Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 9 (έχει ο μήνας), Δεκεμβρίου, 2016

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα από το πλεόνασμα του 2016. Ποιοι οι δικαιούχοι της 13ης σύνταξης που θα δοθεί αντισυμμετρικά στους χαμηλοσυνταξιούχους εν είδει έκτακτης ενίσχυσης αυτές τις γιορτές. "Η Ευρώπη χρωστά στους νησιώτες μας" τόνισε.

  • «Αν η μείωση στο χρέος που δόθηκε προχθές από το Eurogroup γίνει πράγματι 40 δις το 2060 με συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και σκληρά μέτρα, τότε η σύγκριση με τη χειροπιαστή και άμεση μείωση του χρέους που συντελέσθηκε το 2012, πρέπει να γίνει επίσης με τιμές 2060. Η μείωση του 2012 σε τιμές 2060 είναι λοιπόν 1 τρις 330 δις ευρώ!» αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τα πανηγυρικά, όπως αναφέρει, σχόλια της κυβέρνησης.
  • «Εν μέσω της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους», αναφέρει η ΝΔ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Τι λένε τα άλλα κόμματα.
  • Να κλείσει κάθε συζήτηση περί εκλογών προσπάθησε να κλείσει ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, ο οποίος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στην Βουλή στο περιθώριο της συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ξόρκισε τα σενάρια που διακινούνται δηλώνοντας ότι πρόκειται για «αστεία πράγματα».
  • Στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου, θα πιστωθούν στους δικαιούχους τα ποσά από την «κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης.
  • Έως και τις 6 το πρωί της Κυριακής θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της, με νέα απεργία από τα μεσάνυχτα. Η ΠΝΟ επιμένει στην απεργία, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου και Κουρουμπλή για το φορολογικό των ναυτικών. Προβληματική η τροφοδοσία στα νησιά.

Κόσμος

  • Στο σοβαρότερο ίσως πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα για την Τουρκία η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
  • Ο συριακός στρατός ανέστειλε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι για να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων ανακοίνωσε η Ρωσία διά στόματος του Σεργκέι Λαβρόφ, με τις ΗΠΑ να τηρούν επιφυλακτική στάση ως προς τα λεγόμενα της Μόσχας. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια απομάκρυνσης έως και 8.000 ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στην εμπόλεμη ζώνη. Ο στρατός του Άσαντ έχει ανακτήσει πλέον το 75% του ανατολικού Χαλεπίου. Έως και 150.000 άνθρωποι «είναι καταδικασμένοι σε θάνατο» στο Χαλέπι, προειδοποιούν τοπικοί αξιωματούχοι.
  • Σε φάση πυρετωδών διαβουλεύσεων για έξοδο από την πολιτική κρίση έχει εισέλθει η Ιταλία μετά την επισημοποίηση της παραίτησης του Ματέο Ρέντσι με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να στοχεύει στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης έως τις 15 Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πρώτη επιλογή Ματαρέλα είναι ανάθεση της εντολής στον ίδιο τον Ρέντσι και ακολουθεί ως πιθανό σενάριο μεταβατική κυβέρνηση με Πιερ Κάρλο Πάντοαν ή Πάολο Τζεντιλόνε στα ηνία. Και μπορεί ο Ρέντσι να λέει «όχι», αλλά μένει να φανεί τι θα πράξει τελικά υπό την πίεση του Ιταλού πρόεδρου...
  • Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών σημειώθηκε σε απόσταση 70 χλμ από τις Νήσους Σολομώντα και σε βάθος 40 χλμ στις 4:38 τα ξημερώματα της Παρασκευής τοπική ώρα (βράδυ Πέμπτης ώρα Ελλάδας). To Kέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνα σεισμικά κύματα που πιθανώς να έπλητταν έως και τη Χαβάη. Η προειδοποίηση ήρθη για όλες τις περιοχές λίγες ώρες αργότερα.
  • Φύλλο και φτερό κάνουν οι τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τους γερμανούς διπλωμάτες, με αποτέλεσμα να χάνουν την πτήση τους.

Οικονομία

  • «Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ στηρίζει τον στόχο για 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup για τα μέτρα για το χρέος επανέλαβε ότι «είναι ένα βήμα προς τα μπροστά, αλλά πιθανώς να μην είναι επαρκή για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
  • Επεκτείνεται από 1/1/2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους της χώρας, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις χριστουγεννιάτικες εορτές. Επιπλέον, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο. Ποιες αλλαγές προβλέπονται.
  • «Ασφαλώς και μία υψηλή φορολογία επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα, δεν αποτελεί όμως τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της» αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, διευκρινίζοντας τη θέση σχετικά με τη δήλωσή του που αποδόθηκε ως: «Η αύξηση της φορολογίας δεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα».
  • «Όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημά μας, αντιστέκονται στη θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στο Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ. Οι αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου θα πρέπει να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα κράτη-μέλη είτε βρίσκονται σε προγράμματα είτε όχι, τόνισε ζητώντας στήριξη των θεσμών της ΕΕ.
  • Μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής για τις καίριες θέσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Προέδρου της, αλλά και εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των εκτελεστικών μελών της, ήτοι και του διευθύνοντος συμβούλου της, καλείται να σχεδιάσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το επόμενο διάστημα.

Αθλητισμός

  • Το μεσημέρι της Δευτέρας (14:00) θα διεξαχθεί στο «αρχηγείο» της UEFA στη Νιόν η κλήρωση της φάσης των «32» του Europa League. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για τις δύο ελληνικές ομάδες που συνεχίζουν στον θεσμό, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που θα βρίσκονται στο β΄ γκρουπ της κλήρωσης. Θα αντιμετωπίσουν, δηλαδή, μία από τις νικήτριες των 12 ομίλων ή κάποια από τις τέσσερις καλύτερες «τρίτες» που προέρχονται από το Champions League.
  • Με την 5η του ήττα στα 6 παιχνίδια που έδωσε στον 7ο όμιλο του Europa League αποχαιρέτησε την Ευρώπη ο Παναθηναϊκός. Το γκολ του Γκουϊντέτι στο 4΄ και το πέναλτι του Ορεγιάνα στο 76΄ χάρισαν τη νίκη με 2-0 στην Θέλτα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και ταυτόχρονα την πρόκριση στην ισπανική ομάδα στην φάση των «32» της διοργάνωσης.
  • Την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ γνώρισε στην Κύπρο ο Ολυμπιακός (ΑΠΟΕΛ - Ολυμπιακός 2-0) και έτσι οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν ως 2οι στον 2ο Όμιλο του Europa League. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη-πρόκριση με αντίπαλο τη Σλόβαν Λίμπερετς (ΠΑΟΚ - Σλόβαν 2-0) μέσω του 10ου ομίλου. Τέλος, ο Παναθηναϊκός είπε «αντίο» στη διοργάνωση με ακόμα ήττα. Οι Πράσινοι έχασαν στη Λεωφόρο από τη Θέλτα (Παναθηναϊκός - Θέλτα 0-2) για τον 7ο όμιλο, όπου τερμάτισαν στη τελευταία θέση. Διαβάστε τι έγινε στους άλλους ομίλους.
  • Ο Λουίς Σουάρες θα παραμείνει «μπλαουγκράνα» ως το 2022. Ακόμη λείπει η επισημοποίηση, όμως ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου, προανήγγειλε τη συμφωνία μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ουρουγουάης Radio Vision Celeste.
  • Στην 2η θέση του 2ου ομίλου τερμάτισε ο Ολυμπιακός, καθώς στην 6η και τελευταία αγωνιστική του Europa League, έχασε 2-0 στη Λευκωσία από τον ΑΠΟΕΛ, που τερμάτισε πρώτος. Ο Ντα Κόστα με αυτογκόλ στο 19΄ και ο Ντε Καμάργκο στο 83΄ τα γκολ της κυπριακής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου