Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Αγαπητοί Αναγνώστες, Αναγνώστριες

Λόγο των πολλών ειδήσεων ΝΕΑ της ημέρας μπορεί να είναι και κάτω δεξιά που γράφουμε “παλαιότερες αναρτήσεις” κάνετε “κλικ” πάνω σε αυτές τις δύο λέξεις και θα δείτε και πολλά άλλα άρθρα.

Επίσης, λίγο αριστερά σε αυτή τη πρώτη σελίδα θα δείτε “Translate” και ακριβώς από κάτω “Επιλογή Γλώσσας”. Κάνοντας “κλικ” πάνω στο Επιλογής Γλώσσας μπορείτε να μεταφράσετε όλη την ιστοσελίδα στη γλώσσα της αρεσκείας σας. Εάν έχετε συγγενείς και φίλους που δεν μπορούν να διαβάσουν Ελληνικά πέστε τους για αυτή τη δυνατότητα.


Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Από το Τέξας ο πρώτος Ρεπουμπλικανός «άπιστος» εκλέκτορας που θα ψηφίσει Κλίντον

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2016
Ο Κρίστοφερ Σαπρούν από το Τέξας είναι ο πρώτος Ρεπουμπλικανός εκλέκτορας που ανακοίνωσε ότι θα «προδώσει» το κόμμα του και θα ψηφίσει υπέρ της Χίλαρι Κλίντονστην συνεδρίαση του εκλεκτορικού κολεγίου στις 19 Δεκεμβρίου.
Τις προηγούμενες εβδομάδες εκλέκτορες από το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωναν ο ένας μετά τον άλλο ότι θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογή... του Ντόναλντ Τραμπ. Στόχος τους ήταν να προτρέψουν τους εκλέκτορες του αντίπαλου στρατοπέδου να κάνουν το ίδιο, με στόχο να παρεμποδίσουν την άνοδο του μεγιστάνα στην εξουσία.
«Ο κ. Τραμπ δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία σε θέματα διεθνούς πολιτικής και τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει κάποιος που ανεβαίνει στην εξουσία. Ο κ. Τραμπ προέτρεψε το συγκεντρωμένο πλήθος στις συγκεντρώσεις του να καταφύγει στη βία», εξηγεί ο Σαπρούν σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στους New York Times. «Χρωστάω στα παιδιά μου ένα έθνος που θα μπορούν να εμπιστεύονται», τόνισε.
Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά από το εκλεκτορικό κολέγιο. Ο κάθε εκλέκτορας, αν και δεν υποχρεούται από το σύνταγμα, γνωστοποιεί πολύ νωρίτερα από την ημέρα των εκλογών την πρόθεση ψήφου του και με βάση αυτή την «υπόσχεση» λαμβάνει την ψήφο των πολιτών.
Κατά την συνεδρίαση του εκλεκτορικού κολεγίου, ο κάθε εκλέκτορας μπορεί να αθετήσει την «υπόσχεση» που έδωσε και να ψηφίσει υπέρ κάποιου άλλου υποψηφίου. Αυτοί οι εκλέκτορες ονομάζονται «άπιστοι» και στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής δεν ξεπερνούσαν ως τώρα τους δύο. Ωστόσο, στις φετινές εκλογές έχουν φτάσει ήδη τους οκτώ σε σύνολο 538 εκλεκτόρων. Μπορεί ο συγκεκριμένος αριθμός να μην οδηγήσει στην αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος, όμως έχει συμβολικό χαρακτήρα.
Πολλοί Αμερικανοί πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, καθώς δημιουργούνται ανισορροπίες ανάμεσα στην λαϊκή ψήφο και αυτή του εκλεκτορικού κολεγίου. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση των φετινών εκλογών, με την Κλίντον να ξεπερνά τον Τραμπ κατά δύο εκατομμύρια ψήφους (64,2 εκατ. έναντι 62,2 εκατ.). Όπως είναι αναμενόμενο, πολλοί Δημοκρατικοί διαδηλώνουν κατά του μεγιστάνα, ενώ, όπως φαίνεται, το ίδιο συμβαίνει και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.
Πηγή: Huffpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου