Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Reuters: Η Ελλάδα από Σίσυφος γίνεται Ηρακλής

«ΑΝ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ, ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ»

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, την κάνει να μοιάζει λιγότερο με τον Σίσυφο και περισσότερο με τον Ηρακλή, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.


Reuters: Η Ελλάδα από Σίσυφος γίνεται Ηρακλής
Το βαρύ φορτίο της χώρας – που ισοδυναμεί με το 180% περίπου του ΑΕΠ – θυμίζει την μυθική φιγούρα που έπρεπε να σπρώχνει ασταμάτητα έναν βράχο πάνω σε έναν λόφο, σημειώνει το Reuters. Αυτή είναι περίπου η περίπτωση μετά την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup, σχετικά με τους όρους των υφιστάμενων δανείων.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμα μερικά δύσκολα βήματα. Η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας 6 δις. ευρώ. Αλλά το 2016 πέτυχε να αντλήσει μόνο 500 εκατ. ευρώ. Ακόμη πιο δύσκολος είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 3,5 του ΑΕΠ, κάτι που σχεδόν καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει καταφέρει. Η Ελλάδα και το ΔΝΤ, λένε ότι μπορεί να γίνει. Η Γερμανία διαφωνεί. 

Σκεφτείτε αυτό τον αριθμό όχι ως έναν υπολογισμό, αλλά ως μία διαπραγμάτευση και η εικόνα γίνεται λίγο πιο σαφής. Η Γερμανία δεν θέλει να δείξει επιείκεια σε μια χώρα της οποίας οι δύο προηγούμενες διασώσεις απέτυχαν. Το όλο και πιο αντιλαϊκό κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει να εμφανίζεται ως αδύναμο ή να συμφωνεί σε στόχους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Αλλά όλοι ξέρουμε πως αν η Αθήνα προσπαθήσει αρκετά για να ανακτήσει την πρόσβαση σε παγκόσμιες αγορές, τότε υπάρχει ελπίδα.

Υπάρχει επομένως, χώρος για έναν συμβιβασμό, σημειώνει το Reuters. Μια τελική συμφωνία θα μπορούσε να βρει την Ελλάδα να πληροί το στόχο του 3,5%, αλλά μόνο για ένα ή δύο χρόνια, ή να μειώσει το στόχο στο 2,5%. Αλλά η Αθήνα πρέπει να δώσει κάτι για να πάρει κάτι. Αυτή τη στιγμή, το ήμισυ των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν πληρώνει καθόλου φόρους, . Το κράτος διοχετεύει στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου το 10% του ΑΕΠ, τέσσερις φορές πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης – και η κυβέρνηση αρνείται πως είναι πάρα πολύ γενναιόδωρο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να πιέσει πολύ και δεν πρέπει να το κάνει. Οι εκλογές στη Γερμανία και την Ολλανδία έρχονται. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε θα θέλουν να φανούν τόσο χαλαροί μπροστά στην Ιταλία, που μόλις έδιωξε τον ρεφορμιστή πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και έχει ανάγκη από ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Και καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρει: «Αν μία συμφωνία δεν επιτευχθεί, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παραιτηθεί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κυβέρνηση που θα είναι πιο συνεργάσιμη, αν όχι πιο Ηράκλεια».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου