Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, 2016

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, αναφορά με την αποποινικοποίηση του καψίματος της σημαίας αλλά και τη στάση του πολιτικού συστήματος απέναντι στη Χρυσή Αυγή. 
  • Με βολές στον αέρα, χρησιμοποιώντας την κυνηγετική του καραμπίνα, αντέδρασε κάτοικος της Χίου στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας, λίγα μέτρα μακριά από την καταυλισμό στη Σούδα, προσπαθώντας να απομακρύνει πρόσφυγες που πιάστηκαν στα χέρια. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν επτά άτομα. Συνελήφθη ο κάτοικος.
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αφήνει ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις σε συνέντευξη του την Κυριακή. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζουράρις δεν αποκλείει οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους χαμηλοσυνταξιούχους να έχουν άρωμα εκλογών.
  • Το υπουργείο Περιβάλλοντος συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, καθώς η άπνοια ευνοεί τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.
  • Την ικανοποίησή της εκφράζει η Νέα Δημοκρατία για την πρωτιά της ΔΗΚΙΟ στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
  • Τον αποτροπιασμό της εκφράζει η Αθήνα για τη βάρβαρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τουλάχιστον τους 38. Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαβίβασε στον τούρκο πρέσβη τα συλλυπητήρια του Π.Παυλόπουλου, ενώ προηγουμένως το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε τη συμπαράσταση της Αθήνας. Επικοινωνία Τσίπρα με τον τούρκο πρωθυπουργό. Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Κόσμος

  • Όλα τα παιδιά του Χαλεπίου υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα εξαιτίας των πολύνεκρων συγκρούσεων που μαίνονται σε αυτήν την πόλη στη βόρεια Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες έχουν εμπλακεί σε έναν ανελέητο πόλεμο, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Unicef.
  • Την πρώτη συμφωνία με αφρικανική χώρα για την επιστροφή αιτούντων άσυλο υπέγραψε η ΕΕ. Πρόκειται για συμφωνία με το Μάλι, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των «βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης» και «στη διευκόλυνση την επιστροφή από την Ευρώπη των μεταναστών από το Μάλι», όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, που υπέγραψε τη συμφωνία.
  • To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Ρουμανία συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,5- 45,8% των ψήφων, σύμφωνα με δύο exit poll που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης. Το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) ακολουθεί με ποσοστό 20,7- 21%.
  • Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υπέβαλαν την Κυριακή πρόταση προς τους αντάρτες στο Χαλέπι βάσει της οποίας προσφέρεται η δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής από την πόλη των μαχητών, των οικογενειών τους και άλλων αμάχων, μεταδίδει αποκλειστικά το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζουν τις οργανώσεις των ανταρτών στο Χαλέπι. Ωστόσο, η Ρωσία διαψεύδει ότι έχει υπάρξει σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ αναφέροντας ότι οι διμερείς συνομιλίες συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνομώνων.
  • Στην κυκλοφορία δόθηκε η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο στην Ελβετία που φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν νέο άξονα σιδηροδρομικών μεταφορών βορρά-νότου στην Ευρώπη. Το κολοσσιαίο έργο χρειάστηκε 17 χρόνια εργασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί και κόστισε 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τη σήραγγα θα διέρχονται κάθε μέρα 260 εμπορικά τρένα και 65 επιβατικά.

Οικονομία

  • Την ενεργοποίηση Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου με χρηματοδότηση από την αύξηση στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Εθνικών Επενδύσεων εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  • Με ψήφους 152 υπέρ και 146 κατά υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2017, έπειτα από εφ΄όλης της ύλης «μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών.
  • «Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ διότι έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι το Ταμείο, αντί να υποστηρίξει τη θέση του ότι η Ελλάδα δεν αντέχει μεγάλα πλεονάσματα από το 2018 και μετά, «ζητάει από μας περισσότερα μέτρα».
  • Προβληματισμό προκάλεσε μεταξύ των βουλευτών μια φράση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ή ακόμα και ενός άλλου μηχανισμού (στήριξης) για το 2019 και μετά. Σε παρέμβασή του στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είπε ότι για την μετά το 2018 περίοδο το ΔΝΤ επιμένει στην θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που μιλούν για 3,5%.
  • «Εφικτή» χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση» δηλώνει σε συνέντευξή του, ενώ για τις συζητήσεις στο πρόσφατο Eurogroup, επισημαίνει ότι «πάντα θα έχουμε τζαρτζαρίσματα», αλλά «είναι στη φύση της διαπραγμάτευσης οι παίκτες να καθυστερούν να εμφανίσουν την τελική τους θέση». 

Αθλητισμός

  • «Όρθια» στο Παρίσι έμεινε η Νις απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν και με το 2-2 που απέσπασε εξακολουθεί να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στο «Championnat» μετά από 17 αγωνιστικές. Με γκολ του Χαμουμα στο 25΄ η Σεντ Ετιέν πήρε μεγάλη νίκη επί της Γκινγκάμp με 1-0. Η Λιόν νίκησε 1-0 την Ρεν με τέρμα του Βαλμπουενά στο 28ο λεπτό της αναμέτρησης και ανέβηκε στην 4η θέση με 28 βαθμούς. Η Ρεν είναι στην 5η θέση με ένα βαθμό λιγότερο.
  • Η Γιουβέντους αναδείχθηκε νικήτρια στο ντέρμπι με την Τορίνο για την 16η αγωνιστική του Campionato, χάρη σε δύο τέρματα του Ιγκουαϊν και ένα του Πιάνιτς κι έφθασε τους 39 βαθμούης, έναντι 32 της Ρόμα και της Μίλαν που ακολουθούν και θα αναμετρηθούν μεταξύ τους αύριο στο Ολίμπικο.
  • Με τον Ιμπόρα να σημειώνει χατ-τρικ (51΄, 84΄, 90΄) η Σεβίλη πέρασε νικηφόρα με 3-0 από την έδρα της Θέλτα, για την 15η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, και παρέμεινε στην τρίτη θέση της κατάταξης.
  • Τη δεύτερη σερί νίκη του στο πρωτάθλημα (πρώτη εκτός έδρας μετά από αυτή της πρεμιέρας με τον Λεβαδειακό) από τότε που ανέλαβε ο Μαρίνος Ουζουνίδης πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Με το γκολ του Μάρκους Μπεργκ στο 45΄ οι «πράσινοι» επικράτησαν 1-0 του Ατρόμητου στο άδειο λόγω τιμωρίας δημοτικό γήπεδο Περιστερίου, για την 14η αγωνιστική της Super League.
  • Σημαντική νίκη πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος απέδρασε με το «διπλό» από το Περιστέρι επικρατώντας του Ατρομήτου (Ατρόμητος - Παναθηναϊκός 0-1) και πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη σε ισάριθμους αγώνες με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο του. Εύκολο απόγευμα είχε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος συνέτριψε τον Πλατανιά στην Τούμπα (ΠΑΟΚ - Πλατανιάς 3-0) και αναρριχήθηκε λίγο στην βαθμολογία. Εντυπωσιακά συνέχισε ο Πανιώνιος, όπου προσπέρασε το εμπόδιο της Κέρκυρας (Πανιώνιος - Κέρκυρα 1-0) και κρατήθηκε στις θέσεις που «βλέπουν» Ευρώπη. Νωρίτερα στον πρώτο αγώνα της ημέρας ο Παναιτωλικός επικράτησε εύκολα του Ηρακλή στο Αγρίνιο (Παναιτωλικός - Ηρακλής 2-0).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου