Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, 10ο Συνέδριο, 1949 (ιστορικό ντοκουμέντο).

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, 2017

Ένα βιβλίο κειμήλιο έπεσε στα χέρια μας από το συνέδριο της Πανηλειακής Ομοσπονδίας που έγινε στο Lowell, Massachusetts στις 2,3, 4 και 5 Ιουλίου, 1949.

Η Ομοσπονδία αποτελείτο από Σωματεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μόνο.

Στο βιβλίο/λεύκωμα αναφέρονται σπουδαία επιτεύγματα των Ηλείων οι οποίοι συγκέντρωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για την εποχή που εστάλησαν για την κατασκευή των Νοσοκομείων, Πύργου, Αμαλιάδος και Κρεστένων.

Στου συμμετέχοντες του 10ου Συνεδρίου της Πανηλειακής Ομοσπονδίας είναι 18 Ηλειακοί Σύλλογοι: Μεταξύ των άλλων και οι: PHOLOE, Toledo, OH, ALPHIOS San Francisco, CA, XENOPHON, Chicago, ΕΡΜΗΣ Philadelphia, PA, HERMES, PHAEDO, Lowell, MA, ΕΡΜΗΣ, Canton OH, KATAKOLON, Pittsburgh, PA, HERMES, Atlanta GA, HERMES Cleveland, OH, ELION OLYMPIC SOCIETY, Milwaukee, WΙ, IPHITOS, Haverhill, MA, PYRGOS, Chicago IL, KRONION, Boston, MA, ELIS, Detroit, MI, HERMES, του οι: Κώστας Κοτσιλίμπας, Ύπατος Πρόεδρος, , Πήτερ Μπελ, δικηγόρος (πρώτος εξάδελφος του Νίκου Μπελογιάννη), Chris Laganas από το Lowell, MA, εργοστασιάρχης υποδημάτων. Τον Σπύρο Παναγιώτη Σκούρα*

*Γεννήθηκε το 1892 στο Σκουροχώρι Ηλείας (κοντά στον Πύργο) ο οποίος ήρθε στην Αμερική χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα αλλά δουλεύοντας σε ένα εστιατόριο διάβαζε και έμαθε την Αγγλική. Αργότερα (1912) έβαλαν τα χρήματα με τον αδελφό του Γεώργιο και τον άλλο του αδελφό Κώστα αγόρασαν ένα παλιό θέατρο στο St. Louis. Αγόραζαν θέατρα και κινηματογράφους σε όλη την Αμερική και το 1928 είχαν 650.

Τότε πούλησαν την εταιρεία τους στους Warner Brothers όπου ο Σπύρος και ο Γιώργος έγιναν στελέχη τους ενώ ο Κώστας έγινε Πρόεδρος της National Theaters Inc. Το 1931 ο Σπύρος Σκούρας έφυγε από τους Warner Brothers και έπιασε δουλειά στην Paramount όπου μετά ένα χρόνο θα πάει στην Fox Metropolitan Theaters της Νέας Υόρκης που είχε πάρει την κατιούσα με απώλειες εκατομμύρια δολάρια.


Ο Σκούρας έσωσε την εταιρεία και το 1942 γίνεται διευθυντής της Fox που υπάρχει και σήμερα. Ο Σπύρος Σκούρας πέθανε το 1971 στη Νέα Υόρκη και άφησε πίσω την επί 51 χρόνια σύζυγό του 2 αγόρια και δύο κόρες.

Βασίλης Kαυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου