Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

H Άνγκελα Μέρκελ αδειασε τον Αλέξη: Οι αποφάσεις για την οικονομία δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο. Τον παραπέμπει στο Eurogroup


ΣΗΜΕΡΑ
Μήνυμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι οι αποφάσεις για την οικονομία δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο, έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων.
«Θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα της Ελλάδας και με την οικονομική κατάσταση. Θα συζητήσουμε και θα δούμε πως εκτιμά ο Έλληνας πρωθυπουργός την κατάσταση. Αλλά, εδώ δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε:
Οι συνομιλίες μας δεν ήταν πάντα εύκολες αλλά διακρίνονται για την ειλικρίνεια και την σταθερότητά τους.
Αναφορικά με το προσφυγικό η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα σχετικώς» και σημείωσε:
«Η διαδρομή προς και από την Τουρκία έκλεισε. Παλαιότερα όμως δεν υπήρχε η συμφωνία με την Τουρκία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν 400.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και αυτή είναι μία τεράστια επιβάρυνση. Προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και να την υποστηρίξουμε ώστε να φτάσουμε σε μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα στην μοίρα της. Έχουμε τον ίδιο στόχο».
«Τα πράγματα δεν προχωρούν γρήγορα, έχουμε όμως καλή εξέλιξη» συμπλήρωσε.
Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μία σημαντική υποστηρικτική εργασία».

Α. Τσίπρας: Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει σχέδιο, υπομονή και γενναίες αποφάσεις

Διανύουμε μια περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας στο να ανταποκριθούμε σε σημαντικές προκλήσεις στην οικονομία, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, μια περίοδο που απαιτεί κι ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης και γενναίες αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφού ευχαρίστησε την Γερμανίδα καγκελάριο για την πρόσκληση.
Κοινή μας σταθερά είναι η προσήλωσή μας στις δημοκρατικές αξίες, κοινή μας επιδίωξη είναι μια ισχυρή Ευρώπη που θα συμβάλει στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και κοινή μας απειλή η ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, συνέχισε ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε για τα ζητήματα που θα συζητήσει κατ ιδίαν με την Άγκελα Μέρκελ, και συγκεκριμένα τα ευρωτουρκικά, το κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και την πορεία της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα ενημερώσει την καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη θεαματική υπερπήδηση των εσόδων και την επιστροφή μετά από χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στις θετικές προβλέψεις σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία για τον επόμενο χρόνο, σημειώνοντας ωστόσο πως:
«όραμά μας όμως, είναι η ανάπτυξη αυτή να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς, αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει σχέδιο, υπομονή και γενναίες αποφάσεις».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε «τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν η διόγκωση του εθνικισμού στην Τουρκία και η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», σημειώνοντας πως στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού μπορεί να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενταξιακής πορείας στην Τουρκίας, αλλά με συμμόρφωσή της στα κριτήρια.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, το χαρακτήρισε κεντρικής σημασίας ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης, επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική πλευρά στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς φόβο.
Σε ότι αφορά το προσφυγικό, εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία των δύο χωρών να συνεχιστεί για το νέο σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση επιστροφών και μετεγκατάστασης και για το πως θα στηριχθούν τα ελληνικά νησιά, που σήμερα σηκώνουν παρά τις οικονομικές δυσκολίες ένα μεγάλο μέρος του βάρους που αναλογεί σε όλη Ευρώπη.
Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου