Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Απόπειρα «ανταρσίας» στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή Βοστώνης


Του Θεόδωρου Καλμούκου 

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απόπειρα «ανταρσίας» έγινε πριν μερικές ημέρες στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, σε βάρος του προέδρου της, πρωτοπρεσβυτέρου Χριστόφορου Μητρόπουλου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», ομάδα φοιτητών και όχι μόνο, γέμισε τους τοίχους των διαδρόμων και των αιθουσών διδασκαλίας με συνθήματα στην αγγλική γλώσσα εναντίον του π. Μητρόπουλου. Ενα από τα συνθήματα έλεγε, πως «όλα είναι για το συμφέρον του π. Μητρόπουλου» (It’s all about Fr. Metropoulos), κατά παράφραση του δικού του συνθήματος, «όλα είναι για τους φοιτητές» (It’s all about the students).
Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τη Θεολογική Σχολή, η ιδιαιτέρα γραμματέας του π. Μητρόπουλου, κυρία Καθλίν, αφού μας έβαλε στην αναμονή για μερικά λεπτά μας είπε ότι «ο π. Χριστόφορος δεν είναι διαθέσιμος, είναι σε σύσκεψη».
Μόλις έγιναν αντιληπτά τα συνθήματα στους τοίχους και στις αίθουσες, κινητοποιήθηκε το γραφείο της Επιμελητείας ή όπως είναι γνωστό Γραφείο της Φοιτητικής Ζωής και κατέβηκαν τα συνθήματα και οι πινακίδες. Διευθυντής της Φοιτητικής Ζωής είναι ο ιερεύς Νικόλαος Belcher προερχόμενος από την Αντιοχειανή Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» έγραψε σε ανάλυση στις 21 Νοεμβρίου 2016, με τίτλο, «Τι συμβαίνει στη Θεολογική Σχολή», ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Φυσικά δεν διαφεύγει της γνώσης μας η διογκούμενη δυσφορία από μεγάλη μερίδα φοιτητών, καθηγητών και εφόρων σε βάρος του νέου προέδρου της Σχολής, π. Χριστόφορου Μητρόπουλου, σε τέτοιο μάλιστα σημείο που μοιάζει σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και να ανάψει φωτιές η λάβα του».
Υπογραμμίζεται ότι στις 30 Οκτωβρίου 2016 κυκλοφόρησε σε επίσημο επιστολόχαρτο της Θεολογικής Σχολής επιστολή η οποία εστάλη ονομαστικά σε κάθε Μητροπολίτη μέλος της Ιερής Επαρχιακής Συνόδου και στον κοσμήτορα της Σχολής κ. Δημήτριο Σκέδρο φέροντας αντί υπογραφής την ένδειξη «ενδιαφερόμενοι καθηγητές και φοιτητές του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής».
Στην επιστολή αυτή καταμαρτυρούνται πολλά, πλην όμως επειδή ακριβώς είναι ανώνυμη ο «Εθνικός Κήρυξ» δεν κάνει χρήση της καθότι συντρέχουν λόγοι δεοντολογίας και ηθικής τάξεως.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι αποστολείς φρόντισαν να περιέλθει στη διάθεση του «Ε.Κ.» πλειάδα αντιγράφων της επιστολής τους. Επίσης, ο «Ε.Κ.» έλαβε αρκετά τηλεφωνήματα εκ των έσω της Σχολής, στις οποίες φοιτητές και όχι μόνο μίλησαν -για τώρα- ανεπίσημα (off the record) για πολλά.
Εχοντας πληροφόρηση ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος για τα τεκταινόμενα στη Σχολή, έσπευσε την Τετάρτη και Πέμπτη 16 και 17 Οκτωβρίου 2016 και πέρασε δύο ημέρες στη Σχολή όπου συναντήθηκε με τους φοιτητές, πήγε στις αίθουσες διδασκαλίας, παρακολούθησε μαθήματα και συναντήθηκε με τους καθηγητές αμφοτέρων των Σχολείων.
Σε σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο της Σχολής αναγράφεται ανάμεσα στα άλλα, πως «ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε πλήρη υποστήριξη και εμπιστοσύνη στην ηγεσία του π. Χριστόφορου Μητρόπουλου και στις πολλές του προσπάθειες βελτίωσης της παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και λειτουργίας της Σχολής κατά το πρώτο έτος του ως Πρόεδρος».
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ήδη φωνές τόσο από το φοιτητικό σώμα όσο και από το καθηγητικό, οι οποίες ζητούν την απομάκρυνση του π. Μητρόπουλου από την προεδρία της Σχολής, ενώ απειλούν και με δημοσιοποιήσεις επωνύμως στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και την ίδρυση ιστοσελίδας η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματα της Σχολής.
Σημειώνεται ότι ο π. Χριστόφορος Μητρόπουλος ενώ διορίστηκε πρόεδρος της Σχολής εξακολουθεί να ηγείται και να ασχολείται με το ραδιοφωνικό πρόγραμμα, το οποίο ο ίδιος ξεκίνησε όταν ιεράτευε στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Fort Lauderdale στη Φλόριδα και το οποίο έχει επεκταθεί ανά την Αμερική με το όνομα «Ορθόδοξο Χριστιανικό Δίκτυο» (Orthodox Christian Network).
Επίσης, συζητείται ευρέως στη Σχολή το γεγονός ότι ενώ ο π. Μητρόπουλος διορίστηκε στη Σχολή από τον Οκτώβριο του 2015, η οικογένειά του δεν τον ακολούθησε αλλά εξακολουθεί να διαμένει στη Φλόριδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού ιδρύθηκε το έτος 1937 στην μικρή πόλη Πόμφρετ του Κονέκτικατ από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Αθηναγόρα, τον μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη.
Στη σημερινή της τοποθεσία στη διεύθυνση 50 Goddard Avenue στο Μπρούκλαϊν μετακόμισε το 1946 προκειμένου οι φοιτητές να είναι πλησιέστερα στο ακαδημαϊκό κέντρο της Βοστώνης. Το 1966 ιδρύθηκε επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου σήμερα Ιακώβου το «Ελληνικό Κολέγιο».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου