"Τούρκος" ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ακόμα και με διπλωματικό επεισόδιο αν η Γερμανία δεν δώσει εξηγήσεις.
Την οργισμένη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η ολιγόλεπτη καθυστέρηση της αντιπροέδρου της τουρκικής βουλής σε αεροδρόμιο της Γερμανίας, με τον «σουλτάνο» να εξοργίζεται και να εξαπολύει «απειλές» εναντίον του Βερολίνου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου της Κολωνίας καθυστέρησαν την Ασενούρ Μπαχτσεκαπιλί λόγω κάποιου προβλήματος με το διαβατήριό της.
Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ισχυρίζεται ότι η πολιτικός έχασε το διπλωματικό της διαβατήριο στη Γερμανία και έλαβε ένα προσωρινό από το τουρκικό προξενείο στην Κολωνία. Η αστυνομία, όμως, δεν της επέτρεψε να ταξιδέψει με αυτό το έγγραφο με αποτέλεσμα να κρατηθεί για μερικές ώρες στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου.
Η ίδια ενημέρωσε αμέσως την τουρκική κυβέρνηση και φυσικά τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της Γερμανίας.
«Δέχεστε και φιλοξενείτε τρομοκράτες αλλά αναγκάζεται την αντιπρόεδρο της Βουλής αυτής της χώρας να περιμένει με τις ώρες στο αεροδρόμιο. Δεν θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς; Και μετά λένε τον Ερντογάν δικτάτορα» είπε οργισμένος ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος απείλησε με αντίποινα το Βερολίνο εάν οι υπάλληλοι του αεροδρομίου που εμπλέκονται στο επεισόδιο δεν κληθούν για εξηγήσεις.
«Η Τουρκία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αντίποινα εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες» είπε, και συνέχισε: «Πολλοί τρομοκράτες κυκλοφορούν άνετα στην Ευρώπη παρότι η Τουρκία έχει απαιτήσει την έκδοσή τους».
«Δεν δέχονταν το προσωρινό διαβατήριο. Παρότι τους είπα ότι είναι η αντιπρόεδρος της τουρκικής βουλής και βουλευτής εκείνοι μου απάντησαν ότι “αυτό δεν μας ενδιαφέρει”. Τότε πήγαν εμένα και την αδελφή μου στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου όπου μας κράτησαν για 45 λεπτά παρότι τους είπαμε ότι θα χάναμε το αεροπλάνο. Ήμουν έξαλλη. “Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή σας Ένωση; Δεν θέλουμε τέτοια Ε.Ε” τους φώναξα και αυτοί με απείλησαν για να σωπάσω» είπε η Μπαχτσεκαπιλί, περιγράφοντας το περιστατικό.
Η τουρκική βουλή χαρακτήρισε το περιστατικό «απαράδεκτο» ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα για να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό.