Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ανοικτή σύγκρουση Αθήνας με ΔΝΤ - Σόιμπλε για τα μέτρα του 2019

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ... ΕΚΛΟΓΕΣ;
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2016
Ανοικτή σύγκρουση Αθήνας με ΔΝΤ - Σόιμπλε για τα μέτρα του 2019
Σε ευθεία σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και με τη σκληρή γραμμή του Β. Σόιμπλε, βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, και είναι άδηλο το μέλλον της διαπραγμάτευσης.
Οι αναφορές επίσημων κυβερνητικών αξιωματούχων γι' αυτούς που βάζουν φωτιά στη συμφωνία και που θέλουν να εξουθενώσουν την ελληνική οικονομία είναι δείγμα του σκηνικού που στήνεται και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη και ενδεχομένως να θέσει το ελληνικό πρόγραμμα σε κίνδυνο.
«Το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε κατηγορηματικά την αποδοχή από πλευράς της Αθήνας νέων μέτρων μετά το τέλος του 2018, μέτρα που ωστόσο έχουν ζητήσει επιτακτικά τόσο το Ταμείο όσο και ο κ. Σόιμπλε.
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ότι «το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος [...]. Εμμένουμε σταθερά στη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο των αιχμηρών δηλώσεων και των μηνυμάτων που έστειλε και ο Ευκλ. Τσακαλώτος ο οποίος έθεσε το θέμα της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η κυβέρνηση πιεστεί περαιτέρω θα πάει σε εκλογές, αν και δεν το επιθυμεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Χουλιαράκης ο οποίος υπενθύμισε, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 κι ότι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και γι’ αυτό ζητά μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Θεωρούμε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι εντελώς «ιδεολογική» και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε ο Γ. Χουλιαράκης.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο Γ. Χουλιαράκης είπε ότι έγινε πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει το θέμα αυτό.
Σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί το κατάλληλο έδαφος για ένα δίκαιο συμβιβασμό, στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και του διεθνούς οργανισμού εργασίας (ILO). Ωστόσο, πρόσθεσε, πως οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς αφορούν πάλι την ιδεολογική στάση του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και δεν θα δεχτούμε τίποτα εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ολες αυτές οι δηλώσεις έρχονται στον απόηχο των διαρροών από πλευράς ΔΝΤ για «ενόχληση» σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup. Το Ταμείο, αν και λέει ότι δεν θέλει λιτότητα εντούτοις επιμένει στη μείωση των πλεονασμάτων αλλά με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν. Και οι οποίες υπολογίζονται σε 4,2 δισ. ευρώ το 2019-2020 και αφορούν σε μείωση των συντάξεων μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, μείωση του αφορολόγητου κ.λπ.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου