Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Spiegel: «Εξηγήσεις» Τσακαλώτου στο Βερολίνο για τον μποναμά Τσίπρα

“Προτεκτοράτο” η ΕΛΛΑΣ;

Εξηγήσεις στο Βερολίνο για τον «μποναμά» Τσίπρα φέρεται να έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφορίες του.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού -που επικαλείται συμμετέχοντες σε συνάντηση όπου ήταν παρών ο έλληνας υπουργός Οικονομικών-, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος να μην ενημερωθούν οι δανειστές εκ των προτέρων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με το περιοδικό, είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη που μπορεί να λάβει αποφάσεις για την φορολογική πολιτική και το συνταξιοδοτικό, αλλά παραδέχθηκε ότι οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων.
Ο Τσακαλώτος δικαιολόγησε την έλλειψη επικοινωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λέγοντας ότι η επιπλέον δαπάνη έπρεπε να αποφασιστεί γρήγορα, προκειμένου να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016.

Τη δική του εκδοχή για το θέμα έδωσε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο:
«Κανένα "επικοινωνιακό λάθος" δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο.
Ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία.

Έτσι:
- Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.
- Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη.
Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία». 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου