Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Γερμανία: Δεν είναι καιρός να ανοίξει νέο κεφάλαιο με την Άγκυρα

 Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2016

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ»
Η κυβέρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στη θέση της ότι δεν είναι τώρα καιρός για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητεί το άνοιγμα νέων κεφαλαίων με την Τουρκία, δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η θέση της καγκελαρίου Μέρκελ για τις ενταξιακές συνομιλίες δεν έχει αλλάξει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, όταν ερωτήθηκε για δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο η Μέρκελ θέλει να σταματήσουν εντελώς οι συνομιλίες με την Τουρκία.
«Η ΕΕ και η Τουρκία διαπραγματεύονται επί χρόνια χωρίς να καθορίζουν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Υπό τις σημερινές συνθήκες, το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης δεν είναι νοητό», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.
Τι προτείνουν γερμανοί πολιτικοί
Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι κανείς δεν πιστεύει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Τουρκία έχει πιθανότητες να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ στο απώτερο μέλλον και στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών λέγεται πως είναι δύσκολο να βγει κανείς από το δίλημμα.
Mια εναλλακτική πρόταση κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές: η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης (ενιαίος χώρος εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ, όπου όλα τα εμπορεύματα κυκλοφορούν ελεύθερα) με την Τουρκία, η οποία «θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ενταξιακή διαδικασία με μια θετική ατζέντα», κατά τον ευρωβουλευτή του Γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ. Και οι δυο πλευρές θα είχαν έτσι την ευκαιρία να κλείσουν με αυτόν τον τρόπο το θέμα των διαπραγματεύσεων χωρίς να προκύψει διπλωματική κρίση. Επίσης, η επιρροή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα θα ενισχυόταν κατά τον Λάμπστνορφ, αφού μια «ζώσα διαδικασία», όπως αυτή της διεύρυνσης της τελωνειακής ένωσης, προσφέρει σε αυτό το θέμα περισσότερες δυνατότητες από τις ούτως η άλλως αποτυχημένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, η οποία έχει τεθεί προς συζήτηση από το 2015, υπόσχεται τεράστια οικονομικά πλεονεκτήματα για την Αγκυρα, αφού οι εμπορικές τις σχέσεις θα επεκτείνονταν και σε αναθέσεις για δημόσιες συμβάσεις, υπηρεσίες όπως οι μεταφορές, αλλά και στα αγροτικά προϊόντα. Το ίδρυμα Bertelsmann και το Ινστιτούτο Οικονομικών μελετών Ifo του Μονάχου έχουν υπολογίσει μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα εξήγαγε 95% περισσότερα αγροτικά προϊόντα και 430% περισσότερες υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Έτσι το ΑΕΠ της θα αυξανόταν έωε και 1,8%, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Εάν η Αγκυρα έχει «αυτό το καρότο μπροστά στη μύτη της», λέει ο Λάμπσντορφ στο Spiegel, η ΕΕ θα είχε ένα κατά πολύ αποτελεσματικότερο μέσον πολιτικής πίεσης από ό,τι έχει με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Παρόμοιες απόψεις έχουν εκφράσει τόσο ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ, όσο και ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Και οι δύο έφεραν προς συζήτηση το θέμα της αντικατάστασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας αντιδρώντας στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Ο Μπροκ όμως προτείνει την αντικάταστασή τους με το λεγόμενο «νορβηγικό μοντέλο». Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, είναι όμως του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ): «Δεν θα διακόπταμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά θα τις επαναπροσανατολίζαμε», είπε στο Spiegel online.
«Δεν θα αποτελούσε απόρριψη της ένταξης, διότι τυπικά θα ήταν πάντα δυνατή» και δεν θα εθεωρείτο διάκριση σε βάρος της Τουρκίας, όπως η προταθείσα από την καγκελάριο Μέρκελ «προνομιακή εταιρική σχέση» με την ΕΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου