Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ναύαρχος Δημήτρης Σταυρίδης (James Stavridis)



Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ (2009-2013)
Πρύτανης στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας
Fletcher, Πανεπιστήμιο Tuft, Medford, Massachusetts

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2016

Έτσι πρέπει να απαντήσουν οι ΗΠΑ στην επέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές

Μετά την ηχηρή αποκάλυψη από τις μυστικές και αστυνομικές υπηρεσίες που ισχυρίζονται πως η Ρωσία επενέβη για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές, οι ΗΠΑ έχουν αρκετές επιλογές και μέσα απάντησης για να περιορίσουν τις επιθέσεις. Όλες αυτές οι ενέργειες φέρουν τον κίνδυνο της κλιμάκωσης και η ειρωνεία είναι ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από μια νέα διοίκηση που φαίνεται να έχει ωφεληθεί από αυτές.
Φαίνεται πως οι Ρώσοι χάκαραν τα email τόσο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών όσο και αυτής των Ρεπουμπλικανών και στη συνέχεια επέλεξαν να δημοσιεύσουν μόνο αυτά των Δημοκρατικών. Οι επιθέσεις αυτές αποσταθεροποιούν και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ και πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρό και αναλογικό τρόπο - όπως θα γινόταν για μια μη-κυβερνοεπίθεση.


1. Να καθορίσουμε την έκταση των κυβερνοεπιθέσεων

Οι μυστικές υπηρεσίες μας πρέπει να συνεργαστούν τάχιστα για να δώσουν μια ξεκάθαρη και ουσιαστική ανάλυση σε σαφές χρονικό πλαίσιο στους τομείς της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Εσωτερικές διαμάχες μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών, όπως π.χ. μεταξύ της CIA και του FBI, είναι εντελώς αντιπαραγωγικές. Η διοίκηση Ομπάμα ήδη ξεκίνησε μια έρευνα και μια πλήρης αναφορά θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν τελειώσει η θητεία της.
Μια δικομματική παρέα ανώτερων Γερουσιαστών (McCain, Reed και Graham) αντίστοιχα απαιτεί να γίνει μια ανεξάρτητη έρευνα από το Κογκρέσο - μια πολύ καλή ιδέα. Όλα αυτά θα λαμβάνουν χώρα υπό τη σύγχυση που φέρνει το γεγονός ότι μία διοίκηση φεύγει και μία άλλη προσπαθεί να διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο και να αναλάβει τη διακυβέρνηση -όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί το γεγονός.


2. Να εντάξουμε τις επιθέσεις στο ευρύτερο πλαίσιο του ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας

Υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία στην προσέγγιση της Ρωσίας να υπονομεύει κυρίαρχα κράτη, ορατά κυρίως στην περίπτωση της Ουκρανίας και τα οποία αποτελούν μέρος του ρωσικού υβριδικού πολεμικού σχεδίου. Τα τέσσερα στοιχεία είναι οι ισχυρές εκστρατείες προπαγάνδας χρησιμοποιώντας κρατικές οντότητες, όπως το Sputnik και το Russia Today, τα διαδικτυακά «τρολ» που δημιουργούν ψεύτικες ειδήσεις, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και σχόλια, υποστήριξη και δηλώσεις από τον ίδιο τον Πούτιν και τέλος, κάτι που είναι πιο ανησυχητικό, κυβερνοεπιθέσεις που γίνονται για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη εκθέτοντας σχέδια προεκλογικών εκστρατειών και εσωτερικών επικοινωνιών.

3. Να δοθούν αναλυτικές αποδείξεις στο αμερικανικό κοινό και στους εκλέκτορες σχετικά με το τι συνέβη.

Φυσικά μεγάλο μέρος των αποδείξεων που οδηγούν σε συμπεράσματα θα είναι άκρως απόρρητο, και οι πηγές και οι μέθοδοί μας θα πρέπει να προστατευθούν. Για να διατηρήσουμε όμως την εμπιστοσύνη του κοινού τόσο στην εκλογική διαδικασία όσο και στην απάντησή μας στις επιθέσεις, θα πρέπει να δοθεί δημοσίως μια εξήγηση - όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη.


4. Να ετοιμάσουμε μια γρήγορη και αναλογική απάντηση.

Πρέπει να αντιδράσουμε με παρόμοιο τρόπο με τις επιθέσεις που δεχθήκαμε. Μερικές αντιδράσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
1. Κατ' ιδίαν συνάντηση με τη ρωσική ηγεσία και έκθεση του πλήρους ιστορικού των επιθέσεων, αποδεικνύοντας τη γνώση των δραστηριοτήτων τους. 

2. Χρήση συγκαλυμμένων κυβερνοδυνατοτήτων για «προσωπικά» πλήγματα εναντίον ρωσικών τραπεζικών λογαριασμών, ειδικά αυτών που ανήκουν στη ρωσική ηγεσία- πολλοί εκ των οποίων είναι offshore.
3. Ολοφάνερη και δημόσια αποκάλυψη προσβλητικών περιουσιακών στοιχείων των offshore που ανήκουν στη ρωσική ηγεσία και σε εθνικιστικούς οργανισμούς.
4. Επίθεση σε συστήματα ρωσικής εσωτερικής ασφάλειας που χρησιμοποιούνται για να καταπιέσουν τους αντιφρονούντες και να κατασκοπεύουν τους Ρώσους πολίτες.
5. Αποκάλυψη του επιπέδου και του βαθμού της διαφθοράς στις ρωσικές επιχειρήσεις.
6. Αύξηση του επιπέδου της αμυντικής κυβερνοασφάλειάς μας σε όλο το φάσμα της κυβέρνησης.


5. Δημιουργία ενός δόγματος «Εξασφαλισμένης Αμοιβαίας Καταστροφής» βάσει του οποίου οι χώρες θα συμφωνούν να απέχουν από κυβερνοεπιθέσεις, όπως κάνουν με τις πυρηνικές επιθέσεις.

Πρέπει να βελτιώσουμε το διάλογο με τη Ρωσία και την Κίνα για να ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε κανόνες συμπεριφοράς στον τομέα των κυβερνοόπλων, παρόμοιους με αυτούς που αφορούν τα πυρηνικά όπλα. Όσο κλιμακώνονται και εντείνονται τα κυβερνοόπλα και οι κυβερνοεπιθέσεις, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αμυνθούμε απέναντί τους. Χρειαζόμαστε έθνη που θα επιλέξουν να μην εξαπολύσουν τέτοιες επιθέσεις γιατί θα ξέρουν ότι τα αντίποινα θα πυροδοτήσουν έναν αμοιβαίο κύκλο επιθέσεων. Για να γίνει μια τέτοια σκέψη πραγματικότητα, απαιτείται αρκετή στρατηγική αλλά και θεωρητική δουλειά.


6. Να δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο από τη νέα διοίκηση για το θέμα της κυβερνοασφάλειας.


Ο πιο απλός δρόμος για να γίνει γρήγορα αυτό θα ήταν να πάρουμε την υπάρχουσα θέση του Διευθυντή της Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών και να προσθέσουμε την κυβερνοασφάλεια στο χαρτοφυλάκιό του/της, ώστε να γίνει Διευθυντής Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών και Κυβερνοασφάλειας. Σήμερα, την αρμοδιότητα για την κυβερνοασφάλεια μοιράζονται το τμήμα Εθνικής Ασφάλειας, το FBI, η CIA, το Υπουργείο Άμυνας και άλλοι παράγοντες υπηρεσιών σε συνεργασία. Μια νέα Εθνική Μονάδα Πληροφοριών και Κυβερνοασφάλειας θα ενσωμάτωνε με αυτό τον τρόπο καλύτερα αυτές τις διαφορετικές προσπάθειες που γίνονται στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας.
Αν ανακαλύψουμε μέσα από μια διεξοδική και αντικειμενική έρευνα ότι η Ρωσία όντως επιτέθηκε ευθέως στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ, με σκοπό να επηρεάσει τη διαδικασία, η απάντησή μας θα πρέπει να είναι ισχυρή, γρήγορη και αναλογική. Αυτό θα διαμορφώσει βαθύτατα τη σχέση μας με τη Ρωσία. Η αντιμετώπιση των «κυβερνοσκυλιών του πολέμου» είναι μια δύσκολη πρώτη αποστολή και απαιτεί τόσο προθυμία να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία ευθέως, όσο και δημιουργικότητα για αναλογική απάντηση. Αυτό θα είναι το πρώτο τεστ για την εκκολαπτόμενη διοίκηση Τραμπ - ας ελπίσουμε ότι θα είναι αντάξια των προσδοκιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου