Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Νέα σενάρια εκλογών μετά τη ρήξη με την τρόικα και την ονομαστική στη Βουλή

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2016

Νέα σενάρια εκλογών μετά τη ρήξη με την τρόικα και την ονομαστική στη Βουλή

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η σύγκρουση της Αθήνας με μέρος των δανειστών και κανείς πλέον δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και στο πολιτικό πεδίο. Η παρέμβαση Σόιμπλε για τις παροχές της κυβέρνησης ήταν στην αρχή... διακριτική, αλλά οι επίσημες αναφορές του Γ. Ντάισελμπλουμ και του Κλ. Ρέγκλινγκ που ουσιαστικά «πάγωσαν» τα μέτρα για το χρέος έβαλαν φωτιά στο σκηνικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τα ηχηρά μηνύματα που έστειλαν οι δανειστές, προχώρησε σε δύο κινήσεις. Η πρώτη ήταν να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση των παροχών προς τους συνταξιούχους. Ετσι, θα πάει στους δανειστές με περισσότερες από 200 ψήφους και θα τους πει ότι πρόκειται για διακομματικό αίτημα η βοήθεια στους συνταξιούχους και δεν μπορεί κανείς να το απαγορεύσεις. Παράλληλα, επιχειρεί να θέσει σε ομηρία τη ΝΔ και να την εντάξει σε ένα μέτωπο που αρνείται να συνεχιστεί η λιτότητα στην Ελλάδα.
Η δεύτερη κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian είναι να ζητήσει ουσιαστικά την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Είτε την οριστική αποχώρησή του είτε να παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, άλλωστε δεν έχει δώσει χρήματα από το 2014.
Το σκληρό παιχνίδι πόκερ που παίζεται τις τελευταίες ώρες έχει παγώσει την Ελλάδα και τις αγορές καθώς εκτιμάται ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης δυσκολεύει και θα μετατεθεί για πολύ αργότερα. Χαρακτηριστική η αντίδραση του Χρηματιστηρίου που υποχώρησε πάνω από 3% αλλά και η εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Η σύγκρουση, ανοικτή πλέον, ξαναφέρνει στο τραπέζι τα σενάρια εκλογών κι ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα πάει και στο Βερολίνο αναζητώντας πολιτική λύση. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον ανοικτή ρήξη που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε προκήρυξη εκλογών επικαλούμενη την αδυναμία της να κυβερνήσει λόγω του κ. Σόιμπλε και του ΔΝΤ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου και σε μια ατμόσφαιρα σκληρών διλημμάτων που φτάνουν μέχρι και την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.
Αλλωστε, η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία χαρακτηρίζεται «έξυπνη» διότι έτσι δεσμεύει και τα άλλα κόμματα σε μια απόφαση «αντι-λιτότητας» που θα επισφραγιστεί με την ψήφιση των μέτρων για τους συνταξιούχους. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον πρωθυπουργό και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέτωπο.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου