης, των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού και τους Κοινωνικούς Φορείς. Ενα κείμενο στήριξης των εργαζομένων αλλά και της πολυφωνίας, του πλουραλισμού στην ενημέρωση· για περισσότερη δημοκρατία, εν τέλει, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Γενεύης και επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες. «Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού» αναφέρουν.
  • Τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό.

Κόσμος

  • Είκοσι ολόκληρα χρόνια συζητούσαν στην Πολωνία για την άφιξη των Αμερικανών στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Σήμερα γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό, ενώ γερμανικές και βρετανικές δυνάμεις θα εγκατασταθούν σε χώρες της Βαλτικής.
  • Ο Τζον Λιούις, βουλευτής των Δημοκρατικών με αγώνες για τα δικαιώματα των αφρο-αμερικανών, έχει παράδοση να πηγαίνει στις ορκωμοσίες προέδρων. Στου Τραμπ δεν θα παραστεί, λέγοντας ότι δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο. Η απάντηση του Τραμπ δεν άργησε να έρθει, για να ξεσηκώσει σάλο.
  • Οκτώ νεκροί μετανάστες και τέσσερις διασωθέντες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ναυαγίου που σημειώθηκε βόρεια της Λιβύης. Οι οκτώ επέβαιναν σε πλοιάριο που επιχειρούσε να προσεγγίσει τις ακτές της Ιταλίας.
  • Αστέρια της κάντρι μουσικής θα πλαισιώσουν τελικά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό έψαχνε καλλιτέχνες για το μουσικό πρόγραμμα της τελετής χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά ο Τόμπι Κέιθ, ο Λι Γκρίνγουντ και η Τζένιφερ Χόλιντέι θα δώσουν συναυλία την Πέμπτη.
  • Εξιτήριο για τον 62χρονο πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο οποίος υποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική επέμβαση. Ο Πάολο Τζεντιλόνι πήγε κατευθείαν από το νοσοκομείο στο πρωθυπουργικό μέγαρο για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οικονομία

  • Ξεκινά μετά τα μέσα Ιανουαρίου η εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το οποίο θα καλύψει πανελλαδικά περίπου 700.000 δικαιούχους που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αναλυτικά, τα κριτήρια σε εισόδημα και περιουσία.
  • Αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ακόμα και στις 26 Ιανουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε πως η δήλωση Σόιμπλε δίνει μια μεγάλη πιθανότητα ότι το ΔΝΤ ίσως να μην είναι πλέον ένας από τους θεσμούς.
  • Την άποψη ότι η Ελλάδα κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα L' Echo. To μεγάλο ερώτημα για τον ίδιο είναι κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα.
  • Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ευρωπαίος διαπραγματευτής υπεύθυνος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ότι η ΕΕ θα χρειαστεί «να επιδείξει ειδική προσοχή» αναφορικά με την πρόσβαση των βρετανικών χρηματοοικονομικών εταιριών στην ενιαία αγορά, εξαιτίας του μεγάλου ρίσκου που θα μπορούσε να προκαλέσει το Λονδίνο στην οικονομική σταθερότητα της ΕΕ.
  • Την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα το 2018 και θα μπορεί πλέον να βγει στις αγορές» εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς πολύ σύντομα, καθώς «δεν είναι πολλά τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές».

Αθλητισμός

  • Χάρη σε γκολ του Τζεμαϊλί στο 51΄, η Μπολόνια νίκησε 1-0 εκτός έδρας την ουραγό Κροτόνε, στο ματς με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 20ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Βασίλης Τοροσίδης ήταν στη βασική ενδεκάδα των «ροσομπλού», αλλά τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε στο 29΄, ενώ ο Μάριος Οικονόμου πέρασε ως αλλαγή στο 42΄, στη θέση του επίσης τραυματία Γκασταλντέλο.
  • Σε ένα χορταστικό παιχνίδι στα Χανιά, για την -εξ αναβολής- 11η αγωνιστική της Super League, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε νωρίς 2-0 με δύο γκολ του Ιντέγε (4΄, 13΄), αλλά ο Πλατανιάς κατάφερε να ισοφαρίσει μέσα σε τρία λεπτά, με τον Γιακουμάκη (36΄) και με πέναλτι του Μανούσου (39΄) κι έτσι οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2.
  • Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-0 στα Περιβόλια, ωστόσο, ο Πλατανιάς ήταν αυτός που πριν ολοκληρωθούν τα πρώτα 45 λεπτά, κατάφερε να επιστρέψει στο παιχνίδι (2-2) και να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας. Η αυλαία της 11ης (εξ αναβολής) αγωνιστικής άνοιξε με τον αγώνα Βέροια - Λεβαδειακός (2-0), όπου οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάρουν τους τρεις βαθμούς και να... ελπίζουν στην παραμονή. Το σημαντικότερο ματς της αγωνιστικής διεξάγεται την Κυριακή στη Λεωφόρο ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ. Στο μεταξύ, μετά τον αγώνα ΑΕΛ - ΠΑΟΚ που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί την Κυριακή, αναβλήθηκε κι εκείνος ανάμεσα στον Ηρακλή και την Κέρκυρα, που επρόκειτο να διεξαχθεί το Σάββατο.
  • Απροσδόκητη βαθμολογική απώλεια για τη Μπενφίκα, που παραχώρησε ισοπαλία 3-3 στη Μποαβίστα, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Μάλιστα οι «αετοί» βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα... χειρότερα, καθώς έχαναν 3-0 στο 25΄ (!), όμως ο Κώστας Μήτρογλου μείωσε το σκορ λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου (41΄) και άνοιξε το δρόμο για την ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου