Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Πάμε Κατάκολο; Περίπου 260 αφίξεις αναμένονται το 2017

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, 2016

Σταθερό το Κατάκολο στην κρουαζιέρα 

Σταθερό αναμένεται το μερίδιο του λιμανιού του Κατακόλου στην κρουαζιέρα για το 2017, καθώς τα επίσημα στοιχεία κρατήσεων κάνουν λόγο για 258-262 αφίξεις, καταγράφοντας ελαφρά αύξηση από τα 243 του 2016.
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός για την πορεία της ελληνικής κρουαζιέρας τα επόμενα χρόνια, καθώς η πολιτική και κοινωνική αστάθεια σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου συμπαρασύρει και την Ελλάδα, δημιουργώντας αρνητική εικόνα στις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας σε Ευρώπη και Αμερική.
Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), κ. Καστελάνος, η κατάσταση σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος επηρεάζει αρνητικά και την Ελλάδα, αφήνοντας μέχρι τώρα ενδείξεις για μικρή μείωση των αφίξεων το 2017.
«Τα προγνωστικά δείχνουν αρνητική εικόνα για το 2017, εξαιτίας της αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, η Μεσόγειος παραμένει δημοφιλής τουριστικός προορισμός, έχει παγιωθεί στην αγορά καθώς είναι ουσιαστικά αρχιπέλαγος με πολλούς και εναλλακτικούς προορισμούς, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να είμαστε a priori αρνητικοί», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Καστελάνος, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις για το 2016 κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το 2015.
«Ως χώρα είμαστε αρκετά βελτιωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία σε όλα τα επίπεδα. Δεν υστερούμε σε σχέση με άλλες χώρες. Σίγουρα χρειάζονται επενδύσεις στην υποδομή, την ποιότητα υπηρεσιών και την ασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Καστελάνος, επισημαίνοντας ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είχε πολύ ισχυρή αρνητική επίδραση.
Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η πτώση ίσως φτάσει το 30% το 2017, αν συνεχιστεί η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) αναφέρει στην ετήσια έκθεση ότι το 2017 αναμένενονται 25,3 εκατ. επισκέπτες κρουαζιέρες, από 24,2 εκατ. το 2016.

Σταθερότητα στο λιμάνι Κατακόλου
Στο λιμάνι του Κατακόλου, η φετινή χρονιά έχει κυλήσει σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις σε επίπεδο αφίξεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπου ακυρώθηκαν λίγες ένεκα κακοκαιρίας.
Όπως επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου,Σάκης Αντωνόπουλος, η κακοκαιρία -όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε άλλες περιοχές-, επέφερε αλλαγή στα δρομολόγια κρουαζιερόπλοιων, με συνέπεια να προκύψουν οι λίγες ακυρώσεις. 
«Πλην ορισμένων ακυρώσεων λόγω καιρού σε άλλα λιμάνια, όπου τα κρουαζιερόπλοια αναγκάστηκαν να αλλάξουν δρομολόγιο και να μην έρθουν στο Κατάκολο, η χρονιά έχει κυλήσει όπως την περιμέναμε. Για το 2017 υπολογίζουμε ότι θα είμαστε στα ίδια επίπεδα, λόγω της κατάστασης στη Μεσόγειο, και κυρίως στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προβλέψεις για πτώση 40% είναι παντελώς ανυπόστατες.
Ο ναυτιλιακός πράκτορας Παναγιώτης Φάκλαρης εξέφρασε στην εφ. «Πατρίς» τον προβληματισμό του για την πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι είναι αλληλένδετη με την ελληνική προοπτική, ωστόσο ανέφερε ότι στο λιμάνι του Κατακόλου τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν σταθερότητα για το 2017, καθώς οι αφίξεις στα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να φτάσουν στις 260, περίπου 20 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.
«Η σημαντικότερη πηγή ανησυχίας για το 2017 αλλά και γενικότερα για το μέλλον, είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει στην κρουαζιέρα χωρίς την Τουρκία. Οι ακυρώσεις αφίξεων στην Τουρκία διαμορφώνουν αρνητική προοπτική και για μας. Το 2016 ήταν όπως το περιμέναμε, ό,τι είχε αναγγελθεί ήρθε ως τώρα. Για το 2017, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία οι αφίξεις πιθανότατα θα είναι γύρω στις 260. Πριν από λίγο καιρό περιμέναμε μικρή πτώση, ωστόσο τα νεότερα στοιχεία έχουν διορθώσει την πρόβλεψή μας», υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Φάκλαρης.
Σημαντική παράμετρος είναι η άφιξη πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας φέτος στο Κατάκολο, κάτι που μεταφράζεται και σε περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή. Το 2015, το λιμάνι του Κατακόλου ήταν στο Top-5 των ελληνικών λιμανιών με 243 κρουαζιερόπλοια και συνολικά 459.882 επιβάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίνειο του Πύργου είναι ο μοναδικός προορισμός της ηπειρωτικής Ελλάδας στην πεντάδα, αφού οι άλλοι τρεις είναι νησιωτικοί προορισμοί: η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κέρκυρα.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου