Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ένταση και συλλήψεις στη λαϊκή αγορά Αμαλιάδας

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2016


Της Μαρίας Καραμπάτση

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ 
Ένταση, φωνές, συλλήψεις, έλεγχοι, επιβολή προστίμων και μηνύσεις, ήταν η εικόνα που επεκράτησε χθες στο χώρο διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς Αμαλιάδας, η οποία για δεύτερο συνεχόμενο Σάββατο λειτούργησε υποτυπωδώς.
Οι πωλητές- μέλη των τριών Σωματείων είχαν ξεκαθαρίσει τη θέση τους από τις αρχές της εβδομάδας, ότι δεν επρόκειτο ούτε χθες να εισέλθουν στον κλειστό χώρο της λαϊκής αγοράς, διαμαρτυρόμενοι για τα στέγαστρα τα οποία τοποθετήθηκαν και δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να καλύψουν τις ανάγκες τους, καθώς και για τη διαδικασία μοριοδότησης και διανομής θέσεων.
Η εικόνα χθες το πρωί λοιπόν ήταν περίπου αντίστοιχη με την εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή η πλειοψηφία των πωλητών στην είσοδο της λαϊκής αγοράς, όπου βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις και η δημοτική αστυνομία, και ένας μικρός αριθμός εντός του κλειστού χώρου της λαϊκής όπου έστησαν τους πάγκους τους.
Άκυρη η απόφαση
Η Αστυνομία ενημέρωσε τους πωλητές ότι εάν επιχειρούσαν να τοποθετήσουν πάγκους στους δρόμους πέριξ της λαϊκής αγοράς θα συλλαμβάνονταν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, με τους πωλητές από την άλλη πλευρά να διατυπώνουν τις θέσεις τους, ζητώντας ταυτόχρονα από τους δημοτικούς αστυνομικούς να προχωρήσουν σε ελέγχους των πωλητών που βρίσκονταν εντός του χώρου της λαϊκής αγοράς, αμφισβητώντας ευθέως τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν οι θέσεις από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
Οι πωλητές σε όλους τους τόνους κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για παράνομες διαδικασίες, ενέργειες και αποφάσεις ως προς το θέμα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και παρουσίασαν και την απόφαση που εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία αναρτήθηκε προχθές στη Διαύγεια και βάσει αυτής ακυρώνεται η αριθμ. 287/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Ήλιδας, με θέμα «Προσωρινή μετακίνηση- μεταφορά λαϊκής αγοράς Αμαλιάδας», ως μη νόμιμα ληφθείσα, γιατί δεν είχαν προηγηθεί αποφάσεις του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Οι εντάσεις δεν έλειψαν και τα πνεύματα οξύνθηκαν όσο καθυστερούσε η διαδικασία ελέγχου από τη δημοτική αστυνομία που ζητούσαν οι πωλητές που βρίσκονταν εκτός χώρου.
Οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες, τα νεύρα τεντωμένα και κάποιοι πωλητές επεχείρησαν να στήσουν τους πάγκους τους στο δρόμο έξω από τον κλειστό χώρο, για να μπορέσουν να βγάλουν το μεροκάματο. 
Στο αυτόφωρο
Η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν άμεση και με το που έγινε η πρώτη κίνηση για το στήσιμο πάγκου, έγινε και η σύλληψη του πωλητή, κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των συναδέλφων του. Μάλιστα, όταν οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στο περιπολικό, πωλητές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά του στο Αστυνομικό Τμήμα μπαίνοντας μπροστά από το όχημα, ωστόσο επεκράτησε ψυχραιμία και η μεταφορά του έγινε κανονικά με πολλούς συναδέλφους του να φωνάζουν στους αστυνομικούς να συλλάβουν και τους ίδιους.
Τον πάγκο του έστησε και ο πρόεδρος του Σωματείου πωλητών αγροτικών προϊόντων ‘Η Αναγέννηση’ Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος είναι και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας, και πριν την επέμβαση της Αστυνομίας μετέβη ο ίδιος πεζός στο Αστυνομικό Τμήμα για να συλληφθεί, συνοδεία πολλών πωλητών.
Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του άρθρου που αφορά την αυθαίρετη κατάληψη δημοσίου κτήματος και για παράβαση του άρθρου που αναφέρεται στην παρακώλυση συγκοινωνιών. Στη συνέχεια, με προφορική εντολή Εισαγγελέως αφέθησαν ελεύθεροι και θα διαβιβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής τους συνάδελφοί τους βρίσκονταν για συμπαράσταση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Αμαλιάδας, ενώ αρκετοί συγκεντρώθηκαν και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στην Εισαγγελία.
Την ίδια ώρα που οι μισοί πωλητές συμπαραστέκονταν στους συναδέλφους τους, οι υπόλοιποι παρέμεναν στο χώρο της λαϊκής αγοράς διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά, παρουσία και της Αστυνομίας. 
Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα
Και ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν σε εξέλιξη, οι δημοτικοί αστυνομικοί από την άλλη πλευρά προχώρησαν σε ελέγχους εντός του κλειστού χώρου, στους πωλητές που είχαν στήσει τους πάγκους τους, στις θέσεις που τους είχε χορηγήσει ο δήμος και οι οποίοι θεωρητικά ήταν νόμιμοι, όμως κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν άλλα…
Οι έλεγχοι λοιπόν συνοδεύτηκαν από τσουχτερά πρόστιμα χρηματικά πρόστιμα, αφού διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν την έλλειψη άδειας πωλητή, την έλλειψη άδειας χώρου, την κατάληψη άλλης θέσης και την επέκταση θέσης. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεκινούσαν από 200 ευρώ και υπήρχε περίπτωση που επεβλήθη πρόστιμο ύψους 5000 ευρώ!
Αργά το μεσημέρι οι δύο συλληφθέντες, αφότου αφέθηκαν ελεύθεροι, προχώρησαν σε υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση του νόμου 4264/2014 και αναμένεται να γίνει και προσφυγή στην Περιφέρεια για τον έλεγχο νομιμότητας της απόφασης 361 του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως όλα δείχνουν, το θέμα δεν τελειώνει εδώ…
 Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου