Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, 2016



  • Στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας της Αττικής, έπειτα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
  • Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί την Τετάρτη τη Θεσσαλονίκη, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου τάσσεται πρωτοβουλία πολιτών, στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Απόστολος Δοξιάδης καθώς και συνταγματολόγοι, πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, μηχανικοί και εκπαιδευτικοί.
  • Σε κλίμα συγκίνησης υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, το βράδυ της Τρίτης στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.
  • Κλίμα εκατέρωθεν δυσφορίας, από διαφορετική όμως προσέγγιση, αναδύεται σε Αθήνα και Λευκωσία με αφορμή τις δηλώσεις που αποδίδονται στον καθηγητή Αγγελο Συρίγο, εντείνοντας στην πραγματικότητα τους ψιθύρους των τελευταίων ημερών περί διαφορετικών προσεγγίσεων σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Κόσμος

  • Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή βομβιστική επίθεση της Κυριακής στο παρεκκλήσι του Πέτρου και Παύλου, ακριβώς δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, στο Κάιρο. Είκοσι πέντε νεκροί και 49 τραυματίες ο απολογισμός της πλέον αιματηρής επίθεσης με στόχο τη μειονότητα των χριστιανών κοπτών εδώ και χρόνια στην Αίγυπτο. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Τρίτη ότι την επίθεση διέπραξε υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.
  • Με τη νίκη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και της στρατιωτικής του συμμαχίας με τη Ρωσία και το Ιράν λήγει η μάχη για το Χαλέπι, σκηνικό της χειρότερης ανθρωπιστικής τραγωδίας του 21ου αιώνα. Οι αντάρτες αναμένεται να αρχίσουν να αποσύρονται από το ανατολικό Χαλέπι τα ξημερώματα της Τετάρτης στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας με τη μεσολάβηση Ρωσίας και Τουρκίας. Δικλείδες ασφαλείας ζητούνται από ΟΗΕ και Δύση για την απομάκρυνση των αμάχων εν μέσω αναφορών για μαζικές εκτελέσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
  • Ο Τυνήσιος καπετάνιος του πλοίου που ναυάγησε τον Απρίλιο του 2015 στα ανοικτά των ιταλικών ακτών, παρασύροντας στον θάνατο σχεδόν 700 ανθρώπους, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και εμπορία ανθρώπων και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 18 ετών στη δίκη του στην Κατάνια της Ιταλίας.
  • Η Ιταλία βρίσκεται ενώπιον τραπεζικής κρίσης, η προσφυγική κρίση πιέζει και η χώρα χρειάζεται νέο εκλογικό νόμο. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να δώσει λύσεις ο νέος πρωθυπουργός.
  • Την ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού Κοινοβουλίου απέσπασε με 368 «ναι» έναντι 105 «όχι» η νέα κυβέρνηση υπό τον Πάολο Τζεντιλόνι, με το Κίνημα 5 Αστέρων (Μ5S) του Μπέπε Γκρίλο και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά να απέχουν της ψηφοφορίας.Την Τετάρτη ακολουθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία όπου αναμένεται ότι η πλειοψηφία θα είναι οριακή. Οικονομία και Ευρώπη οι κύριες προτεραιότητες του πρωθυπουργού που διαδέχεται τον Ματέο Ρέντσι μετά το ηχηρό «όχι» των Ιταλών στη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Οικονομία

  • Το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 δηλαδή μετά το τρίτο πρόγραμμα, κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
  • Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν την Τρίτη την «Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης». Σε αυτό το πλαίσιο, αναρτήθηκε η ελληνική σημαία στη Γουόλ Στριτ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χτύπησε το καμπανάκι της έναρξης των εργασιών του NYSE.
  • Ο Τόμσεν δυναμιτίζει για άλλη μια φορά το κλίμα στις σχέσεις Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα, με το άρθρο του, μέσω του οποίου ουσιαστικά επιρρίπτει τις ευθύνες για τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το Ταμείο στην ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς αυτή επιμένει ,για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Κομισιόν, ESM και ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλον να επιπλήξουν το Ταμείο, το οποίο εκτός των άλλων, κατηγορούν και για αναξιόπιστα στοιχεία σε ότι αφορά το φορολογικό και τις συντάξεις.
  • Η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μέσω blogs διαμήνυσε η ελληνική πλευρά προς το ΔΝΤ κατά την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τους χειρισμούς του Π.Τόμσεν, στάση που συμμερίζονται και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Το Ταμείο δεν ήθελε να δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση, αλλά να καταγράψει τη θέση του «απολογήθηκε» η Βελκουλέσκου. Πυκνό και δύσκολο το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων των επόμενων ημερών.
  • Περαιτέρω μείωση εμφάνισε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) αλλά και από την ΕΚΤ τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στα 68,5 δισ. ευρώ έναντι 71,8 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Ειδικά από ELA, ο δανεισμός από τον τον οποίο είναι ακριβότερος, η εξάρτηση των τραπεζών μειώθηκα κατά 1,3 δισ. ευρώ, στα 45 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

  • Με γκολ του Άσλεϊ Γουίλιαμς στο 86' η Ένερτον επικράτησε με 2-1 της Άρσεναλ στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Premier League και έκανε... δώρο Χριστουγέννων στην Τσέλσι που παρέμεινε μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας με ένα ματς λιγότερο από του Κανονιέρηδες. Το σκορ για την Άρσεναλ είχε ανοίξει ο Αλέξις Σάντσες στο 20' για να ισοφαρίσει ο Κόλεμαν στο 44' πριν από την ανατροπή του σκορ από τον Γουίλιαμς. Νέα ήττα για την πρωταθλήτρια Λέστερ που παραπαίει εντός των συνόρων, αυτή τη φορά από τη Μπόρνμουθ, χάρη σε τέρμα του Μαρκ Πόου στο 34'.
  • Το όνειρο του Μουρτάζα Αχμάντι να συναντήσει το «είδωλό» του έγινε πραγματικότητα. Ο εξάχρονος, ο οποίος συγκέντρωσε επάνω του όλα τα φώτα μέσω του διαδικτύου φορώντας ένα μπλουζάκι του Λιονέλ Μέσι φτιαγμένο από πλαστική σακούλα, εκπλήρωσε τη μεγαλύτερη ίσως επιθυμία που είχε στο πολύ μικρό διάστημα που βρίσκεται στη ζωή. Να συναντήσει από κοντά τον κορυφαίο παίκτη της Μπαρτσελόνα και για πολλούς του κόσμου.
  • Νέο συμβόλαιο, διάρκειας 3.5 ετών, που θα τον κρατήσει στο «Στάμφορντ Μπριτζ» έως το καλοκαίρι του 2020 υπέγραψε στην Τσέλσι η Θέσαρ Αθπιλικουέτα. Ο 27χρονος Ισπανός ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει αύριο εναντίον της Σάντερλαντ την 200ή εμφάνισή του με την μπλε φανέλα, εφόσον επιλεγεί από τον Αντόνιο Κόντε για το αρχικό σχήμα.
  • Ένα περίεργο περιστατικό συνέβη κατά τη σημερινή παρουσίαση του νέου μεταγραφικού αποκτήματος της ΑΕΚ, Αστρίτ Αϊντάρεβιτς, καθώς, την ώρα που όλοι περίμεναν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς να βρίσκεται στο πάνελ μαζί με τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, ο έμπειρος εκτελεστικός διευθυντής, αποχωρούσε από τα γραφεία με την ατάκα «γεια σας και ευχαριστώ για όλα»! Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοίνωσή της διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Μπάγεβιτς φεύγει από την Ένωση.
  • Όπως όλα δείχνουν, στη Ρίο Άβε θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γκονζάλο Πασιένσια. Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής που έχει παραχωρηθεί δανεικός από την Πόρτο στον Ολυμπιακό και αντιμετώπισε πρόβλημα στην καρδιά του, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Πορτογαλία, βρίσκεται στη φάση της αποκατάστασης, με τους γιατρούς να δηλώνουν πως είναι έτοιμος να ξαναπαίξει μπάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου