Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα στο Lowell

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2016


Christmas Program of the HELLENIC – AMERICAN ACADEMY, LOWELL, MA

Ένα ωραίο πρόγραμμα παρουσίασαν χθες βράδυ οι μαθητές και μαθήτριες της Ελληνο-Αμερικάνικης Ακαδημίας της ιστορικής πόλης Lowell, Massachusetts.

Το Κοινοτικό Κέντρο HELLENIC CULTURAL CENTER που βρίσκεται δίπλα από το Σχολείο είχε αρκετό κόσμο, παιδιά, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες και άλλους συγγενείς και φίλους.
Η εξέδρα ήταν στολισμένη με σκηνές από την Γέννηση.
Ο νέος διευθυντής του Σχολείου κ. Donald Conway καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του.
Το πρόγραμμα άρχισε με τη Χορωδία που έψαλλε το “Άγια Νύχτα”, “Silent Night” και ακολούθησε ο Ύμνος “Η Γέννησή Σου Χριστέ...”
Στη συνέχεια από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την 6η Τάξη οι λιλιπούτειοι μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν το Χριστουγεννιάτικο Πρόγραμμα στην Ελληνική και στην Αγγλική Γλώσσα με τραγούδια, ύμνους και κάλαντα.
Μεταξύ των άλλων ακούσαμε το “Χιόνια στο καμπαναριό” (Snow in the belfry), Το Έλατο (Christmas Tree), “Γεννιέται Απόψε ο Χριστός” (Joy to the World), (Must be Santa), (We wish you Merry Christmas), “Ο Μικρός Τυμπανιστής” ενώ η 4η Τάξη έπαιξε και σκετς.  
Στα τραγούδια και στους ύμνους συμμετείχε και το ακροατήριο το οποίο μπορεί να μην ήταν πολύ μεγάλο όπως άλλα χρόνια ήταν όμως ενθουσιώδες.
Το πρόγραμμα τελείωσε με τα κάλαντα των Χριστουγέννων και του Νέου έτους ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με Προσευχή από τον π. Νικόλαο Πελεκούδα του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος.
Το Χριστουγεννιάτικο Πρόγραμμα έγινε υπό την επίβλεψη της Δασκάλας των Ελληνικών Μαρίας Μπούρας και της Δασκάλας των μικρών τάξεων δεσποινίδος Βούλας Τσαντίκου ενώ στο πιάνο ήταν ο κ. Derek Tanch.  Βέβαια με την βοήθεια των άλλων διδασκαλισσών και του προσωπικού του Σχολείου.
Να σημειώσω ότι το πρωί της Τρίτης είχε το Χριστουγεννιάτικο Πρόγραμμα τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας στον ίδιο χώρο.

Παρατηρήσαμε ότι αρκετοί από τους μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου δεν είναι Ελληνικής καταγωγής αλλά τραγουδούσαν, έψαλλαν και μιλούσαν Ελληνικά!  

Παρευρέθηκε ο πρώην Δήμαρχος της πόλης κ. Rodney Elliot, νυν Δημοτικός Σύμβουλος.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας της Αγίας Τριάδος ήταν μόνο ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ζαχαρούλης και το μέλος κ. Ηλίας Δημητρουλάκος!  Το Συμβούλιο είναι 15μελές. 

Επίσης δεν είδαμε κανέναν άλλο από τους τέσσερις ιερείς των ορθοδόξων κοινοτήτων του Lowell αλλά ούτε και άλλους Προέδρους και αξιωματούχους των άλλων ορθοδόξων εκκλησιών της πόλης!  Αλήθεια τι μέλλον βλέπουν στην κάθε ενορία τους.  Εκτός και κοιτάζουν πίσω. Νομίζω; 
Είδαμε ακόμα μεταξύ των άλλων και τους:  Δημήτρη Κακούτση, το ζεύγος Θανάση Αγγάνη, το ζεύγος Γιάννη Νικολόπουλου, την Παναγιώτα Εμμανουηλίδη με τον γυιό της Γιώργο, την Δήμητρα Πανάρα, το ζεύγος Δημήτρη Πολίτη, το ζεύγος Επαμεινώνδα – Βαρβάρα Παμφίλη, το ζεύγος Γιάννη – Ελένη Τσιανάκα...

Σε κάποιο σημείο ρώτησα μία μητέρα που δεν είναι Ελληνικής καταγωγής “Γιατί φέρνετε τα παιδιά σας στο Ελληνικό Σχολείο;”  Και δείτε την απάντηση “Γιατί πιστεύω στην οικογένεια, στον Ελληνικό Πολιτισμό, στην Ελληνική Γλώσσα”.  Είπατε τίποτα;  Αυτό τα λέει όλα.
Μήπως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τα ενδιαφέροντά μας σαν Έλληνες και Ελληνίδες. Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς ΠΑΙΔΕΙΑ.  Πάντοτε, αλλά περισσότερο σήμερα όσοι και όσες έχουν αυτά που προανέφερα έχουν περισσότερα “όπλα” για να γίνουν ΣΩΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και να συνεχίσουν τις παραδόσεις για έναν κόσμο με ποιότητα, ένα κόσμο καλύτερο.

Συγχαρητήρια στις ακούραστες δασκάλες, όλες τις δασκάλες και δάσκαλους στα Ελληνικά Σχολεία γιατί υπερβάλουν εαυτούς για να μεταλαμπαδεύσουν την Ελληνική Γλώσσα, την Πίστη, τον Ελληνικό Πολιτισμό και να διατηρίσουν την Ελληνική ταυτότητα.  
Μαζί με τους δασκάλους και οι γονείς έχουμε ευθύνη, όπως ευθύνη έχει ο κάθε ιερέας, ο κάθε Πρόεδρος της κοινότητας, του Συλλόγου, ο κάθε αξιωματούχος, αλλά και ο κάθε άνθρωπος.

Καλά Χριστούγεννα.


Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου