Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Πανομογενειακή Επιτροπή ζητά την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο


Τρίτη και 13, Δεκεμβρίου, 2016Του Θεόδωρου Καλμούκου -

ΒΟΣΤΩΝΗ.-Επιτροπή αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς καθηγητές κορυφαίων πανεπιστημίων της Βοστώνης,  ανάμεσα στα οποία είναι του «Harvard», του «MIT», του «Tufts» και άλλων, αξιωματούχους νυν και πρώην της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, του Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και άλλων,  με επιστολή τους ζητούν την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου για την διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει ανάμεσα στη θεολογική Σχολή και στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Όπως απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 14 Απριλίου 2016, αλλά και πρόσφατα  στις 18 Νοεμβρίου 2016 «σε δικαστικούς αγώνες έχουν επιδοθεί το Ελληνικό Κολέγιο, η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής εναντίον του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου.
Αιτία της διαμάχης είναι η αθέτηση της γραπτής συμφωνίας που υπογράφτηκε το 1981 ανάμεσα στη Σχολή, στην Αρχιεπισκοπή και στους «Φίλους του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου» -που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου- για την καταβολή 50.000 χιλ. δολ. τον χρόνο για τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου. Η Αρχιεπισκοπή και η Σχολή αθέτησαν τη συμφωνία και σήμερα χρωστούν στο Μαλιώτειο $1,4 εκ. δολ. και επί πλέον τους τόκους. Κατέβαλλαν τις $50.000 μέχρι το 1986 και έκτοτε διέκοψαν επικαλούμενοι οικονομική δυσπραγία.
Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής τα δικηγορικά έξοδα έχουν στοιχίσει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια στο Μαλιώτειο, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που έχουν περιέλθει στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», ενώ υπολογίζεται πως άλλα τόσα έχει καταβάλλει και η Θεολογική Σχολή και η υπόθεση συνεχίζεται».\
Η Πανομογενειακή Επιτροπή Διασώσεως του Μαλιωτείου, η οποία υπογράφει την επιστολή (επωνύμως) ζητά συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, με την ιδιότητα του ως Αρχιεπισκόπου φυσικά και επίσης ως Προέδρου της Εφορίας της Θεολογικής Σχολής. Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «οι μακροχρόνιες προσπάθειες της Διοίκησης του Μαλιωτείου για συμβιβασμό, που θα του επέτρεπε να συνεχίσει το πολιτιστικό του έργο, διακόπηκαν αιφνίδια από τους αντιπροσώπους της Αρχιεπισκοπής και του Κολλεγίου που ζήτησαν από το δικαστήριο να περιέλθει η διοίκηση του Μαλιωτείου στο Κολλέγιο. Ο απώτερος σκοπός των ενεργειών αυτών είναι η απορρόφηση του Μαλιωτείου από το Κολλέγιο και, επομένως, η παύση της λειτουργίας του ως ανεξάρτητου Πολιτιστικού Κέντρου για τον Ελληνισμό της περιοχής μας».
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Προς τον Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπον κ. Δημήτριον, Γέροντα Αμερικής
Σεβασμιώτατε,
Με κάθε σεβασμό αιτούμεθα μία προσωπική συνάντηση με τη Σεβασμιότητά σας για να συζητήσουμε τη λύση  σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει για δεκαετίες την ομογένεια της Νέας Αγγλίας.
Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστώνη είναι δωρεά του ευεργέτη Κώστα Μαλιώτη για τη δημιουργία μιας Εστίας Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Αγγλία και για δεκαετίες οι εκδηλώσεις εκεί γαλούχησαν τον Ελληνισμό  σε γενεές Ομογενών. Σήμερα, το Κέντρο κινδυνεύει να κλείσει ως συνέπεια των συνεχιζόμενων νομικών επιθέσεων των αντιπρόσωπων της Αρχιεπισκοπής και της Διοίκησης του Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και του Ελληνικού Κολλεγίου.  Οι μακροχρόνιες προσπάθειες της Διοίκησης του Μαλιωτείου για συμβιβασμό, που θα του επέτρεπε να συνεχίσει το πολιτιστικό του έργο, διακόπηκαν αιφνίδια από τους αντιπροσώπους της Αρχιεπισκοπής και του Κολλεγίου που ζήτησαν από το δικαστήριο να περιέλθει η διοίκηση του Μαλιωτείου στο Κολλέγιο. Ο απώτερος σκοπός των ενεργειών αυτών είναι η απορρόφηση του Μαλιωτείου από το Κολλέγιο και, επομένως, η παύση της λειτουργίας του ως ανεξάρτητου Πολιτιστικού Κέντρου για τον Ελληνισμό της περιοχής μας.
Η  Ομογένεια της Νέας Αγγλίας σύσσωμη παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία και ογκούμενη αγανάκτηση τα λυπηρά αυτά γεγονότα.  Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας στη γενική συνέλευση του Νοεμβρίου αποφάσισε παμψηφεί να καλέσει Πανομογενειακή συνέλευση με θέμα τον κίνδυνο της ύπαρξης του Πολιτιστικού μας Κέντρου. Επίσης  η Ομοσπονδία διόρισε επιτροπή για την οργάνωση όλων των αναγκαίων ενεργειών, εντός και εκτός Νέας Αγγλίας, για τη διάσωση του Μαλιωτείου.  Η επιτροπή αυτή αποτελείται από την παρούσα και όλες τις προηγούμενες ηγεσίες της Ομοσπονδίας, την ηγεσία του Κύκλου των Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης, αντιπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και την παρούσα διοίκηση του Μαλιωτείου. Η επιτροπή επιδιώκει μια δίκαιη και συμβιβαστική λύση προς το αμοιβαίον όφελος του Ελληνισμού και της Εκκλησίας.
Ως μία από τις πρώτες της ενέργειες εντός των ΗΠΑ, η Επιτροπή αιτείται, με κάθε σεβασμό, μια συνάντηση με την Σεβασμιότητά σας προσωπικώς.  Πιστεύουμε ότι αυτή  η απ’ ευθείας επικοινωνία θα διαφώτιζε την Ομογένεια ως προς τις δικές σας απόψεις και ιδέες για τη διάσωση του Μαλιωτείου. Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι το ενδιαφέρον σας και η παρέμβασή σας επί ενός θέματος τόσο σημαντικού για μεγάλο μέρος του ποιμνίου σας, θα είναι αποφασιστική στις προσπάθειές μας διατήρησης της λυχνίας αυτής του Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Αγγλία.
Προσβλέπουμε προς μια λύση που θα επιτρέψει στο Μαλιώτειο να συνεχίσει το πολιτιστικό του έργο, ώστε  να στηρίζει και να δυναμώνει στην Ομογένεια της Νέας Αγγλίας την έμφυτη αγάπη και το βαθύ σεβασμό των Ελληνικών πολιτιστικών άξιων και παραδόσεων. Έτσι θα τεκμηριωθεί η αντίληψη ότι η Εκκλησία υποστηρίζει την Ελληνική πολιτιστική μας κληρονομιά και θα αποδυναμώσει  φήμες επί του αντιθέτου που, δυστυχώς, έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες και αποξενώνουν σημαντικό τμήμα της Ομογένειας από τη συμμετοχή του στα Εκκλησιαστικά κοινά.
Επίσης, ο σεβασμός των ηθικών και νομικών υποχρεώσεων προς το δωρητή Μαλιώτη θα άρει τους ενδοιασμούς παρόντων και μελλοντικών ευεργετών, φίλων του Ελληνισμού, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να  δημιουργήσουν κληροδοτήματα με παρόμοιους σκοπούς.
Τέλος, η μεγάλη και διακεκριμένη Ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα της Βοστώνης θα μπορoύσε να βοηθήσει το Κολλέγιο στις παρούσες  δυσκολίες του.
Σεβασμιώτατε, παραμένουμε ευγνώμονες για την προσοχή σας στο αίτημά μας και προσβλέπουμε σε άμεση συνάντηση μαζί σας.
Μετά βαθυτάτου σεβασμού,
Πανομογενειακή Επιτροπή Διασώσεως του Μαλιωτείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου