Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2016

Η πανωλεθρία για τον Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα-παγίδα που έστησε ο ίδιος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση σημαδεύουν τις εξελίξεις τις επόμενες μέρες στην Ευρώπη. Το τελικό αποτέλεσμα προβλέπεται να διαμορφωθεί υπέρ του «όχι» κοντά στο 60%
  • «Η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην Αυστρία, οξυγόνο για την Ευρώπη σε μια στιγμή που απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον προσωπικό του λογαριασμό  στο Twitter.
  • Νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πλημμύρες και ζημιές σε πολλά σημεία του νησιού. Κλειστά τα σχολεία αύριο, Δευτέρα, με απόφαση του δημάρχου.
  • Επειδή στο εθνικιστικό παραλήρημά του ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε ακόμα και τη σημαία της Κύπρου, πιθανόν να μην γνώριζε ότι τη σημαία αυτή σχεδίασε και δημιούργησε ένας... Τουρκοκύπριος. Αλλά ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά.
  • Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας Νίκος Κοτζιάς και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ μετά τη συνάντησή τους στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική» δήλωσε ο Σταϊνμάιερ.
  • Εικόνες ντροπής με ανεξέλεγκτη διακίνηση ναρκωτικών ακόμη και στον χώρο του Μετρό στην οδό Κοραή και στα Προπύλαια Αθηνών, έχει καταγράψει η κάμερα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, όπως προκύπτει από το σχετικό βίντεο των διωκτικών αρχών.

Κόσμος

  • Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 65 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Καράτσι του Πακιστάν. Η φωτιά φαίνεται να ξέσπασε στην κουζίνα του ξενοδοχείου.
  • Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός (επί 8 έτη) της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι. Στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου εξήγησε ότι οι λόγοι είναι καθαρά οικογενειακοί. «Στερήθηκα τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα» σημείωσε, αναφερόμενος και στην έκθεση των παιδιών του στη δημοσιότητα.
  • Μία νίκη με πολλούς «πατέρες» και μόνο έναν ηττημένο... Πανωλεθρία για τον Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα-παγίδα που έστησε στον εαυτό του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Το τελικό αποτέλεσμα προβλέπεται να διαμορφωθεί υπέρ του «όχι» σε ποσοστό κοντά στο 60%. Ο ίδιος εμφανίστηκε στο Παλάτσo Κίτζι και ανακοίνωσε την παραίτησή του, προς ικανοποίηση της αντιπολίτευσης.
  • Μπροστά στην αδιαμφισβήτητη νίκη του «όχι» ο Ματέο Ρέντσι κάνει πράξη την δέσμευσή του ανακοινώνοντας ότι τη Δευτέρα μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο για την επίδοση της παραίτησής του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα. «Δεν χάσατε εσείς. Η ήττα είναι δική μου» είπε απευθυνόμενος στους «φίλους» του «ναι» μιλώντας από το Παλάτσο Κίτζι μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης που σηματοδοτεί τους τίτλους τέλους της πρωθυπουργίας του και προκαλεί κύμα ανησυχίας σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
  • Καθαρός νικητής των προεδρικών εκλογών αναδείχθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος (πρώην πρόεδρος των Πράσινων), Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, έναντι του υποψηφίου της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ. Ο ακροδεξιός υποψήφιος αποδέχθηκε -αυτήν τη φορά- το αποτέλεσμα των εκλογών. Θα είμαι ένας πρόεδρος «ανοιχτόμυαλος, φιλελεύθερος και πάνω από όλα ευρωπαϊστής» δήλωσε ο Μπέλεν, τονίζοντας ότι η νίκη του στέλνει μήνυμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οικονομία

  • Αναρτήθηκαν στο σύστημα TAXIS τα ειδοποιητήριά για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας οχημάτων του 2017. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση πέρυσι. Οι φορολογούμενοι πρέπει να τα καταβάλουν ως την 31 Δεκεμβρίου 2016.
  • Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα στην Ιταλία, πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.
  • «Διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίζεις» μεταξύ Αθήνας και εκπροσώπων των θεσμών, υπάρχουν σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο θα κρίνει την πρόοδο και θα καταγράψει τις διαφορές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
  • Οι ιδιωτικές καταθέσεις από το τέλος του περασμένου έτους και ειδικότερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σημειώνουν ολοένα και βελτιούμενο ετήσιο ρυθμό μεταβολής, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.
  • Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Credit Suisse για την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες  του κόσμου. Στην Ελλάδα στα 6 χρόνια της ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία των πολιτών υποχώρησε κατά 587 δισ. ευρώ. Κάθε νοικοκυριό είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 67.291 ευρώ.

Αθλητισμός

  • Η Ρεν επικράτησε εντός έδρας με 2-0 της Σεντ Ετιέν σε αναμέτρηση για την 16η αγωνιστική του Championnat. Η Μαρσέιγ με τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο πήρε εύκολη νίκη απέναντι στην Νανσί με 3-0. Η Νις ξαναβρέθηκε μόνη στην κορυφή του Σαμπιονά, καθώς η Τουλούζ αποδείχθηκε χαμηλό εμπόδιο για την πρωτοπόρο του γαλλικού πρωταθλήματος. Η ομάδα του Λουσιέν Φαβρ τελείωσε το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο, όταν σε διάστημα τεσσάρων λεπτών (23΄ - 27΄) σκόραρε δύο γκολ με τους Πλεά και Μπελχαντά, για να βάλει την «πινελιά» του ο Σερί, που διαμόρφωσε το τελικό σκορ.
  • «Χορταστικό» ματς στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» με τη γηπεδούχο Μπέτις να προηγείται δύο φορές, αλλά τη Θέλτα να... αποδρά με ισοπαλία 3-3 στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Primera Division. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε πέρασε ένα εύκολο απόγευμα στο «Σαν Μαμές» επικρατώντας με 3-1 της Εϊμπάρ. Με το ίδιο σκορ νίκησε και η Σπόρτινγκ Χιχόν την ουραγό του πρωταθλήματος, Οσασούνα. Ισόπαλες 1-1 αναδείχθηκαν Αλαβές και Λας Πάλμας. Ισόπαλες με 2-2 Βαλένθια και Μάλαγα στο Μεστάγια.
  • Στο «παρά 3΄» λυτρώθηκε η Μίλαν στον αγώνα της με την ουραγό Κροτόνε, η οποία προηγήθηκε στο Σαν Σίρο. Ομως, ο νεαρός Πάσαλιτς ισοφάρισε στο 41΄ και ο Λούκα Λαπαντούλα ολοκλήρωσε την ανατροπή (2-1) στο 87΄ που επιτρέπει στους «ροσονέρι» να παραμένουν στη δεύτερη θέση μετά την 15η αγωνιστική στη Serie A. Με τον Κώστα Μανωλά να διεκδικεί τον τίτλο του MVP, η Ρόμα νίκησε 2-0 τη Λάτσιο στο ντέρμπι της «Αιώνιας Πόλης» και έπιασε τη Μίλαν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους. Νίκη στο 93' η Φιορεντίνα.
  • Αρνήθηκε ο Βλάνταν Ίβιτς ότι η ομάδα του έπαιξε για την ισοπαλία κόντρα στον Παναθηναϊκό και δήλωσε ότι ντρέπεται για τη βαθμολογική θέση της. «Βρισκόμαστε σε μια θέση που δεν είναι γι’ αυτή την ομάδα. Ντρεπόμαστε όλοι για αυτό και πρέπει να το διορθώσουμε» είπε μεταξύ άλλων ο Ίβιτς.
  • Σαφώς και δήλωσε ικανοποιημένος ο Μαρίνος Ουζουνίδης, αμέσως μετά τη λήξη του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, όπου η ομάδα του νίκησε 1-0. Στο ντεμπούτο του στον πάγκο του Παναθηναϊκού και με μόλις δύο μέρες στη διάθεσή του, κατάφερε να περάσει ένα μεγάλο εμπόδιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου