Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Επισήμως ο Ρεξ Τίλερσον για υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε και επίσημα ότι υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του θα είναι ο Ρεξ Τίλερσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού ομίλου «Exxon Mobil», ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τη στιγμή που μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, την CIA, αλλά και ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών αναφορικά με τον ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ.

«Διάλεξα έναν από τους πραγματικούς επιχειρηματικούς ηγέτες στον Κόσμο, τον Ρεξ Τίλερσον, πρόεδρο της ‘Exxon Mobil’, για να είναι ο υπουργός Εξωτερικών», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, για να προσθέσει: «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στον Ρεξ Τίλερσον είναι πως έχει μεγάλη εμπειρία στην επιτυχή αντιμετώπιση όλων των ειδών των ξένων κυβερνήσεων».
Η ανακοίνωση του κ. Τραμπ έγινε την Τρίτη από το Twitter, εν μέσω της σύγκρουσής του με την CIA για την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ με σκοπό να τον βοηθήσει ώστε να εκλεγεί πρόεδρος.
Πίσω από την μετωπική επίθεση του κ. Τραμπ στις μυστικές υπηρεσίες κρύβεται ο Μάικλ Φλιν, τον οποίο έχει επιλέξει ως ανώτερο σύμβουλο για την εθνική ασφάλεια, αναφέρει με δημοσίευμά της η «New York Times». Ο κ. Φλιν θεωρεί την CIA πολιτικό εργαλείο της κυβέρνησης Ομπάμα, καθώς όπως είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το 2015, «έχουν ξεχάσει για ποιον δουλεύουν. Δουλεύουν για τον αμερικανικό λαό και όχι για τον πρόεδρο. Ειλικρινά, έχουν γίνει ένας πολιτικός οργανισμός».
Την ίδια στιγμή, οι δύο κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο, ο Μιτς Μακ Κόνελ και ο Πολ Ράιαν, τάχθηκαν χθες υπέρ της έρευνας για τις πιθανές κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας με σκοπό να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές, δημιουργώντας ένα πιθανό πεδίο σύγκρουσης με τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι Ρώσοι δεν είναι φίλοι μας», είπε χαρακτηριστικά ο Μακ Κόνελ, γερουσιαστής από το Κεντάκι και επικεφαλής της πλειοψηφίας, ο οποίος υπερασπίστηκε και την CIA, λέγοντας πως η υπηρεσία είναι γεμάτη «από ανιδιοτελείς πατριώτες, πολλοί από τους οποίους διακινδυνεύουν τη ζωή τους για τον αμερικανικό λαό».
Ο πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν, από την πλευρά του, ανέφερε πως οποιαδήποτε παρέμβαση από την Ρωσία είναι ιδιαίτερα προβληματική, επειδή υπό τον πρόεδρο Πούτιν η στάση της χώρας είναι εξέχως επιθετική και υποτιμά συστηματικά τα αμερικανικά συμφέροντα.
«Υμνοι» Μόσχας για Τίλερσον
Τo Κρεμλίνο χαιρέτισε την πρόταση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ,, Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ρεξ Τίλερσον, ο διευθύνων σύμβουλος της «Exxon Mobil», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν «επαγγελματία» που «έχει καλές σχέσεις εργασίας» με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Οι Ρώσοι αξιωματούχοι, κι όχι μονάχα ο Πρόεδρος της χώρας, διατηρούν καλές σχέσεις, σχέσεις εργασίας με τον Τίλερσον. Πρόκειται για μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Είναι πολύ επαγγελματίας στον τομέα του», δήλωσε σε δημοσιογράφους, λίγο μετά την ανακοίνωση της πρότασης για τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν ο διορισμός του Τίλερσον στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Ρώσος σύμβουλος απάντησε: «Θέλουμε να εξέλθουμε από την κατάσταση κρίσης (στις σχέσεις μας), που δεν ικανοποιεί ούτε τη ρωσική ούτε την αμερικανική πλευρά».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε τον Τίλερσον «πραγματιστή».
«Ελπίζουμε ότι αυτός ο ρεαλισμός θα αποτελέσει μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη σχέσεων, που θα είναι αμοιβαία επωφελείς, με στόχο τη ρωσοαμερικανική συνεργασία και την επίλυση των διεθνών προβλημάτων», τόνισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε εταίρο επιθυμεί σχέσεις που αναπτύσσονται με γνώμονα την ισότητα με τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Ρώσος Υπουργός.
Ο 64χρονος Τίλερσον γνωρίζει πολύ καλά τη Ρωσία, με την οποία, υπό την ιδιότητα του επικεφαλής του μεγαλύτερου πετρελαϊκού ομίλου στον Κόσμο, συνεργάζεται συχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου