Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Εκδήλωση στο ΑΠΘ με θέμα τη συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, 2016

Tου Αρη Παπαδόπουλου

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα τη «η συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού στην ανάπτυξη της χώρας – Δυνατότητες, Προϋποθέσεις».
Οπως μας ενημέρωσε από την όμορφη πρωτεύουσα της Μακεδονίας ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογία, κ. Ιωάννης Τουλουμάκος, στενός φίλος του «Εθνικού Κήρυκα»,και συχνός επιστολογράφος του, κινητήρια αφορμή ήταν μία σειρά παραγόντων.
Οπως «η κοινή, συχνά και στο παρελθόν επαναλαμβανόμενη, διαπίστωση, ότι η χώρα χρειάζεται σε διάφορους τομείς τη συμπαράσταση των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως και οι καθημερινές εμπειρίες από τις συνέπειες της συνεχιζόμενης πολύπλευρης κρίσης, ιδιαίτερα εμφανείς και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και το γεγονός, ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να υπάρχει το ερευνητικό ενδιαφέρον για το παρελθόν και το παρόν της δημιουργικής παρουσίας του Απόδημου Ελληνισμού (όχι μόνο στη Φιλοσοφική Σχολή), ήταν οι λόγοι που καθόρισαν τη διοργάνωση της εκδήλωσης με το ανωτέρω θέμα» ανέφερε ο κ. Τουλουμάκος.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Πρυτανείας από την Ένωση Ομοτίμων Καθηγητών και το Σύλλογο Αποφοίτων του ίδιου πανεπιστημίου, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στην Παλαιά Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Τη σημασία της συμπαράστασης υπογράμμισε στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρύτανης κ. Περικλής Μήτκας, καθηγητής στο παρελθόν ο ίδιος σε κρατικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.
Βασική προϋπόθεση της σύνδεσης με τον Απόδημο Ελληνισμό πρέπει και μπορεί να είναι η ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), επιτακτικά αναγκαία στην παρούσα περίσταση. Με αυτό το πνεύμα και με τη βοήθεια συνεργατών του ΣΑΕ έγιναν η προηγηθείσα Έκθεση Εντύπων (εφημερίδων και περιοδικών) των Ελλήνων του Εξωτερικού, η συγκέντρωση στοιχείων (ειδικότητα, τόπος εργασίας, ηλεκτρονική διεύθυνση) 550 επιστημόνων και στοιχείων για 330 ελληνικά σχολεία στις ΗΠΑ, όπως και οι τέσσερις εισηγήσεις της εκδήλωσης («Εθνική προσφορά και προοπτική του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού», «Επιστήμονες-Πολιτιστικές δραστηριότητες των Ελληνικών Κοινοτήτων του Εξωτερικού», «Η Ελληνομάθεια στο Εξωτερικό», «Μακεδόνες Απόδημοι»).

Στους δεσμούς των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα και στη βούληση να συμβάλουν στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση αναφέρθηκαν με ιδιαίτερη παραστατικότητα σε μηνύματά τους για την εκδήλωση:
* Από την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση ο Πρόεδρος αυτής κ. Θ. Κατσιαντώνης
* Από την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης» ο εκκλησιαστικός συντάκτης, δημοσιογράφος και αρθρογράφος της εφημερίδας κ. Θ. Καλμούκος
* Από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ο Συντονιστής της Περιφέρειας Ωκεανίας και Άπω Ανατολής (στο Σύδνεϋ) κ. Γ. Αγγελόπουλος
* Από τον Ελληνοαυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο Μελβούρνης η Πρόεδρος κα Κ. Αλεξοπούλου και ο Γεν. Γραμματέας κ. Γ. Γεωργίου
* η καθηγήτρια φιλόλογος στη Βοστώνη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κα Ξ. Κοτζαγεώργη-Ζυμάρη.
Στην εκδήλωση αναγνώσθηκε επίσης η εγκύκλιος επιστολή του (αποθανόντος προ διετίας) Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ Θ. Σπυρόπουλου (Σικάγο, 24.09.2010) «Έκδοση Ελληνικών Ομολόγων για τους Έλληνες του Εξωτερικού».

Το μήνυμα Θ. Καλμούκου εκ μέρους του «Ε.Κ.»
«…Ας μου επιτραπεί να ξεκινήσω με τη γνώμη πως η Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η άλλη Ελλάδα, η εκτός των συνόρων, αλλά εντός των ορίων του Γένους διαχρονικά, ζωντανά και δυναμικά. Κι ακόμα θα μπορούσε με άνεση να χαρακτηριστεί ως η Προστατευτική Ασπίδα του Έθνους, όχι μόνο λόγω της έμπρακτης συμβολής και κατάθεσης χρέους της Ομογένειας για τα Εθνικά Θέματα, αλλά και για τον δυνατό δεσμό αίματος και πνεύματος που μας συνδέει.
»Ας μην εκληφθούν οι παραπάνω σκέψεις ως καυχησιολογίες ή πλασματικοί εντυπωσιασμοί, αλλά γι’ αυτό που ακριβώς είναι, πραγματικότητα, την οποία γνωρίζουν όσοι έχουν ασχοληθεί επιδερμικά έστω με την συμβολή της Ομογένειας κατά πάντα και διά πάντα στην ζωή της Ελλάδος, διότι η Ομογένεια όχι απλώς αγαπά, αλλά λατρεύει την Ελλάδα γι’ αυτό νοιάζεται όχι με λόγια, με ευχολόγια και καλές προθέσεις, αλλά με έργα ορατά και απτά.
»Στην όμορφη πόλη σας, τη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται η παρούσα εκδήλωσή σας, υπάρχει ένα Νοσοκομείο το οποίο φέρει το όνομα της μεγάλης οργάνωσης της ΑΧΕΠΑ. Στην Τρίπολη της Αρκαδίας υπάρχει επίσης ένα άλλο Νοσοκομείο έργο και δώρο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής.
»Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εκτός από το κολοσσιαίο έργο που έκανε στην Αθήνα, έδωσε και δίνει τεράστια οικονομικά ποσά για ευαγή έργα και σκοπούς και την επιβίωση τολμώ να πω χιλιάδων οικογενειών οι οποίες στερούνται ακόμα και τα βασικά συστατικά του καθ’ ημέρα βίου.
»Ο Οργανισμός IOCC – των Ορθόδοξων Χριστιανικών Φιλανθρωπιών – στον οποίον συμβάλει τα μέγιστα η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, συνεργάζεται εν αγαστή με την Οργάνωση «Αποστολή» της Εκκλησίας της Ελλάδος.
»Δωρεές όπως εκείνη του αείμνηστου μεγάλου ευεργέτη της Ομογένειας και του Ελληνισμού, του Μάικλ Τζαχάρη αποτελούν παραδείγματα ψυχής των Ελλήνων της Αμερικής. Και με την ευκαιρία να υπενθυμίσω τον «Τζαχάρειο Οίκο Ευγηρίας» τον οποίον ανοικοδόμησε με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές στο χωριό καταγωγής των γονιών του, την Αγία Παρασκευή της Λέσβου.
»Η Ομογένεια βιώνει το άλγος του Ελληνικού λαού τούτη την κρίσιμη την ώρα, που η οικονομική κρίση λόγω του εγκληματικού υπερδανεισμού και της ολιγότητας της κομματοκρατίας που κυβέρνησε την Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις και πλέον δεκαετίες, τον έχει στήσει και ξεροσταλιάζει στα συσσίτια των ενοριών και άλλων φορέων.
»Θλίβεται η Ομογένεια βλέποντας αυτή την μοναδική και περήφανη πατρίδα των πατρίδων όλου του κόσμου, την Ελλάδα, να βρίσκεται σε πνιγηρά αδιέξοδα και καθημαγμένη να εκλιπαρεί τους δανειστές και διεθνείς τοκογλύφους. Πιέζει η Ομογένεια τον Λευκό Οίκο, το ΔΝΤ και άλλους κορυφαίους φορείς και οργανισμούς για να σταματήσει επί τέλους ο πνιγμός.
»Παράλληλα συμβάλλει και συμμετέχει πρακτικά στην μείωση του πόνου. Ιδού ένα πρόσφατο παράδειγμα: Πριν μερικές μέρες ένας Σύλλογος Φιλελλήνων από την πόλη Portland της πολιτείας του Maine, συγκέντρωσε ολόκληρους τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού παντός είδους και διαλογής, ιατρικά μηχανήματα και όργανα, γέμισε ένα τεράστιο κοντέινερ και το έστειλε στο Νοσοκομείο της Λέσβου.
»Οργανισμοί, αλλά και επιφανείς ομογενείς επιχειρηματίες, προσπαθούν να προτρέψουν και να οργανώσουν ευκαιρίες και προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, πλην όμως –οφείλω να σας το πω ανοιχτά – το θεριό της γραφειοκρατίας, η αστάθεια, ο φορολογικός λαβύρινθος, λειτουργούν αποτρεπτικά δυστυχώς.
»Και κάτι άλλο: Οι ομογενείς έδωσαν και δίνουν απλόχερα στις ιδιαίτερες πατρίδες καταγωγής και προέλευσης τους. Επισκευάζουν σχολεία, δρόμους, ναούς και εξωκκλήσια, σπίτια πατρικά και εξοχικά. Στέλνουν σε μηνιαία βάση εμβάσματα.
Νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσω εδώ, διότι από απόπειρα ενός μηνύματος επικοινωνίας, η γραφή τούτη εξελίσσεται σε κατάθεση μαρτυρίας, αλλά και κοινωνίας δικής μας, μαζί σας.
»Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να τελειώσω με μία ερώτηση την οποία υποβάλλω συχνά στις συνεντεύξεις με κυβερνητικούς και άλλους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδος: «Τί είναι η Ομογένεια για σας; Πώς μας βλέπετε; Αλήθεια τί είμαστε εμείς για σας;». Με αυτές τις λίγες σκέψεις και σύντομες αναφορές, έτσι κάτι σαν κέντρισμα για σκέψη και άγγιγμα ψυχής, αν προτιμάτε, Σας χαιρετώ από την Βοστώνη, με αγάπη και εκτίμηση πολλή και με πολλές εγκάρδιες ευχές για ευδοκίμηση του συνεδρίου σας».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου